Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюневият бранш поставя важни въпроси на Консултативния съвет по тютюна

Данъчното облагане на средствата от Преходната национална помощ за тютюна, изкупната кампания за 2018 и неизплатените средства от предходни кампании, ще бъдат сред темите, които ще бъдат дискутирани на първия за тази година Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе на 14 март. Информацията съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

Снимка

  „Не сме съгласни част от тютюнопроизводителите да плащат данък върху субсидиите за 5 минали години, а други само за една година. Затова, ще поставим този дискриминационен въпрос на вниманието на Консултативния съвет, на който се надяваме да присъстват и експерти от финансовото министерство“ - коментира за Радио Благоевград Цветан Филев. По думите му, трябва веднъж завинаги да бъде централизиран този въпрос, тъй като тютюнопроизводителите нямат нищо против да изпълняват данъчните си задължения, но когато те са коректно описани в закона и се спазват от всички.

  Изкупната кампания за 2018 година е другият акцент, който ще бъде дискутиран на утрешния Консултативен съвет по тютюна. „Цифрите не говорят добре за сектора. За сравнение с 2017 година, когато бяха произведени над 16 хиляди тона тютюн от четирите сортови групи, сега говорим за около 12 хиляди тона, отгледани на едни и същи площи. Лошите метеорологични условия изиграха своята негативна роля както върху качеството, ката и върху количеството на тютюна“ - коментира още Цветан Филев.

Цветан Филев

  Първа точка в „Разни“, ще бъде темата за неизплатения тютюн от предходни кампания, като този от фирма „Михайлидис“, като сумата към момента е около 1 милион 300 хиляди лева. Цветан Филев посъветва тютюнопроизводителите, които все още не са си получили парите от тази фирма, да ги потърсят по съдебен път, както направиха гръцките им колеги.

  И две новини в аванс. Най-вероятно до 30 април ще бъде удължен срокът за вписване на тютюнопроизводителите в Регистъра, който срок в момента е до 31 май. Вече е входирано такова предложение, очаква се утре то да бъде прието.

  „Ще предложим и вариант за разпределение на средствата от Преходната национална помощ за тютюна в размер на 80 милиона лева. Понеже всяка година тези средства намаляват, надявам се за всички сортови групи, единичната ставка на миналогодишна база, да бъде намалена с по  5 %, това е най-справедливото и разумното, което очакваме като резултат“-съобщи още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44