Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Регионален отборен турнир по шоудаун се проведе в Благоевград


Шоудаунът е спорт за незрящи и хора с нарушено зрение. Наподобява тенис на маса, играe  с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. Състезателите носят предпазна маска за очи, за да се гарантира, че няма да могат да виждат топчето, а да се ориентират по неговия звън.
Регионалният отборен турнир по шоудаун се провежда за трета поредна година в Благоевград. В днешното му издание се включиха 15 състезатели от 4 клуба – 2 от Благоевград, 1 от Кюстендил и Спортен клуб за интеграция „Витоша“-София, които са най-добрите в този спорт.

Снимка  

„Идеята е този турнир да бъде своеобразна генерална репетиция преди държавното първенство, което ще се проведе след 1 седмица  във Варна и да проверим нашите умения след тренировъчния процес. За Варна тръгваме амбицирани да се представим по възможно най-добрия начин, защото там ще има и индивидуална надпревара“- каза за Радио Благоевград Борислав Лазаров, председател на Съюза на слепите за областите Благоевград и Кюстендил.

Емил Якимов е състезател в един от благоевградските клубове от години. „Шоудаунът като спорт много ми допада, защото има движение на цялото тяло. Забавно и увлекателно е, помага ми да се адаптирам в по-малко помещение, както ми помага и при ориентацията.“ – каза той.

Участниците в турнира от Спортен клуб за интеграция „Витоша“ - София, са абсолютни фаворити в този спорт в България. Христомир Пандов и Сабие Ахмед са републикански шампиони по шоудаун за миналата година, а след седмица ще защитават титлите си на държавното първенство във Варна. В края на месеца заминават за Световното първенство, което ще се проведе на остров Сардиния - Италия, там ще мерят сили с най-добрите в света. 

Снимка

За Радио Благоевград Сабие Ахмед сподели: „Чрез този спорт се чувствам жива и полезна. Тръгваме за световното първенство амбицирани да се представим добре, колкото и да е трудно. Но за да бъдем сред най-добрите са нужни много, много тренировки“.

  Екипът на Радио Благоевград пожелава на националните ни състезатели по шоудаун успешно представяне на Световното първенство в Италия!

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл, кратко видео - да видите тук - > 

Вижте още

“Нямат любов” - новата запомняща се песен на Yoana

След “Да не спим” и “Fiesta”, сега е ред на “Нямат любов”. Това е третият музикален проект на 20-годишната Yoana. Новата песен на младата изпълнителка е  дело на малък, талантлив международен екип, част от който са DARA, Елеонора от 4Magic, шведският хитмейкър Fabian Thorsson и Tooji Keshtkar. Песента е създадена по време на..

обновено на 20.09.20 в 13:52

Стефан Дечев: Българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори

"Мисля, че българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори. Дали срещу македонизма на българина и македонеца Гоце Делчев, дали срещу македонизма на българина и македонеца Тодор Александров, дали срещу македонизма на македонеца Методи Андонов – Ченто, дали срещу македонизма на югославянина и македонец Лазар Колишевски, дали..

публикувано на 20.09.20 в 13:34

Мотокрос „Гран при Благоевград 2020“

На мотополигон “Зелен дол“ край Благоевград   при изключително голям интерес пред 10 000 зрители се провежда състезанието по мотокрос „Гран при Благоевград 2020“-четвърти кръг от републиканското   първенство. На откриването присъстваха кметът на община Благоевград Румен Томов,заместник-кметът  Любен Милев,генералният секретар на..

публикувано на 20.09.20 в 13:03

Георги Гаврилов: Искаме да разширим границите на възможното

В предаването за литература на Радио Благоевград "Страници", този петък разговаряхме с поета Георги Гаврилов, за развитието до значим международен мащаб на една традиция, започнала през 2007 г. в Благоевград и подкрепена още тогава от радиото на Югозапада През 2007 г. в Благоевград бе основан Националният литературен фестивал "Глоси", събрал 43-ма автори..

публикувано на 20.09.20 в 12:51

Старата любов ръжда не хваща

  За 17-ти път Благоевград днес бе домакин на автомобилен ретропарад на площад „Македония“. Негов организатор е автомобилен клуб „Пирин“ (Благоевград) с председател Андрей Андреев. Любов, грижа и традиция – три причини да съхраняваш паметта на отминалите десетилетия. Андрей Андреев скромно отбеляза, че спазването на традицията е част от..

публикувано на 19.09.20 в 15:03

3D филми разкриват забележителностите в Белица

Започна заснемането на два рекламни филма, чиято цел е да популяризрат туристическа дестинация Белица. В 15-минутните ленти ще бъдат представени културни и природни обекти, както и нематериалното културно наследство на общината. Това информира Мая Падарева, секретар на местното читалище, което реализира поредната стъпка от спечеления проект..

публикувано на 18.09.20 в 18:02

Творчески ателиета, хубава музика и кино под звездите с „Лаго фест“ в Самоков

За втора поредна година парк „Лаго“ ще бъде пространството с притегателна сила за любителите на хубавата музика, на креативните идеи, на спорта и забавните образователни игри. Това обещават организаторите от фондация „Сийд“ и младежкото сдружение „Хъб-а“, подкрепени от община Самоков. Входът за атрактивното събитие за всички жители и гости на..

публикувано на 18.09.20 в 17:34