Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртокласници от село Крупник стоплиха болното сърце на възрастна жена

Ученици от 4 „а“ клас при СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Крупник, община Симитли, направиха изключителен жест към 77-годишната Бонка Ружинска, дарявайки ѝ скромна сума от дневните си пари, с които тя да закупи своите лекарства. Самотно живеещата жена е претърпяла сложна сърдечна операция, а малката ѝ пенсия, с която трудно свързва двата края не ѝ позволява да закупи скъпоструващите лекарства за своето възстановяване.

Благородният жест е съгласуван с кмета на село Крупник Иванка Чакалска и всички заедно се включват общото добро дело.

Идеята се ражда спонтанно в Международния ден на добротата 17 февруари. „Децата са много отзивчиви, човечни, много състрадателни, а предложението дойде от тях“ – каза в интервю за Радио Благоевград класната им ръководителка Павлина Чифлигарова и уточни, че малките ученици без да се замислят са събрали буквално за минути немалка за тях сума. „Заедно с г-жа Чакалска и децата отидохме при леля Бонка – ние разплакахме нея, тя разплака нас. В очите и се четеше вина, че ощетява учениците. Децата я прегърнаха и показаха, че това са пари, дадени от сърце“ – каза развълнувана г-жа Чифлигарова и уточни, че ще продължат да помагат на болната жена.

Те са  Анджи, Ивона и Виктория – три 10-годишни момичета от 4 „а“ клас, които запалиха искрица надежда и дадоха кураж на леля Бонка. „Мисля, че трябва да помагаме на хората в беда, защото не е лесно да живееш сам и да няма кой да ти помогне. Имаме баби и знаем, че пенсиите са ниски и не им достигат за лекарствата. Родителите ми се почувстваха горди с мен от стореното добро. Ще продължа да го правя, защото да си добър човек е нещо, което остава в сърцето ти за цял живот“ – каза лъчезарната Ивона.


Докато слушаше децата, леля Бонка трудно сдържаше сълзите си. Трогната е от подкрепата, каквато до сега не е получавала от никой. С изморени очи, пълни със сълзи  разказа за срещата си с учениците, класната им ръководителка и Иванка Чакалска. „Децата са нашата опора. Искам да се учат добре, да станат учители, инженери, лекари, да лекуват болните, за да няма страдащи хора“ – това им пожела развълнуваната жена и за пореден път им благодари.

Кметът на село Крупник Иванка Чакалска е горда с добрите дела на младите хора от селото. „Колкото са добри родителите, толкова добри са и децата им“ – убедена е тя и уточнява, че благотворителните жестове и добрите дела на младите хора от Крупник не са изолирани случаи. „Но най-важното е всички да сме хора и да помагаме на нуждаещите се“ – категорична е Ив. Чакалска.Вижте още

В Благоевград стават ясни шампионите

На площада в Благоевград днес се проведоха административните и техническите прегледи на 35-те автомобила, участващи на „Рали Благоевград 2020“- последен пети кръг от републиканското  първенство по планински автомобилизъм. Мина и брифингът, а след него и срещата на благоевградските любители на ралито със състезателите. В 14 часа започна първата..

публикувано на 24.10.20 в 17:25
Черквата „Свети Димитър“ край град Хаджидимово

Чисто нова придобивка за храмовия си празник има черквата „Свети Димитър“ край град Хаджидимово

Чисто нова придобивка навръх храмовия си празник има вече черквата „Свети Димитър“ край град Хаджидимово. В навечерието на 26-и октомври – Димитровден местните ще могат да пригитвят традиционния ежегоден курбан на същата дата с новоизградена кухня. Тя е чисто нова и е създадена със средствата на един от хората, свързали живота си с родното му място –..

публикувано на 24.10.20 в 17:09

Цочо Бояджиев: Един от митовете на съвременния човек е неговото саморазпознаване като безусловен творец

"Ние сме хора-творци – т.е. творим при определени условия", продължи проф. Цочо Бояджиев, уточнявайки различието ни от Бога, който е единственият "творящ от нищо", без да е ограничен и определен чрез условия. "Дори когато отхвърляме условията, в които творим, ние се съобразяваме с тях. За мен това е щекотлив въпрос, тъй като се занимавам и с фотография, и..

публикувано на 24.10.20 в 09:48
Любка Стаменова

Любка Стаменова: Стана чудо и след 23 години видях отново светлината!

32-годишната Любка Стаменова вижда отново светлината, след като водещият български офталмолог проф. Ива Петкова извърши сложна операция, за да отстрани чуждо тяло, което е престояло в окото ѝ цели 23 години. Към тази невероятна история с приказен край ни насочи вниманието Институтът за здравно образование. Всичко започва от детска игра в..

публикувано на 23.10.20 в 12:39

Явор Гечев: Предложените изменения в Закона за лова са абсурдни и притеснителни

„ Министерството на земеделието, храните и горите е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча, който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов “ се посочва в позицията на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, по повод проекта за изменение на Закона за лова и опазване..

публикувано на 22.10.20 в 15:56

10 пъти е по-слаб добивът от мед в кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов,председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил. По думите му, проблемът с пестицидите,..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Холограмите – модерната илюзия на човешкото присъствие

Холограмите не съществуват само в научната фантастика. Те отдавна не са фантастика, а са съвсем истински и се използват. „Холограмите са интересна тема, защото всеки човек има различна представа за тях. Съответно някои хора си представят, че това е светещо очертание на човек, други си мислят за някакви матрици, светещи цифри. Всъщност..

публикувано на 22.10.20 в 10:43