Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов фестивал ще привлича туристите в Банско

"99 причини да посетите Банско" – така са озаглавили своята брошура за целогодишен туризъм заетите в бранша.  И извеждат на преден план планината като шанс за безопасна и здравословна почивка. "Не може когато играеш голф да не отидеш после в минералния басейн, затова сме събрали на едно място  – в брошурата – всичко в района на Банско, от което могат да се възползват нашите гости. Включили сме познати атракции, като влакчето около Белица, но и нови – атрактивен въжен парк край Банско." – казват  Зорка Тумбакиева, Бурхан Немутлу и Юлияна Христова от Съюза на туристическия бизнес  в курорта. 

Наред с традиционните фестивали, Банско ще привлича туристите и с нови. В планинския град започва нов кулинарен фестивал "Празници на уникално Банско" – изложба с дегустация. Първото издание на фестивала е на 1 август. Идеята е банските механджии, които са обединени в Задруга, да приготвят в своите механи традиционни бански ястия, които след това гостите на града ще могат да опитат.

Интервю на Кети Тренчева със Зорка Тумбакиева, Бурхан Немутлу и Юлияна Христова  можете да чуете в звуковия файл – > Вижте още

Тук-Там Buddy: най-новият проект на сдружение Тук - Там

Тук- Там Buddy е най-новият проект на създаденото през 2008 г. сдружение Tук-Tам, което има за цел да смекчи обратния културен шок на тези, които се връщат от чужбина в България. Програмата предоставя безброй възможности да се свържеш с българи от цял свят. Платформата е разработена, така че хората да са се свързват с глобална общност от..

публикувано на 25.11.20 в 19:55

Мая Стойчева: Учители със симптоми продължават да работят с учениците от разстояние

„До 27.11.2020 г. по предложение на Областния координационен щаб и предписание на РЗИ Кюстендил учениците от 5-ти до 12-ти клас ще се обучават от разстояние в електронна среда, за учениците от 1-ви до 4-ти клас обучението е присъствено. В момента всички училища са в процес на подготовка за преминаване на обучение от разстояние в електронна среда.“..

публикувано на 25.11.20 в 14:44

Община Благоевград ще има своята Програма за развитие

На заседанието на Общинския съвет на 26-ти ноември съветниците трябва да приемат Програма с приоритетите на община Благоевград за мандат 2019- 2023 година.  Тази програма е разработвана от  съветници от различни партии в съвета. Там са включени приоритетите в основни области като екология, транспорт, здравеопазване, териториално развитие,..

публикувано на 25.11.20 в 14:10

Дефицит на помощни средства за незрящите

    В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.   Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят..

обновено на 25.11.20 в 13:27

Търси се студент на годината 2020

Кандидатури се приемат до 4 декември включително. Националното представителство на студентските съвети ще отличи най-добрите студенти на България. Категориите са 14: педагогически науки; хуманитарни и социални науки; стопански науки; правни науки; природни науки, математика и информатика; технически науки; аграрни науки и ветеринарна медицина;..

публикувано на 25.11.20 в 12:56

М. Богданов: Градските автобуси в Благоевград днес ще се движат по разписание, без прекъсване

Автобусите от вътрешноградската мрежа в Благоевград днес ще се движат по разписание, без прекъсване през целия ден. В това увери Марио Богданов, управител на една от двете превозвачески фирми по повод националния протест  в столицата на автобусни превозвачи от страната, в който се включиха и много фирмени автобуси от Благоевградска област...

публикувано на 25.11.20 в 11:01
Д-р Райна Ташева

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната.  150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90%..

публикувано на 24.11.20 в 14:07