Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Български лекари и преводачи създадоха сайт, който събира най-важното за коронавируса от световната практика

Над 40 професионални преводачи и повече от 20 медицински специалисти обединиха усилия в създаването на сайт, който да предоставя на български език проверена и различна информация за коронавируса. Те са ангажирани основно с търсене на информация в чуждестранни научни източници и подбор на най-полезните статии. И лекари, и преводачи работят по тази инициатива доброволно и безвъзмездно.

Първоначалната ни идея беше да подпомогнем лекарите и медицинските специалисти, които се срещат на първа линия с пациентите с този нов вирус, за да им помогнем да стигнат до разработките на техните колеги от целия свят по-лесно, бързо и достъпно. Насочихме се към научни източници, а не към популярни издания. Само 24 часа, след като предложих идеята за създаването на сайта, имаше повече от 30 професионални преводачи, които бяха готови да превеждат безвъзмездно научни ресурси в помощ на българските медици. Тогава отправихме призив към лекари, които работят навсякъде по света да ни помогнат в селектирането на съдържанието. На този призив също откликнаха неочаквано много хора. Групата от преводачи и лекари, които работят заедно по сайта, е повече от 70 човека“, каза в интервю за Радио Благоевград Надежда Цекулова, инициатор на създаването на сайта covidresource-bg.org.

Предпазват ли ни текстилните маски от коронавирус“, „Коронавирусът и слънцето: Какво научихме от грипната пандемия от 1918 г.“, Бременност и коронавирус“, „Пътищата на разпространение на КОВИД-19“ и много, много други полезни и интересни статии могат да бъдат открити в този специализиран сайт.

Научната информация се обогатява ежедневно. На страницата има разнообразие от материали“, каза още Цекулова.

(Чуйте интервюто на Елеонора Тахова с Надежда Цекулова в звуковия файл...)
Вижте още

В Благоевград се поддържат линиите от общинската пътна мрежа

 Транспортните фирми в района на Благоевград са в трудна ситуация. Развитието на пандемията от коронавирус Ковид–19 е причина за тотално намаляване на пътниците.  В благоевградската автогара не работят гишетата на фирмите, които са наематели, както и гишетата на фирмата, стопанин на автогарата. Билети се продават от шофьорите. Причината е в това,..

публикувано на 27.03.20 в 16:43

Гражданските права в България се спазват и в момента

 Това заяви в интервю за Радио Благоевград адвокат Грета Ганева – магистър по право на Европейския съюз и експерт по защита на човешките права.  Поставени сме в момента в една непозната ситуация, която е изпитание за обществото ни. Във времето, в което българинът получи правото да пътува свободно в страната и почти в целия свят, във..

публикувано на 27.03.20 в 16:38
Жана Гошева пред микрофона в студиото на Радио Благоевград

Две награди за благоевградското момиче Жана Гошева от национален ученически журналистически конкурс

Жана Гошева е ученичка в 11 клас в Езиковата гимназия – Благоевград. От миналата година е член на екипа на предаването "Тийн зона" на Радио Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград. Ментори на предаването са колегите Давид Калпачки и Елеонора Геризовска. Техните възпитаници всяка година печелят награди в Националния..

публикувано на 27.03.20 в 14:43

От Банско до Лондон

Всяка сутрин една млада жена от Банско излиза из улиците на Лондон, където живее от години, и във видеоразкази представя на съгражданите си интересните места на чист бански диалект. Така Рая Станина помага на хората от Банско поне за кратко да преодолеят рецидивите на социалната изолация и да се смеят от сърце, а видеата ѝ вече имат хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 11:30

Българка – лауреат на още една от трите най-големи награди за поезия на Франция

   Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб". Освен нея, тази година носител на почетната награда за поезия, писана на френски език от френски или чуждестранен автор, са Микаел Отшам, директор на френския културен институт в Атина, за книгата „Le Vol des oiseaux filles“. За преводна стихосбирка наградата взима..

публикувано на 26.03.20 в 18:54

Бебе по време на карантина

 Вчера Банско се сдоби с още един жител.  Младо семейство от града, който девети ден живее под карантина, се радва на втората си рожба – момченцето, което ще носи името Матео, проплака в столична клиника. Но за да се случи всичко това, е трябвало да се преодолеят доста препятствия.   Ангелина и Никола живеят от 15 години в Банско и вече са дълбоко..

публикувано на 26.03.20 в 14:52
Симеон Маджаров

И животните боледуват от коронавируси, но те не са заразни за хората

„Много видове животни, бозайници най-вече, боледуват от коронавируси, но те са различни при повечето видове. Тоест, птиците боледуват от един вид, крави, овце, кози и други преживни животни от друг вид, кучета и котки от трети вид. Котките не могат да предават котешки коронавирус към кучетата и обратно, съответно това важи и за хората. Този щам..

публикувано на 26.03.20 в 14:38