Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители и животновъди ще получат преходна национална помощ и през 2022 година

„До седмица ще бъде ясно, дали ще бъде удължен срокът за Регистрация и пререгистрация на тютюнопроизводителите за 2020 година“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, президент на УНИТАБ – ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

Браншовата организация вече е изпратила писмо до земеделското министерство, в което се настоява срокът за регистрация да бъде удължен с за втори път тази година с още един месец, тоест до 31 май. Очаква се решението да бъде обявено официално до една седмица. Трето удължаване няма да има.

„Ние сме писали в писмото, че сегашната ситуация на извънредно положение, относно COVID-19 и трудното придвижване на хора, тютюнопроизводители и земеделски производители, към общинските и областните центрове, възпрепятства вписването в Регистъра. Смятам, че с поредното, второ удължаване на срока за 2020 година, ще се даде възможност на по-голям брой тютюнопроизводители, моето желани е 100 % от тютюнопроизводителите, да бъдат обхванати, да се впишат в Регистъра, за да могат да работят спокойно през стопанската 2020 година“ – коментира Цветан Филев. Той съобщи, че вече е отстранен проблемът с приемно – предавателните протоколи за реализирана продукция за миналата година, заради липсата на които, тютюнопроизводителите не можеха да се регистрират в системата.

 „Ако по някаква причина, тютюнопроизводителят не е произвел никакъв тютюн за стопанската 2019, може да напише една декларация със свободен текст, в която да опише защо е произвел нула количество тютюн за 2019 г. и така се окомплектова необходимият набор от документи – договор, правно основание и декларация“ – уточни още Цветан Филев.


Той потвърди информацията, с която разполага Радио Благоевград, че за улеснение на тютюнопроизводителите, документите за получаване на преходната национална помощ за тютюна, за така наречения „референтен период“, трябва да се подават при кметовете на съответните населени места, като най-напред тютюнопроизводителите трябва да се впишат в Регистъра.

„В последната седмица се случи нещо важно, България направи пробив и тази преходна национална помощ, която получаваме вече 10 години и щяхме да получим догодина, през 2021 г. за последен път, България инициира да има преходен период още една година. Тоест догодина, 2021 година, тютюнопроизводителите и всички сектори, които ползват преходна национална помощ – това са и животновъдите, ще имат възможност да подадат за пореден, тогава последен път, заявление за участие по схемата и в 2022 година да получат средства по нея. Това се прави с цел да можем да заработим безпроблемно през новия Програмен период 2021-2027 година“ – уточни Цветан Филев.

Председателят на НАТ- 2010 коментира още, че има пробив по отношение ползването на еднодневни трудови договори за наемането на сезонните работници в Сектор Тютюн. След две годишни опити, това вече е постигнато.

До края на април или в първата десетдневка на май, вече ще има готов разсад, който ще бъде изнесен на полето, за да може да започне същинското разсаждане на тютюна. До 10 юни се очаква да бъде разсадена цялата сортова група тютюни, които се отглеждат в България.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бих искала да насърча всички български общини да участват в конкурса „ЕкоОбщина”

Конкурсът „ЕкоОбщина – устойчив град и общество” стартира своето пето издание в България. Инициативата е на Посолството на Франция в България и на Френския институт в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), екологичното сдружение "За Земята", фондацията „Център за енергийна ефективност“- ЕнЕфект“..

публикувано на 24.09.24 в 10:52

Лекарства от вендинг апарати – решение за отдалечените райони или риск за здравето?

Дебатът за въвеждането на вендинг машини за продажба на лекарства в България предизвика разнопосочни реакции сред обществеността и представители на фармацевтичния бранш. Партия "Възраждане" предложи законопроект, който бе приет на първо четене в пленарната зала, и който предвижда вендинг апарати за лекарства да бъдат разположени не само в аптеките,..

публикувано на 20.09.24 в 11:22

„Усмивка за Цецо“ – благотворителна кампания в Дупница

Сдружение „Близо до теб“- Дупница организира благотворителна кампания „Усмивка за Цецо“. Целта е набиране на средства за спешно стоматологично лечение на 28-годишния Цветан Керемидаров от Дупница, който страда от тежко психическо заболяване. Майка му е починала наскоро и младежът живее само с баща си Спартак, който се грижи изцяло за него...

публикувано на 19.09.24 в 13:20

Съседите от Северна Македония сами провокираха скандала със знамето

Последният скандал със Северна Македония беше очакван. Това беше опит, и то успешен, да се провокира обществеността в Р Северна Македония и да се внуши на западните покровители на тази държава, че едва ли не България „иска да й пречупи гръбнака“ по думите на Християн Мицкоски. Това заяви в ефира на Радио Благоевград благоевградският историк Иван..

публикувано на 19.09.24 в 11:28

Кметът Сакарев: Добринище е жив град, едно добро място за живеене

На 22 септември  Добринище празнува освен Деня на националната ни независимост, но и своя градски празник, с който преди 18 години с президентски указ е обявен за град. Празничната програма е богата и включва футболен турнир за деца, водосвет в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, колоездене за деца, тържествено честване Деня на националната..

публикувано на 19.09.24 в 10:03

Пазарът на грозде в Благоевград: С 20-30 ст. по-високи цени от миналогодишните

Винените сортове грозде вече са на пазара, а търсенето и предлагането е голямо.  С около 20-30 стотинки са по-скъпи винените сортове грозде на пазара в Благоевград. Гроздето обаче се оказа не от Благоевградска област, тъй като тук се обрали много рано масивите. Собственикът Иван Георгиев, който продава при ЗМК, казва, че реколтата е добра –..

публикувано на 18.09.24 в 13:48

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51