Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията за алтернативен туризъм търси млади предприемачи

  Българската асоциация за алтернативен туризъм предлага обучение на млади предприемачи от 18 до 35 години с отношение към природата, културата и хората.

 „Идеята ни е, в това време на изолация, да призовем хората, които имат желание да се занимават с туризъм, но до момента поради една или друга причина се отлагали това занимание, да се включат в нашата инициатива. Ние ще им помогнем заедно с нашите ментори, които са добри да мотивират хората да развиват своите идеи, които се занимават с бизнес и предприемачество, които вече се занимават в посока отговорен и приключенски туризъм“ обясни за Радио Благоевград Елеонора Йосифова, председател на БААТ.

 Екипът на асоциацията желае да отвори нови хоризонти и да предложи удачни варианти за бизнес реализация на младите хора, които към момента нямат ангажименти.

 „Младите  да се досетят, че не само АйТи е посоката, която е модерна в момента, но има място за тях в туризма, в селското стопанство.  Могат да станат планински водачи, да развиват екопътеки или екокомплекси, могат да направят къщата на баба си място за настаняване. Могат да предлагат различни услуги като конна езда или каяк, в реките в района, в който те са отраснали“ разказа още за инициативата Елеонора Йосифова. Тя сподели, че целта на обучението е не само  да се провокират повече младежи да мечтаят, но и да разберат, че могат да развият своя предприемачески дух в туризма.

 Първите уроци ще бъдат онлайн и започват в началото на месец май, каза Йосифова и подчерта, че в алтернативните форми на туризма има бъдеще.

 „ Алтернативният туризъм е за по-малки групи хора, които ценят повече преживяванията, а не само да отидат някъде да спят и да ядат“ коментира Елеонора Йосифова. По думите ѝ, след излизането от критичната ситуация, българите ще подкрепят местния бизнес, а в алтернативния туризъм бизнесът е в ръцете на малките предприемачи и семейства.

 И още за перспективите в алтернативния туризъм и проблемите в сектора, можете да чуете в звуковия файл в интервюто на Агнес Манова с Елеонора Йосифова, председател на БААТ – > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18