Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоя Войнова от Кърналово написа стихове за коронавируса

Зоя Войнова

 Оказва се, че и кризата може да провокира лирическата чувствителност на народните творци.

  Известният търговец на Кърналовската борса Зоя Войнова описа в стихове опасния вирус, който е най-коментираната тема през последния месец. Тя, не за първи път изразява в стихотворна форма лирическата си чувствителност към важни житейски теми и светски събития. Припомняме, че сватбата на Принц Хари и Мегън, бе последното стихотворение, което баба Зоя посвети на важно светско събитие, но тя е писала и по други актуални житейски теми като безработицата, отношението ни към труда и живота на пенсионерите.

„Това е актуалната тема сега и винаги ме провокира това, което прави впечатление. Ето сега и борсата ще затвори след два дена и там, и вкъщи и по телевизията, само затова се говори и така дойде вдъхновението и го направих“ – коментира за Радио Благоевград Зоя Войнова.

Три са стиховете, които тя бе написала по темата коронавирус, но е решила да ги обедини в едно, в което описва всичко – предизвикателствата, пред които ни изправя опасната зараза, мерките, с които можем да се предпазим и последствията от пандемията.

„От Китай вируса дойде, кой ще намери начин да го спре?

Какви са тези устойчиви крила, та и при нас, в България, долетя!

Всичко е в карантина, а след карантината да ни е яка гърбината,

защото, ако сме вкъщи всички, ще останеме и без парички!

В извънредното положение, има нужда всеки от спасение,

но такава ни е орисията и на Великден да не присъстваме на литургията!

Но, страдания, който има, нека от Христос пример да взима,

да поеме кръста свой и да продължи като истински герой!

Тежко е да си в клетка и да не можеш да се радваш на пролетната гледка,

но, ако някой измисли народът да не страда,

моля, да му се даде Нобеловата награда!

Вирусът може да ти е мераклия, но пийнеш ли чаша ракия

 и той няма да те одобри, с бесна скорост от теб ще отлети.

А, ако си с миризма на чесън, ще те пробва чак на есен,

а с витамини и лимони, никаква опасност през всички сезони.

Сега, всички преживяваме тежки дни, няма кой да ни съжали,

Затуй, вирусът по бързо да излиза и никога повече в България да не влиза!“

Това е най-новото стихотворение на Зоя Войнова, посветено на коронавируса, което тя сподели за първи път по Радио Благоевград. В него са събрани в едно всички три, написани от нея досега, стихотворения на тази тема.

 Баба Зоя сподели, че известността, която е добила през последните дни, дори и в чужбина, заради клип с едно от стихотворенията, разпространен в социалните мрежи, започва малко да й тежи, но пък е приятно хората да я разпознават и да я поздравяват за това, което е написала.

„Имам поздравления и от САЩ, Испания, Англия, откъде ли не“ –допълни Зоя Войнова и сподели, че когато свърши работа на борсата се отдава на поезията.

„Имам много богат речник, защото в миналото съм чела много книги и това ми помага много, за секунди ги правя римите и истината от живота“ – каза още баба Зоя и пожела „по-бързо да отмина тая буря и да останем здрави и живи, и много щастливи“.

 Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Зоя Войнова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12