Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов призова бизнес и синдикати към отстъпчивост към промените в пенсионната система

| обновено на 13.05.15 в 18:15
Снимка: БГНЕС


Премиерът Бойко Борисов призова бизнеса и синдикатите да проявят отстъпчивост към предлаганите промени в пенсионната система и заяви, че отстъпки за нарастването на пенсионната възраст и осигуровките няма да се правят. Националният тристранен съвет обсъжда пакета от промени. Има теми, които могат да бъдат коментирани допълнително, но за възраст и осигуровки това не важи, обяви пред бизнес и синдикати премиерът Бойко Борисов и се аргументира.

Знам колко е популистко, знам колко е хубаво да кажеш: "Няма да се вдига възрастта за пенсия", "Няма да се вдигат вноските", само че при този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Още повече, огромни пари изсипваме в здравеопазването всяка година и в края на краищата, надявам се, че и след реформата в здравеопазването, продължителността на живот ще се вдигне и до по-висока възраст ще работят и мъжете, и жените в България.


Борисов беше категоричен, че ако вариантът "Калфин", който той категорично подкрепя, не се приеме, ще остане сега действащият закон, в който пише, че възрастта трябва да се повишава с по шест месеца на година. В изчисленията за ефекта от прилагането на целия пакет от промени вицепремиерът Ивайло Калфин прогнозира, че след 10-12 години дупката в бюджета на НОИ, която сега е 1,8 млрд. лева, ще намалее с 1,5 млрд. лв. и коментира какво ще стане, ако промените отново се отложат:

При влошаващата се демографска характеристика тези средства ще продължат да текат 1,5 милиарда. Аз си мисля, че тези средства биха могли да се използват за по-добро. Това са вече бъдещи решения, свързани с адекватността на пенсиите, особено по-ниските, и така нататък. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров не видя смисъл в многократното местене на средства от частните към Държавния фонд. Той не приема и нарастването на възрастта, особено за категорийните работници:

Не сме съгласни, ако (възрастта бел. ред.) ще става 65 години. Спрямо нея искаме нашата категория индустриални работници, пък и защо не тази, която ще сглоби Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната като най-уязвими, най-уязвени, при най-тежки условия работещи в тези системи, да бъде не по-малко от десет години преди нея. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира:

Не са релевантни мотивите, че на 52 години не може да се гонят бандити, защото по същия начин на 52 години не може да се пише и софтуеър. Това означава, че всички компютърджии и софтуеърни инжинери трябва да се пенсионират на 40 години, защото софтуеър се пише на практика до 30 години.

За сектор "Сигурност" и въвеждането на възраст Ивайло Калфин увери, че с комплексните промени няма да се налага на пожарникаря да гаси пожари до 53 години:

Там, където той не може да извършва труд, съобразно физическото му положение, то не е необходимо той да излезе по-рано от системата. Има достатъчно други възможности в нея, но той си запазва правата, които има.

Калфин кометира, че, ако например пожарникар започне нова работа, след като се пенсионира, той няма да загуби правото си на пенсия.

Вероятно следващата седмица окончателният вариант  на промените за пенсионирането ще влезе за разглеждане в Министерски съвет.

Подробности чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!