Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има заплаха за България от засилена бежанска вълна

Снимка: БГНЕС

На Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов ще обърне специално внимание на борбата с трафикантите на хора. Той ще акцентира и на мерките срещу засилващата се бежанска вълна към България.
Премиерът Бойко Борисов смята, че България има какво да сподели по темата "Борба с трафикантите на хора". Той постави акцент на решаване и на политическите кризи, провокиращи бежанските вълни:


Мисля, че службите в Европа, пък и в света, са малко длъжници на тази тема. Тази тема я разбирам и ще им я обясня. Знам какво ще им кажа. Тука има и две важни теми - да се спре това кръвопролитие. В момента ние сме свидетели на следствията, причината е друга. Причина, че в маса държави в началото се радвахме, че е дошла демокрацията, но всъщност демокрация не дойде, а дойдоха главорези. Когато някой стои с ятагана зад теб, не море, не океан, не граница - ще бягаш. А, за да можем да го преодолееме и като втора точка, това са трафикантите.

По думите на Борисов, има заплаха за България от засилена бежанска вълна.

Някъде 2 милиона чакат на турската граница. Представете си 1 милион да влезе в България. 1 милион... С каквото и да е финансиране, не се спират бежанци. Това са живи хора.

Час преди началото на извънредния Европейски съвет, Борисов ще разговаря с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и ще се опита да лобира за удължаване с шест месеца на срока, в който ще се усвояват средствата от стария период на програмата за развитие на селските райони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!