Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 юни в зала "България"

TUTTO VERDI с Кирил Манолов, Павел Балев и Красимира Стоянова

Концертът ще представи дебютния албум на изключителния ни баритон

Блестящият баритон Кирил Манолов ще представи дебютния си албум "Tutto Virdi" с концерт с участието на Симфоничния оркестър и Смесения хор на Българското национално радио на 24 юни, събота, от 19.00 часа в зала "България". На диригентския пулт ще е маестро Павел Балев, а специален гост ще бъде световноизвестното сопрано Красимира Стоянова. Едни от най-емблематичните български оперни творци ще изпълнят най-популярните Вердиеви арии.

Кирил Манолов

Връзката на Кирил Манолов с Джузепе Верди е специална. Родени са на една и съща дата, а Манолов печели международната си слава именно с Вердиев репертоар: Амонасро в "Аида", Граф ди Луна в "Трубадур", Симон Боканегра и Набуко в едноименните опери, Милер в "Луиза Милер", Дон Карлос в "Силата на съдбата", Ренато в "Бал с маски". Коронната му роля е отново във Вердиева опера, за която Рикардо Мути го нарича "Най-добрият Фалстаф в света". Богатият репертоар на Кирил Манолов включва и оперни произведения на Моцарт, Пучини, Росини, Доницети, Гуно, Бизе, Чайковски, Прокофиев и Курт Вайл, кантатно-ораториални творби на Бах, Бетовен, Брамс и Форе, както и камерна музика от български и чужди композитори. Гастролира на престижните оперни и фестивални сцени в света и работи с най-добрите изпълнители и диригенти. През 2019 г. с категоричния вот на публиката Манолов спечели Голямата награда "Музикант на годината", а през 2022 г. стана носител на годишната награда "Емил Чакъров".

Кирил Манолов работи от 2019 г. с признатия по цял свят български оперен диригент Павел Балев. Маестрото дирижира "Фалстаф" в Пловдивската опера с Манолов в заглавната роля.  През лятото на миналата година Филхармонията на Баден Баден организира пищна оперна гала пред 15 хил. зрители в чест 15-годишното си сътрудничество с маестро Балев, а Кирил Манолов беше единственият солист в това забележително събитие.

Павел Балев

Павел Балев е главен диригент на Опера Лимож – Франция, генерален музикален директор на Театър Нордхаузен – Германия, постоянен гост-диригент на филхармония Баден-Баден и на Държавна опера Варна. Гостува в повечето опери в Германия, както и във Виенската щатсопера и операта в Цюрих. Балев е сред малцината световноизвестни диригенти, които успешно водят оперни, балетни и концертни състави. Дирижира най-ярките оперни звезди като Диана Дамрау, Пьотр Бечала, Анна Нетребко и Томас Хемпсън и неуморно популяризира българската музика по света. Сред многобройните му отличия са и "Международната класическа музикална награда 2012", годишната награда на германската музикална критика за 2012 година, както и наградата на германската музикална критика за 2014 и 2017 година за дирижираните от него рецитали на оперната прима Красимира Стоянова "Slavic opera arias", "Verdi" и "Verismo".

Оперната дива ще е специален гост на концерта "Tutto Verdi". Камерзингерин на Виенската щатсопера, Красимира Стоянова е една от най-ярките звезди, която блести на сцените на Метрополитън опера, Карнеги хол, Ковънт гардън, Роял Албърт хол, Ла Скала, Музикферайн, Дойче опера и много други. През миналото лято под диригентството на Павел Балев тя покори публиката на "Отело" на Варненската опера, а преди два месеца изгря със заглавната роля в "Тоска" на сцената на Виенската щатсопера и на пролетния фестивал в Токио с Метрополитън оркестър. Красимира Стоянова е обичана и очаквана от българската публика, която е избра за "Музикант на годината 2007".

Билети за концерта "Tutto Virdi" в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим


БНР подкасти: