Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти: Скок в цената на хляба би било спекулация

Владимир Иванов


Стабилизиран, добър и конкурентен пазар – такова е обобщението на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за състоянието на потребителската кошница през изминалия месец у нас.

Балансирани са цените както при плодовете и зеленчуците, така и при стоките от първа необходимост. Това каза в следобедния блок на Радио Благоевград на 15 август, председателят на Комисията Владимир Иванов.

Прогнозата, която той направи пред водещата Бойка Браткова относно ценовия баланс е, че не се очакват катаклизми.

Според експертите, не се предвижда и скок в цената на зърното. Пазарът не показва такива индикации, уточни Владимир Иванов.

Очакванията са за добра зърнена реколта. Няма и реални причини за поскъпване цената на хляба. Всичко друго би било спекулации, категоричен е Иванов.

Ако качеството на зърното все пак не е толкова добро, може да има леко повишение, но то трябва да е около стотинка-две, подчерта председателят на Комисията по стокови борси и тържища.

Владимир Иванов можете да чуете в звуковия файл


Вижте още
 Д-р Живко Сиромахов

Урологичните инфекции през лятото

Инфекциите на отделителната система са едни от най-разпространените инфекциозни заболявания и засягат голям брой хора. Различни микроорганизми могат да причинят възпалителни заболявания на уринарния тракт. „Урологичните инфекции основно се разделят на горни и долни пикочни пътища. Долните – пикочен мехур и простата при мъжете, и..

публикувано на 24.06.21 в 13:29

Инициираха подписка за промяна на учебниците в Северна Македония

Фондация „Македония“ започна Национална кампания за гражданска активност в Република Северна Македония с искане за промяна на учебниците и премахване на „грубите фалшификации и внушения на омраза към българите и българската история“. По този повод, ръководството на Фондацията изпрати отворени писма до медиите, до Института по исторически..

публикувано на 24.06.21 в 12:33

Биоразградимите отпадъци: Мисията може и да е възможна

Съвременните тенденции в депонирането на битовите отпадъци вече влизат в действие и на територията на няколко общини от Югозападна България. Чрез инвестирането на европейски средства, възлизащи на над 36 млн. лв., жителите на Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево ще трябва постепенно да преминат към разделното събиране на биоразградимите..

публикувано на 23.06.21 в 14:10

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41