Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Системен проблем ли е придвижването на жителите на Кресна с междуградския превоз?

Има ли разписание на автобусите за междуградски превози в Кресна? Системен проблем ли е придвижването на жителите на града до други населени места? Темата поставихме по сигнал на потърпевш слушател, който се обърна с отворено писмо към Радио Благоевград.

  „...позволих си да ви пиша, защото случилото се с мен, за което ще ви разкажа, представлява тежък, системен проблем в рецидив за жителите и гостите на община Кресна !“, споделя Владимир Филипов и представи ситуацията, в която той и други пътници са били поставени на спирката в Кресна. Пред Радио Благоевград Филипов описа своя случай. Той е с предварително закупен двупосочен билет  София - Кресна – София. На билетът му  е отбелязан час на връщане. Но в деня и часа на връщане автобусът подминава чакащите пътници на спирката на град Кресна.

  „Това беше моят автобус. Шофьорът  чакащите, но демонстративно обърна глава и изчезна по пътя. Видях истинско отчаяние в очите на хората ! Видях как започнаха да се питат едни-други: "А сега, какво ?" Бях повече от шокиран от случилото се. Шофьорът разполага с електронна справка в автобуса и отлично знае, че трябва да вземе пътник от спирка Кресна!“,  продължава разказа си Владимир Филипов.

След неколкократни опити Филипов успява да се свърже с вътрешните линии на фирмата за междуградски превози, за да  обясни какво се е случило на него и на другите чакащи. По думите му от фирмата предлагат той да се придвижи по някакъв начин напред по пътя, след като са изминали повече от 20 минути и автобусът вероятно е бил с километри от Кресна, където шофьорът на автобуса щял да го изчака!

  „ Трябваше да търся алтернативи, да моля познати за съдействие и т.н. А, ако нямах такива ? А ако това беше единствената финансова възможност за мен, за да се върна ? А ако ... „ с огорчение споделя Владимир пред Радио Благоевград. Той разбира, че ситуацията с него е системен проблем за жителите на община Кресна. Обяснява, че от чакащите на спирката в Кресна научава за случай, в който майка на болно дете не е могла да отиде до Благоевград в почивните дни, за да вземе лекарство на детето си, защото се е случило същото. (чуйте звуковия файл)


Потърсихме и мнението на дългогодишния шофьор Антонио Тасков, превозващ пътници по същия маршрут.

Той също призна, че често чакащите пътници на спирките в Кресна и Струмяни са подминавани. (чуйте звуковия файл)


По сигнала на Владимир Филипов се обърнахме към Комисията за защита на потребителите. От там съобщиха, че жалбата на Владимир ще бъде разгледана в бързи срокове.

Сигнал по случая с Владимир Филипов и подминаваните пътници  на Кресна подадохме и ва  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Веднага е започната проверка по описания от нашата медия случай. Ето и информацията, която представи Агенцията:

  „В конкретния случай град Кресна е междинна спирка в утвърдените от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията маршрутни разписания от републиканската транспортна схема. Спирките на територията на гр. Кресна са съгласувани с подпис и печат от кмета на общината. Съгласно чл. 102, ал. 4 от Закона за автомобилните превози водач на моторно превозно средство за обществен превоз по автобусни линии, който не спира на определените спирки или който откаже да превози лице, притежаващо издаден по съответния ред превозен документ, се наказва с глоба 300 лв.

 При конкретния случай контролът от страна на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“  ще да бъде осъществен след извършване на проверка по подадения сигнал. При констатиране на нарушението, ще бъде наложена предвидената в закона санкция.

 Радио Благоевград съдейства да се сезират по случая държавните институции, за да не бъдат ощетявани жителите и гостите на Кресна, избрали „междинната спирка“ в града за отпътуване.


Вижте още

Рестартирай Европа: „Патронажна грижа +“ – нов проект в подкрепа на възрастните хора

До 30 юни 2023 година общините ще могат да се възползват от проекта „Патронажна грижа +“. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., като за всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с броя нуждаещи се, които имат нужда от социални услуги в съответната община. С проекта се дава..

публикувано на 02.08.21 в 13:34
Стефан Дечев

Стефан Дечев: Политиците и от двете страни да се върнат към договора от 1 август 2017 г. такъв, какъвто е подписан

С призив политиците от двете страни да се върнат към Договора за приятелство, добросъседство  и сътрудничество от 1 август 2017 г. между Р България и Р Северна Македония завърши днешният разговор с доц. Стефан Дечев в ефира на предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора". Разговор, състоял се точно 4 години след подписването на договора и на фона на..

публикувано на 01.08.21 в 12:22

„Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“

В мач от втория кръг на Втора футболна лига на стадион „Арена Симитли“ отборът на „Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“/Габрово/ с 5:2.Началото съвсем не предвещаваше подобен развой.Нещо повече,гостуващият тим имаше игрово превъзходство и дори поведе с хубав гол на капитана Християн Казаков в 31-та минута. Домакините,обаче,бързо..

публикувано на 01.08.21 в 09:42
Христо Фотев

Христо Фотев: Как исках животът ми да бъде поема

В предаването на Радио Благоевград "Ефир за приятели" си припомнихме за Христо Фотев, поел своя път към безсмъртието на 27 юли 2002 г., с няколко фрагмента от негови интервюта, съхранени в "Златния фонд" на БНР. Предлагаме ви да чуете един от тях:

публикувано на 31.07.21 в 22:23

Пианистката Лора Чекоратова: Фестивалът „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица е едно завръщане на всички нас към България

  Във фокуса на вниманието ни е „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица” – това е името на фестивала за класическа камерна музика, който ще се проведе за трети пореден път от 6 до 9 август в живописното село в Западните Родопи, съхранило през годините духа и неповторимата си атмосфера с многобройните калдъръмени улички и магично..

публикувано на 31.07.21 в 22:14

Ползите от Плана за възстановяване и устойчивост

Оказва се, че щетите от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат повече от ползите. Средствата, които се предвиждат не са малко, но всичко това е свързано с немалко компромиси, които страната ни трябва да направи. Един от компромисите е свързан с Истанбулската конвенция. В България има и решение на Конституционния съд, с което..

публикувано на 30.07.21 в 17:42
Гл. инспектор Георги Сарафов

По- високи температури и повече пожари

През последните дни в Благоевградска област и в цялата страна температурите са достатъчно високи. Те са и над 40 градуса. Това създава по- голяма опасност от пожари. През лятото, в края на юли и началото на август по традиция е най- опасният сезон. Трябва да се спазват немалко изисквания за предпазването от пожари. В гората има определени..

публикувано на 30.07.21 в 17:35