Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Петков: На пръв поглед с антикорупционния закон се прави опит да се фиксира начало на борба с корупцията

Румен Петков, Явор Хайтов, Румен Петков и други участници в дискусията
Снимка: БГНЕС

Съдебната реформа и предложенията за антикорупционно законодателство обсъждат на дискусия в парламента представители на АВБ, "Народен съюз" и движение "Гергьовден".

На пръв поглед с антикорупционния закон се прави опит да се фиксира начало на борба с корупцията, но ако се върнем назад, ще видим, че такива действия в различни формати са предприемани и в предходните периоди, обясни заместник-председателят на партия АБВ Румен Петков.

Остава въпросът как използваме сега съществуващата нормативна уредба и сега съществуващите инструменти, допълни Петков, който постави и въпроса за необходимостта от намаляване на лицензионните, регистрационните и разрешителните режими и обяви, че според експертите те са близо 1 800, като част от тях са предпоставка за корупция.

Според Марин Киров, ръководител на правното звено на АБВ, преработването на закона е позитивно:

Целта на тази дискусия е да очертаваме лагер и разделителни линии – подобен подход би бил изцяло грешен. Още в началото трябва да заявим, че едва ли има съмнения в това дали трябва да се води борба с корупцията, или не. Този дебат не е на дневен ред.

При Закона за съдебната власт дебатите се водят публично, отчитат се различните становища в резултат на работата дали текстовете се променят – конкретно с този закон има заявки, че някои от спорните моменти по анонимните сигнали и по проверките с полиграф ще отпаднат, защото експертната общност алармира, че това е проблем, докато тук не е ясна работната група, има анализ само на стратегически документи или липсва анализ на това, както налага сливане на институциите, допълни Киров.

Мнозина български граждани биха могли да бъдат репресирани или нечестно подложени на различни видове проверки, които през 21 век звучат архаично, подчерта от совя страна заместник-председателя на "Земеделски народен съюз" Явор Хайтов.

Подробности чуйте в репортажа на Мария Костова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!