Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фонтан и водопад ще провокират благоевградчани на „Ловния дом“

Община Благоевград ще предвиди средства за обновяването и реновирането на някои от съоръженията в парк „Ловен дом“ в Благоевград. Те ще бъдат заложени в бюджета за следващата година, заяви заместник-кметът по строителството Евгени Терзиев. В момента паркът се поддържа от общинската фирма за чистота „Биострой“. Има какво още да се желае, категоричен е Терзиев. Репортерска проверка на Радио Благоевград установи, че като цяло Ловният дом е в добро състояние.

Алеите в парк „Ловен дом“ се нуждаят от нова настилка, някои от стълбищата са в окаяно състояние и е необходимо да бъдат ремонтирани. Основен проблем е опазването на осветителните тела, които често са обект на посегателство от страна на недобросъвестни граждани, сподели един от охранителите на парка. Някои от чешмичките работят, но големият шадраван е пресъхнал. Общината има намерение да го направи отново атрактивен, ще има и водопад, обеща заместник-кметът Евгени Терзиев. Той увери, че ще бъде ремонтирана и сградата на Обсерваторията, която в момента пустее и се руши. Клуб по ориентиране ползва първия етаж. Останалите помещения са празни.

Двете детски площадки, красивата природа и чистият въздух довеждат и сега мнозина благоевградчани в Ловния дом. Най-често парка посещават родители с деца и тенисисти, които ползват близките кортове. Групи младежи също търсят спокойствието и уюта на Ловния дом.

От няколко години в парка има денонощна охрана. Трима служители на общината се грижат за реда и спокойствието на посетителите. Красивите дървета осигуряват прохлада през лятото и провокират гражданите да търсят спасение от високите температури. Въпреки грижите, които общината полага от години, все още това място не е посещава толкова много, както в годините преди промените.

Сега Община Благоевград си е поставила за цел да възвърне някогашната слава на емблематичния за областния център Ловен дом, за която мнозина от по-възрастното поколение си спомнят с носталгия.

Чуйте в звуковия файл разговора на Мариана Попова с охранителя на парка:Галерия

Вижте още

Пилотна анаеробна инсталация в Благоевград

С  „Първа копка“ днес започнаха строителните дейности по изграждането на нова модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци . Инсталацията ще се изгради в землището на благоевградското село Българчево, а биоразградимите отпадъци ще се събират от общините Благоевград, Рила, Кочеринова, Симитли и Бобошево. „Изграждането на..

публикувано на 15.04.21 в 14:34

„Пирин“ измъкна точка от „Миньор“

 В дербито о 27-я кръг на Втора футболна лига лидерът в таблицата  „Пирин“(Благоевград) успя да се добере до точка при гостуването си на „Миньор“(Перник). Домакините поведоха още в 7-та минута  с гол от дузпа на Борис Галчев. Дузпата бе отсъдена за  нарушение на Исуф срещу Слишков в наказателното  поле. В 86-та минута от пряк свободен удар..

публикувано на 15.04.21 в 12:17
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

През пролетта   освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите , които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората . Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград. „Самото..

публикувано на 15.04.21 в 10:38

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35