Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските протести ще се разширяват в следващите дни, заканиха се производители

Денков: Всеки ден на земеделски протести води до бавене на държавната финансова подкрепа

Снимката е илюстративна
Снимка: Светослав Цветанов

Земеделските протести, които днес започнаха с двучасови блокади на ключови пътища, ще се разширяват през следващите дни. Зърнопроизводители затвориха за два часа с тежка техника пътя Хасково-Димитровград. От бранша са категорични, че до петък всеки ден времето в което ще бъде затворен пътя ще се увеличава с по един час.

В хода на преговорите правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба. Станислав Стоянов, председател на сдружението на зърнопроизводителите в Хасково коментира: "Премиерът Денков може да казва много работи, но примерно в 2023 година на много от нас се е наложило да продаваме продукция от две години, която преди това по едно нареждане на един министър беше спрян износът на прокуция от България... Ние, ако сме на загуба, ние излизаме от всякакви проекти. Ние не можем да ползваме никакви средства от Европа. След това банките ни гледат - при нас се работи с кредити. А и методиката, по която определят печалбата, е малко неприемлива за нас, цащото стопанската и данъчната година нямат нищо общо."

Следобед премиерът Николай Денков отправи призив към земеделските производители, които днес блокираха десетки пътни артерии да се върнат на масата на преговорите. В изявление пред медиите той покани аграрният сектор на среща утре в 18.00 часа, на която да се подпише меморандум за разбирателство.

Кабинетът излезе днес с още нови предложения към зърнопроизводителите, те да доказват загубите си за миналата година с опростена сметка, а не с данъчна декларация.

Премиерът Денков обяви какви промени в позицията на правителството в преговорите със земеделците могат да се направят:

"Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв опростен вариант за доказване на преки разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разход за семена, тор препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от Европейската комисия. Повтарям отново - само за стопанствата, които са на загуба през 2023 г.".

Така няма да е необходимо загубите зърнопроизводителите да доказват с данъчна декларация, поясни премиерът. Освен това правителството ще преговаря с ЕК по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания към сектора. Спешно, още през февруари и март за обществено обсъждане ще се предложат промени в пет закона, свързани със сектора.

Кабинетът подкрепя производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе от Украйна в България.

"Министър Вътев вече изпрати писмо в този дух до първия заместник-министър председател и министър на икономиката на Украйна - госпожа Юлия Свириденко. Запазват се режимите, които договорихме. Никога не е ставало дума в нашия разговор и с Украйна, че ще има промяна в този режим", каза премиерът.

Той заяви, че протестите ще забавят плащанията към сектора, които могат да се осигурят.

"Всеки ден, който преминава в протести, забавя реализация на споразумението, забавя момента, в който реално нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и нотификацията на ЕК за новите мерки, които предлагаме", посочи премиерът Николай Денков.

По отношение на предупрежденията на земеделците, че ще разширят протестите, Денков коментира:

"Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум с ясни ангажименти от всяка една от страните и по този начин успокояване на обстановката. Единственото, с което не сме готови, е да подпомагаме печеливши фирми".

Министърът на земеделието Кирил Вътев отново определи исканията на земеделски организации за оставка като политически натиск. По думите му, не е проблем той да се оттегли от поста си, ако хората, от които това зависи, решат това да се случи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В храма "Свето Успение Богородично" отслужиха панихида в памет на отец Боян Саръев

Днес в храма "Свето Успение Богородично" в квартал "Гледка" в Кърджали беше отслужена панихидата по повод 6 месеца от кончината на отец Боян Саръев. Панихидата беше отслужена от отец Кирил. Да почетет паметта на наричания "Кръстителят на Родопите" енорийски свещеник се събраха близки и приятели, тук бяха и част от децата от неделното училище към храма...

публикувано на 27.06.24 в 17:00

2 години и 4 месеца затвор за мъжа, отвлякъл жена в Смолян

Две години и четири месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, е наказанието на 46-годишния Алекси Балтаджиев от Карнобат, който отвлече със съпругата си жена в Смолян. Днес обвиненият в покушението на 45-годишна смолянчанка подписа споразумение с прокуратурата, което Окръжният съд одобри. Наказанието за престъплението е две години, но към..

публикувано на 27.06.24 в 15:30

Стартира основен ремонт на още 3 улици в Кърджали

От 10.00 ч. на 27 юни са затворени за движение още три улици в града поради започване на основен ремонт.  Това са ул. „Републиканска“ в центъра, ул.“5-ти декември“ в кв.“Байкал“ и ул.“Заводска“ в кв.“Студен кладенец“.  Затварят част от улици в центъра на Кърджали за ремонт Създадена е организация на движението, съгласно одобрения проект за..

публикувано на 27.06.24 в 15:00

Никола Чанев е назначен за заместник областен управител на Кърджали

Досегашният областен управител на Кърджали Никола Чанев е назначен за заместник областен управител, съобщиха от Областната администрация.  Утре, 28 юни, новоназначеният областен управител Ресми Мурад ще приеме официално властта от предшественика си Никола Чанев.  Областният лидер на ДПС Ресми Мурад е назначен за областен управител на Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 14:26

Високи глоби и арести за причиняване на пожар в Гърция

Високи глоби и арести за причинителите на пожари в Гърция. Задържан за пожара на остров Хидра е екипажът на туристическа яхта. От 2500 евро започват глобите за предизвикване на пожар по невнимание. Към глобата се прибавят и разходите на пожарната, както и обезщетение за пострадала община. Сумата се определя от мащаба на предизвикания пожар и щетите,..

публикувано на 27.06.24 в 14:20

Oсвободен от длъжност e заместник областният управител на Кърджали Гюрай Сюлейман

От днес е освободен от длъжност единственият заместник областен управител на Кърджали Гюрай Сюлейман.  Заповедта е на министър-председателя и е с днешна дата, каза пред Радио Кърджали  Гюрай Сюлейман.  Той коментира, че освобождаването му от поста не е изненада за него след осбождаването от длъжност на областния управител Никола Чанев.  Гюрай..

публикувано на 27.06.24 в 13:07

От бранша алармират: Хлябовете "Добруджа", бял и типов може да изчезнат от пазара

„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Хлябовете  бял, типов и „Добруджа“ , които са обект на тази мярка, ще изчезнат от търговската мрежа, тъй като, ако се спази законодателното изискване, търговците трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 11:00