Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да твориш с пясък от камъни

Прикован, но свободен да твори. 

Един сред нас е самоукият художник Цветан Кавраков от Сатовча. Той е прикован на инвалидна количка след тежък инцидент, но не се отказва от вярата в живота и открива своя талант да рисува с пясък.  Днес дарява своите картини в благотворителните инициатива на Община Сатовча за набиране на средства за деца и младежи в неравностойно положение.


Цветан е и един от героите на книгата „Духът е воля", в която са разказани 88 истории на хора като него, намерили сили да се борят, да вярват в живота и да виждат с очите на ангели.

Цветан оцелява след фаталния инцидент преди 14 години. Разказва, че след преживения шок търси силата да продължи напред. Отначало му е трудно да излезе навън и да се приеме като всички, но събира куража да се движи в инвалидна количка и да се срещне с човека, който му показва техниката за рисуване с пясък.

Цветан започва неуверено към откриването на своя талант и създаването на картини от пясък. С вълнение признава, че именно първите закупени картини, от неговия работодател, са причината да продължи да твори. И ако съдбата понякога удря силно и разтърсващо, то вярата те кара  да рисуваш с пясъка от натрошените камъни.


Днес най-голямото щастие за Цветан е рисуването с много любов и талант на картините от пясък, с които помага на семейството си. Цветан е горд баща, защото неговият син е студент по медицина и един ден ще бъде лекар.


Рисуването с пясък за Цветан е новото начало. Свободата да твори, дори с болка в ръцете, му дава сили да продължава!

Един от нас и сред нас е Цветан – самородният художник на красивите и неповторими картини от пясък.


Чуйте в звуковия файл разговора с Цветан Кавраков:


Галерия

Вижте още

Отвънка остарял... Отвътре млад...

 “ Не гарантирам, че това е последната ми книга “ – пише в предговора към най-новата си стихосбирка Недялко Йорданов. „ Ето че най-неочаквано проживях цели 80 години. Недопустима възраст за един поет, на когото му се иска да го запомнят млад. Лошото е, че ми се пише все така упорито, вместо да си изживея на спокойствие годините, които ми..

публикувано на 27.02.20 в 15:05

Как коронавирусът променя пътя между две държави

Новият коронавирус засегна 40 държави по целия свят. В Китай броят на жертвите бележи спад, но в Европа и Азия се заразяват все повече хора, пише днес френският вестник "Монд".  Заразените в световен мащаб са над 81 000, а смъртните случай са 2761 по последни данни на Световната здравна организация. Броят на заразените с коронавирус в..

публикувано на 27.02.20 в 14:52

Потребителите трябва внимателно да четат договорите

В България нараства броят на потребителите, които разчитат на услугите на мобилните оператори. Всеки договор, който подписва всеки потребител, е с указан срок. Той е една или две години. В договора са посочени условията за ползване на услугите, както и цената. След изтичането на договорите голяма част от представителите на мобилните оператори в..

публикувано на 26.02.20 в 16:23

Габриела Корчева е победител в инициативата "Посланик за един ден"

Габриела е ученичка в девети клас в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ Благоевград и е победител с още 18 свои връстници в третото издание на инициативата. „Същността на проявата бе да покаже на млади момичета и жени, че могат да се справят в една така наречена мъжка професия като дипломацията. Фокусът на програмата тази година беше да научим повече..

публикувано на 26.02.20 в 14:44
Даниел Александров

Силните мъже плачат сами

28-годишният дупничанин Даниел Александров, който стана европейски вицешампион по класическа борба в категория до 82 кг в Рим, за трудния път към финала, където  загуби заради тежка неизлекувана травма; за решението да се посвети на борбата и да жертва всичко в нейно име, за силата, която го свърза с родния му град Дупница, дал не един и двама..

публикувано на 26.02.20 в 14:37

Как се ставаше счетоводител преди 50 години

В последните десетилетия сме свидетели на големия интерес, който провокира сред учащите професията на банкера. Или поне на този, работещ във финансова институция. И е разбираемо това влечение, предвид най-вече заплащането, което се смята, че получават работещите в тези звена на икономиката. В следобедния блок на Радио Благоевград се..

публикувано на 26.02.20 в 13:12
Проф. Сотир Марчев

Кардиологът проф. С. Марчев: Обичайте близките си хора, любовта помага на сърцето

Проф. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР – София гостува на рубриката „В ритъма на сърцето“ на Радио Благоевград – БНР. Той коментира аритмиите – причините за появата им, симптомите, лечението . Кога говорим за аритмия и какво я причинява? „Нормалният човешки пулс е от 50 до 100 удара в..

публикувано на 25.02.20 в 14:43