Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина и вторият работник, пострадал при инцидента в завод „Арсенал“

Човешка грешка или техническа неизправност е причина за инцидента в „Арсенал“

| обновено на 15.03.18 в 12:42
Инцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина
Снимка: БГНЕС

Почина и вторият работник, който пострада при вчерашния инцидент в оръжейния завод „Арсенал“.

Колегата му - 27-годишен мъж, загина на място. 45-годишният Красимир Желев бе настанен вчера в болница в Стара Загора с 85% изгаряния.

„Пострадалият работник е починал в 2:15 часа тази сутрин“, съобщи за БНР областният управител Гергана Микова.

„На този етап е рано да се говори за нова информация. Единствената информация, която отговаря на истината, това е, че разследващите органи работят, Инспекцията по труда работи, Окръжна прокуратура е на терен… Очакваме те да приключат с дейността си в определения срок и тогава вече да стане ясно за какво говорим и какъв тип е аварията“, добави Гергана Микова.

Прокуратурата работи по две версии за причината за инцидента - човешка грешка и техническа неизправност.

След първоначалния оглед на мястото на произшествието, следствието започва разпити на свидетели, на ръководството на фирмата, назначени са и експертизи. От Окръжната прокуратура е иззета технологичната документация на завода. По данни на Главна инспекция по труда, производството, в което е станал инцидентът, е с ново оборудване. От 2016 година в "Арсенал" са направени сто планирани проверки за условията на труд. Установени са 460 нарушения, издадени са 11 акта за спиране на машини и четири за въвеждане на специален режим на работа. Последната проверка от миналата седмица, също е установила нарушения. Санкциите са влезли в сила. Актовете са между 1 500 и 15 000 лева.

Вчера бе съобщено, че причината за взрива в завода е неспазване на трудовата дисциплина.

„Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията, е трябвало да бъдат отвън“ заяви в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно  вещество“, обясни още министър Радев.

Коментар на Венелина Попова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!