Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Първият мандат е невъзможен, да гледаме към втория

Мога да се извиня на жената Мария габриел, но не и на кандидат-премиера

Снимка: БТА

Ако Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които употребих в лично качество, може и да се извиня. Но в качеството й като кандидат за министър-председател, мисля, че това, което тя направи, е абсолютно недопустимо.

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" и финансов министър в оставка Асен Василев пред bTV, цитиран от БГНЕС.

""Мафиотското" е да обявиш състав на кабинет, който не е съгласуван. Най-честното щеше да бъде да каже, че не го е съгласувала, когато камерите бяха там при президента, но не го направи. Тя го обяви с идеята, че този състав на кабинета е съгласуван и приет, и че министрите знаят кои са другите министри в кабинета. Това какво поведение е? Това не е честно поведение към българските граждани, със сигурност не е честно поведение и към преговорния екип, и към министрите, които тя обяви в този състав на проектокабинета".

Относно извинението - в качеството й на кандидат за премиер тази нейна постъпка е напълно недопустима, и показва липса на лидерски качества, липса на възможност да запазиш хладнокръвие, когато си под голямо напрежение, липса на възможност да устоиш на натиск, и да вземеш правилно решение, каза още Василев.

На жената Мария Габриел се извинявам, ако се е почувствала засегната, допълни финансовият министър в оставка.

На въпрос дали ПП ще се върнат на масата за преговори, Василев отговори, че те не са ставали от масата за преговори. 

"ГЕРБ-СДС станаха от масата на преговорите. Имаше още 7 дни в рамките на мандата за преговори. Не разбрахме откъде дойде това бързане и тези крайни срокове, при условие че Конституцията даваше цяла седмица за преговори. Трябва да обсъдим всичко в Националния съвет на ПП, и да видим края".

"Не можех да повярвам на това, което се случва! Такова нещо в българската политика не се е случвало - да обявиш кабинет без министрите да знаят кои са другите министри в него", обясни Василев.

Г-жа Габриел ще изтегли ли този кабинет, или ще чака да се гласува в парламента, попита съпредседателят на ПП.

"Както казах, Габриел, според мен, не може да бъде министър-председател на България. Не може заради тази постъпка, която показва пълна липса на лични качества за премиер. Тя зачеркна първия мандат. Шанс за преговори за в първия мандат вече няма, трябва да гледаме напред към втория мандат, каза още Василев. Ние седяхме до последно, имаше още 6 дни да се преговаря в първия мандат, ясно заявихме, че с първия мандат искаме да има правителство, но не може да се подхожда така към държавата и да си играеш така със съдбините на България".

"За нас вариантът "Габриел" да бъде ротационен премиер е зачеркнат завинаги. Ние сме в началото на напълно нови преговори в момента. Нека да спрем с шегите за това Борисов да бъде премиер в наш мандат за съставяне на правителство", допълни Василев. 

"Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България. Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория". 


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

510 полицаи ще охраняват секциите и обществения ред в област Кърджали

510 служители на МВР ще охраняват избирателни секции и обществения ред в област Кърджали на изборите за народни представители и членове на ЕП. Служители от всички структери на МВР в област Кърджали участват в охраната на изборните материали при съхраняването и транспортирането, охраната на избирателните секции и обществения ред на изборите на 9 юни...

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни секции в..

публикувано на 08.06.24 в 08:38

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 08:35
Добромир Якимов

Добромир Якимов: Очаква ни дълга изборна нощ

Очаква ни дълга изборна нощ. По прогнозата на специалистите от „Информационно обслужване“ до около 16 часа на 10 юни ще продължи приемането на протоколите от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден. Това каза за Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. Една от причините за тези..

публикувано на 07.06.24 в 23:13
Петър Захариев

138 кандидати се борят за петте мандата в 9 МИР, Кърджали

Заличените от избирателните списъци гласоподаватели не са сериозно число, каквито очаквания бяха изказани в началото на подготовката на изборите за представители в Европейския парламент от страната ни и за народно събрание, които ще бъдат произведени в неделя, на 9 юни. Това сочат наблюденията на заместник-председателя на Районната избирателна..

публикувано на 07.06.24 в 21:54

РИК Кърджали е готова за изборите 2 в 1

Районната избирателна комисия в Кърджали е готова за произвеждането на изборите 2 в 1 в неделя. В това е категоричен зам.-председателят й ПетърЗахариев.  "Машините за изборите за вота в неделя се очаква да пристигнат днес в по-късните часове. Транспортирането им до общините ще бъде в събота по специално изготвен график", съобщи още Петър Захариев. 

публикувано на 07.06.24 в 17:50

В деня на изборите "Галъп" ще провежда екзитпол и в Кърджали

В деня на изборите "Галъп интернешънъл болкан" ще провежда екзитпол в няколко области, сред които и Кърджали.  Така, слушателите и читателите на Радио Кърджали ще имат възможността да научат първи изборните резултати.  Те ще бъдат оповестени веднага след приключване на изборния ден.   В неделя, 9 юни слушателите на Радио Кърджали през целия ден ще..

публикувано на 07.06.24 в 17:42