Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Милена Станева: При разширените вени превенцията е изключително важна

Проф. д-р Милена Станева


Разширени вени и хронична венозна болест беше коментираната тема в "Здравния час" на Радио Благоевград от проф. д-р Милена Станева - началник на Клиниката по ангиология в Аджибадем Сити клиник МБАЛ „Токуда“-София.

"Хроничната венозна болест е твърде разпространено заболяване, като  характерно за него е, че обхваща населението над 40-годишна възраст и има 6 етапа в своето развити. Първият е най-лек и започва от ранна възраст, характеризира с тежест и напрежение в долните крайници. Във втория стадий се появяват  разширени вени, а с напредване на процеса се стига до много разширените вени, които се наблюдават при по-възрастните хора, те са с дебелина 2-3 см диаметър на стената. При най-тежкия стадии се появяват рани, които са около глезена." – каза  проф. Станева.  Тя препоръча при появата на тежест, напрежение и болки в краката - особено вечер, е добре да потърси консултация със съдов специалист – ангиолозите и съдовите хирурзи. Когато се появят малки разширени вени е сигнал, че трябва да се започне профилактика и да се потърси специализирана медицинска помощ. 

СнимкаРисковите фактори  са фамилната обремененост- около 60 процента от пациентите имат родственици с разширени вени, както и застоялия начин на живот. В този смисъл има и рискови професии, каквито са лекарите, учителите, фризьорите IТ-специалистите, администраторите, които по цял ден са на бюро. Друг рисков фактор при жените са хормоналните терапии, контрацепцията, както и наднорменото тегло и тютюнопушенето. 

Лечението при по-леките случаи е консервативно, което включва промяна на  начина на живот, повече движение. Проф. Станева препоръча и упражнения пети-пръсти-пети-пръсти, или в седнало положение да се натискат педали, като по този начин се раздвижва мускулатурата на подбедрицата, за да може кръвта да се върне към сърцето. При по-разширените вени, когато са около 3-4 мм в диаметър, се препоръчва склеротерапия. Над 5-6 мм се препоръчва или склеротерапия, или някои от другите методи, които са т.нар. безкръвни. Оперативните методи се препоръчват при по-тежки случаи. Проф. Станева увери, че има много български лекари, които правят всичко като терапии, които се прилагат в Европа и света. Според нея малка част от хранителните добавки имат положителен ефект при разширените вени, тъй като преминали през клинични наблюдения. 

Превенцията е много важна за да се забави процесът на развитие на хроничната венозна болест, като в основата е движението, ходенето, карането на колело, плуването, морската вода, контрол на телесното тегло, спиране на тютюнопушенето. При дълги пътувания да се носят ластични чорапи. Те са изключително важна част от терапията на хроничната венозна болест, но задължително препоръчани от лекар специалист – ангиолог или съдов хирург, защото неправилната компресия уврежда“ – препоръча проф. Станева.

Участието на проф. д-р Милена Станева можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:

Вижте още
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52

„Подари усмивка“ за Великден

Традиционна великденска благотворителна инициатива стартира в Брезник. Организира я местното Народно читалище „Просвещение 1870” и е под надслов „Подари усмивка”. В дните до 9 април, всеки който има желание и възможност, може да дари стари или нови дрехи, обувки, играчки, посуда, накити, аксесоари и други, вече ненужни вещи от дома, гардероба или..

публикувано на 27.03.23 в 11:32

Запазването на традициите е богатството за децата от село Долно Дряново

С огромен интерес в обединеното училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново, община Гърмен посрещнаха екипа на фондация „Българска памет“. Инициативата „Успешни за България хора, които са пример, от който да се учим“ среща учениците с бивши възпитаници на училището и други успели българи. “ Д-р Милен Врабевски представи седемте стъпки на успеха...

публикувано на 27.03.23 в 09:32

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02

Николай Петков: Човешкото влияние върху климата на планетата е недвусмислено

Междуправителствената експертна група по климатичните промени(IPCC)  е организация в рамките на ООН, която има за цел да обобщава състоянието на науката за климата и климатичните промени. На 20 март 2023 година  IPCC публикува “Синтезиран доклад – Климатични промени 2023”, който  казва, че светът има едва седем години, за да намали вредните емисии..

публикувано на 26.03.23 в 12:08