Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртокласници от село Крупник стоплиха болното сърце на възрастна жена

Ученици от 4 „а“ клас при СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Крупник, община Симитли, направиха изключителен жест към 77-годишната Бонка Ружинска, дарявайки ѝ скромна сума от дневните си пари, с които тя да закупи своите лекарства. Самотно живеещата жена е претърпяла сложна сърдечна операция, а малката ѝ пенсия, с която трудно свързва двата края не ѝ позволява да закупи скъпоструващите лекарства за своето възстановяване.

Благородният жест е съгласуван с кмета на село Крупник Иванка Чакалска и всички заедно се включват общото добро дело.

Идеята се ражда спонтанно в Международния ден на добротата 17 февруари. „Децата са много отзивчиви, човечни, много състрадателни, а предложението дойде от тях“ – каза в интервю за Радио Благоевград класната им ръководителка Павлина Чифлигарова и уточни, че малките ученици без да се замислят са събрали буквално за минути немалка за тях сума. „Заедно с г-жа Чакалска и децата отидохме при леля Бонка – ние разплакахме нея, тя разплака нас. В очите и се четеше вина, че ощетява учениците. Децата я прегърнаха и показаха, че това са пари, дадени от сърце“ – каза развълнувана г-жа Чифлигарова и уточни, че ще продължат да помагат на болната жена.

Те са  Анджи, Ивона и Виктория – три 10-годишни момичета от 4 „а“ клас, които запалиха искрица надежда и дадоха кураж на леля Бонка. „Мисля, че трябва да помагаме на хората в беда, защото не е лесно да живееш сам и да няма кой да ти помогне. Имаме баби и знаем, че пенсиите са ниски и не им достигат за лекарствата. Родителите ми се почувстваха горди с мен от стореното добро. Ще продължа да го правя, защото да си добър човек е нещо, което остава в сърцето ти за цял живот“ – каза лъчезарната Ивона.


Докато слушаше децата, леля Бонка трудно сдържаше сълзите си. Трогната е от подкрепата, каквато до сега не е получавала от никой. С изморени очи, пълни със сълзи  разказа за срещата си с учениците, класната им ръководителка и Иванка Чакалска. „Децата са нашата опора. Искам да се учат добре, да станат учители, инженери, лекари, да лекуват болните, за да няма страдащи хора“ – това им пожела развълнуваната жена и за пореден път им благодари.

Кметът на село Крупник Иванка Чакалска е горда с добрите дела на младите хора от селото. „Колкото са добри родителите, толкова добри са и децата им“ – убедена е тя и уточнява, че благотворителните жестове и добрите дела на младите хора от Крупник не са изолирани случаи. „Но най-важното е всички да сме хора и да помагаме на нуждаещите се“ – категорична е Ив. Чакалска.Вижте още

Плувецът Георги Цурев от Благоевград: Ще се боря за квота за Токио 2021

На фона на всички затворени спортни зали, басейни и стадиони, както и мерките, които целият свят взима, за да се защити от COVID-19, 19-годишният талант по плуване Георги Цурев, който се състезава за варненския клуб „Астери“, продължава усилените си тренировки в домашни условия в родния Благоевград. Целта е една – квота за олимпийските игри в Токио..

обновено на 06.04.20 в 14:37

Геновева Димитрова: Гледайте филмите на Тарковски, четете книгата „Уловеното време”

  Да се говори за Андрей Тарковски, един от най-великите режисьори в историята на киното, винаги е изпитание – лесно и в същото време трудно, защото всичко за него сякаш вече е изречено и написано. Но остава личната пътека, която е и най-важната, към този неподражаем филмов мислител, белязал  живота и вкуса на поколения негови почитатели и..

публикувано на 05.04.20 в 17:55

Мама като баба – какво променя майките когато станат баби?

Любовта и ролята на бабата и дядото в отглеждането на детето са безспорни. Особено у нас, където грижите за малкия наследник се поемат от възрастните членове на семейството. Много често в стремежа си да дадат цялата любов, на която са способни, бабата и дядото често прекаляват с демонстрациите на това колко добри могат да бъдат и колко много го..

публикувано на 05.04.20 в 15:43
Ива Уорън

Ива Уорън: „Пирин“ продължава!

 Въпреки  изключително тежката обстановка за футбола заради епидемията от коронавирус, ръководството на ФК „Пирин“ /Благоевград/ не спира ежедневната си усилена работа по реализацията на най-важните си проекти: основния ремонт на административната сграда на стадион “Хр.Ботев“, съвместната работа заедно с общинската фирма „Спортни имоти“ на базите в..

публикувано на 05.04.20 в 14:00

Калоян Шишков от Сатовча: Всичко, което правя, го правя с жар, хъс и сърце

„ Мерките на извънредното положение се спазват в Сатовча, хората усещат необходимостта от тях и че е сериозен e н  въпросът. Дано свободата я приемам e  като отговорност, а не като свободия “, сподели в интервю за Радио Благоевград дългогодишният учител по история и философия  Калоян Шишков от Сатовча.  „ Всичко, което правя, го правя с..

публикувано на 05.04.20 в 13:00
Проф. Веселин Вучков

Проф. Веселин Вучков: В личната съдба на рилския игумен Калистрат откриваме щрихи от съдбата на нашето Отечество

Вече излязоха две части от проучването на проф. Веселин Вучков под заглавие „Рилският игумен КАЛИСТРАТ и неговата VIA DOLOROSA или как роденият в село Бобошево монах извървя своя честен път на болката“. „ Аз насочвам внимание към конкретни забравени лица, които обаче са много интересни като житейски път, като професионална реализация. А..

публикувано на 05.04.20 в 11:50

Теодора Димова: Удивена съм от нашето общество, което се оказа много запазено и със здрав защитен механизъм

    Да бъдеш допуснат в стаята на писателя, като запазено пространство за творчество, метафора на същността и правото му да пише, наистина е нещо много специално. Както беше казала и Грация Ливи в своите известни пет есета, портрети видени отвътре: „Само този, който е изцяло целеустремен, има право на своя, вътрешна стая”. С тези мисли  започвам да..

публикувано на 04.04.20 в 20:01