Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Перничани готвят протест в столицата

„Сурва от Перник“ – с този надслов ще премине готвеният протест на перничани на 25 януари в столицата. Организатор на поредното недоволство е инициативният комитет „Спаси Перник“, подкрепен от екосдружение „Дишай Перник“. 

Обявен е и дрескод за протестиращите. Те ще са облечени с жълти светлоотразителни жилетки, пояси с празни пластмасови бутилки и ще носят хлопатари и звънци, които ще напомнят за отпадналия, заради водната криза, сурвакарски фестивал в Перник.

„... исканията на перничани не са малко. Ние ще продължим нашата активност до пълното им изпълнение. Смятаме, че от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, така че ще продължим с исканията за оставки“, заяви в интервю за Радио Благоевград Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“.

 И още от интервюто на Агнес Манова с Камелия Радева:Вижте още

Шофьорите от селата ще пътуват с винетки до общинския център

Община Благоевград трябва да осигури допълнителни средства за поддържането на републиканските пътища, които водят от общинския център до селата в общината. Обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ суми са между 5 000 и 10 000 лева на километър.  При 45 км пътна мрежа между Благоевград и селата от общината, с които не ги свързва общинска пътна..

публикувано на 28.02.20 в 16:21

“Пирин“ гостува на „Локомотив“ (Сф) в мач без публика

Старши треньорът  на  “Пирин“ (Благоевград) Уорън Фийни коментира днес готовността на отбора преди утрешния му мач в столицата срещу "Локомоти" (София) от 21-я кръг на Втора футболна лига.  В състава на Пирин със сигурност няма да бъде страдащия от травма халф Руслан Иванов. Отсъствалият в предните мачове Контохристос със сигурност ще попадне в..

публикувано на 28.02.20 в 14:54

Стани осиновител на щъркелово гнездо

И тази година можете да станете осиновител на щъркелово гнездо, включвайки се в Кампанията „Осинови щъркелово гнездо – 2“, която организират Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев и Читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан.  „Преди 1 година стартирахме тази кампания и причината беше убийството на щъркел в град Хаджидимово...

публикувано на 28.02.20 в 12:50
Румен Гечев

Проф. Румен Гечев: Свидетели сме на скандална манипулация с данните за икономически растеж на страната

Преди дни депутатът от БСП Румен Гечев, обвини от парламентарната трибуна властите в манипулации на статистиката за икономическия растеж на страната. Последва остра реакция от страна на ГЕРБ, които определиха твърденията на Гечев като фалшиви новини. По-късно от Нaциoнaлният cтaтиcтичecки инcтитут обявиха, че нe са сe мaнипулирaли дaннитe,..

публикувано на 28.02.20 в 12:08

Акция в Благоевград за набиране на донори на стволови клетки за Михаела

Кампанията в търсене на съвместими донори на стволови за лечението на 23-годишната Михаела Димитрова от Перник, се провежда в няколко града в страната, като на 29  ще се проведе в Стара Загора, Казанлък, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Кърджали, Плевен и Благоевград. Към Радио Благоевград в рубриката „Искам думата“ се обърна Коста..

публикувано на 27.02.20 в 16:56

Отвънка остарял... Отвътре млад...

 “ Не гарантирам, че това е последната ми книга “ – пише в предговора към най-новата си стихосбирка Недялко Йорданов. „ Ето че най-неочаквано проживях цели 80 години. Недопустима възраст за един поет, на когото му се иска да го запомнят млад. Лошото е, че ми се пише все така упорито, вместо да си изживея на спокойствие годините, които ми..

публикувано на 27.02.20 в 15:05

Как коронавирусът променя пътя между две държави

Новият коронавирус засегна 40 държави по целия свят. В Китай броят на жертвите бележи спад, но в Европа и Азия се заразяват все повече хора, пише днес френският вестник "Монд".  Заразените в световен мащаб са над 81 000, а смъртните случай са 2761 по последни данни на Световната здравна организация. Броят на заразените с коронавирус в..

публикувано на 27.02.20 в 14:52