Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ остава в опозиция

Радан Кънев: От Блока може да вземе решение да излезе само Национално събрание на ДСБ

| обновено на 15.12.15 в 15:33
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок (РБ) ще продължи да участва в управляващата коалиция. Демократи за силна България (ДСБ) обаче остава в опозиция. Това беше обявено след срещата на лидерите на петте партии и петимата министри, излъчени от Блока.

Заседанието на Реформаторския блок продължи три часа, като стана ясно, че през цялото време е имало опити да бъде убеден Радан Кънев да остане в управлението на страната, дори се е търсила формула как това да стане.

Явно е обаче, че лидерът на ДСБ е останал непреклонен.

След тези три часа останалите четири партии от Реформаторския блок излязоха с декларация, която Найден Зеленогорски прочете с предварителната уговорка, че никой няма да отговаря на журналистически въпроси:

Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция.

Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция, от знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Още от днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение с ясен времеви график за неговото изпълнение.

И на финала искам да кажа, че ние потвърждаваме доверието си към министрите на Реформаторския блок,
завърши Зеленогорски.

Радан Кънев и Атанас Атанасов си тръгнаха преди края на срещата на "Раковски" 134 и останаха безмълвни.

По-късно в Народното събрание Радан Кънев обяви, че на заседанието на Реформаторския блок е предложил нови коалиционни преговори с СнимкаГЕРБ и съставяне на ново правителство:

Да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент, а това беше отхвърлено не единодушно, но отхвърлено от колегите от Реформаторския блок и от тук нататък ние не виждаме вариант, при който да променяме позицията.

От Реформаторския блок може да вземе решение да излезе само Национално събрание на ДСБ, допълни Кънев и напомни, че партия Демократи за силна България няма да напускат Реформаторския блок.

В политиката приятелствата са много голяма рядкост, така че, хайде, първи приятели да не се наричаме, заяви Радан Кънев относно коментара на Бойко Борисов, че до вчера са били първи приятели.

Масата решения, гласувани с мнозинствата ГЕРБ, ДПС, АБВ и някои други периферни, които господин Цветанов непрекъснато инжинерстваше зад гърба ни, бяха решения в полза на статуквото и решения против реформите, т.е. най-голямата опасност от 2014 година - Реформаторският блок да се превърне в смокинов лист -  се реализира. Ние в това нещо не можем да участваме и то на никаква цена, подчерта Кънев.

Подробности чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доц. Гълъбов: Свидетели сме на процес на деградиране на идеята на РБ

Въпреки че от година и половина Реформаторският блок е във властта, петте партии в него продължават да реагират като предизборна коалиция. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ социологът доц. Антоний Гълъбов . Онова, което е по-важно, е..

публикувано на 15.12.15 в 13:43

Реформаторският блок иска ново коалиционно споразумение с ГЕРБ

По-реалистичният вариант е Реформаторският блок да продължи да участва в управлението, а не да бъде съставяно ново правителство, посочи съпредседателят на Блока Найден Зеленогорски и потвърди в Народното събрание, че от Реформаторския блок искат ново..

публикувано на 15.12.15 в 14:24