Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работи коучинг подходът в родителството?

Много често родителите се нуждаят от съвет, подкрепа или една добра дума. На помощ в такъв момент е коучът. Това е човек, който помага на родителя да открие отговорите, които са в него, ресурсите, които са му необходими за решаване на конкретното предизвикателство, както и да се наслади пълноценно на удоволствието да е родител.

Коучинг подходът е подход, който вместо да съветваме, да даваме готови отговори, ние да контролираме децата, прехвърляме отговорността на тях, повече слушаме, повече питане и ги учим те да се научат как да мислят, как да развиват мозъка си, как да поемат отговорност за действията си. Да вярваме в нашите деца, че имат ресурсите да бъдат успешни, но и да не забравяме да ги обучаваме в същото време, защото родителството има няколко етапа. Единият и първият е да ги обучаваме, после менторстваме, водим с примера си. После идва на ред коучинг подходът, при който задаваме въпроси, изслушваме нашите деца. Накрая е самостоятелността. Това е етапът преди да отлетят от гнездото. Както обичам да се шегувам те са наши гости за 20 години, така че каквото успеем да направим за тези 20 години ще им бъде полезно от там нататък“, каза за Радио Благоевград Калбие Ходжева, акредитиран коуч от Международната коучинг федерация

Детето идва без инструкции на този свят и нагласата на родителите е водеща при отглеждането му. Емоциите на родителите се предават на децата предупреждава Калбие Ходжева:

Това как ние ще реагираме на плача на детето. Това как ние ще реагираме, когато то падне, когато то се нарани, когато то има нужда от нещо е нашата нагласа. Трябва и ние да научим нашите деца да имат нагласа към това, което ще се случва извън тях. Живеем в свят на постоянни промени. Ние трябва много бързо да се адаптираме към случващото се“.

Много често родителите изминават дълъг път на опит, грешка, прилагайки модели, които са видели в своите семейства или в средата около тях. До момента, в който не осъзнаят че това не работи и общуването с детето намалява всеки изминал ден. При коучинг подхода не се налага една и съща рецепта при всеки родител и всяко дете. Всяка ситуация е специфична, а отговорът и решението на проблема се крие в родителите. Вижте още

В Национален парк „Рила“ се намират най-редките и ценни за България видове

Голям е интересът към дните на Национален парк „Рила“ в Благоевград. Над 250 деца от различни класове и училища са се записали за участие в беседи, еколектории, презентации.  По този начин дирекцията отбелязва 32 години от обявяването на парка за защитена територия. Събитието се провежда в Регионалния исторически музей – Благоевград, който е..

публикувано на 20.02.24 в 15:19

Работа за нашите родители

Хората на  50+ се сблъскват много често със стереотипи и предизвикателства при търсенето на работа. По закон е забранено да се публикуват обяви с ограничение или предпочитание към възраст, пол, етнос, но реално неписаните такива водят до практическо неравенство. Практиката при наемане на персонал показва, че до събеседване за работна позиция..

публикувано на 20.02.24 в 11:09

Димитър Урдев: Пореден общински бюджет със свръхочаквания за приходната част

В края на миналата седмица, по време на извънредно заседание на ОбС - Благоевград бе гласуван и одобрен бюджета на Благоевград за 2024г.  36 местни парламентаристи подкрепиха финансовата рамка, против бяха двама. Нямаше въздържали се.  Общинският съветник Димитър Урдев коментира темата в ефира на Радио Благоевград. “Бюджетната процедура е следвала..

публикувано на 19.02.24 в 10:46

На фокус в Благоевград - разделното събиране на биоотпадъци

Около 25% от боклука, генериран в община Благоевград, е биологичен . Най-спешната и неотложна задача е осигуряване на достатъчно количество разделно събрани органични отпадъци, за да бъде захранвана предстоящатата за въвеждане в експлоатация анаеробната инсталация за преработване на разделно събрани зелени и хранителни отпадъци  от домакинства,..

публикувано на 19.02.24 в 09:33

Мими Иванова за албума „Ние и песента“ и концерта в Австралия

„Ние и песента“ – така е озаглавен новият албум на обичаните от поколения български творци Мими Иванова и Развигор Попов. Дискът излезе в края на миналата година и съдържа общо 22 песни – и стари, и нови. „Всъщност „Ние и песента“ изразява, всичко онова, което сме двамата с Развигор“, споделя Мими Иванова. Една от специалните за Мими..

обновено на 18.02.24 в 15:02

Акушерката Десислава Христова за бебетата в България и тези в Англия

Среща с Десислава Христова от Благоевград, която повече от  23 години успешно се реализира като акушерка в Кралската болница „Сейнт Марис Хоспитал” в Лондон.  Преди десетина година екипът ,с който работи в тази болница получи „Оскар” за акушерство.  Десислава Христова е внучка на Йорданка Димитрова - първата дипломирана акушерка в Благоевград и..

обновено на 18.02.24 в 15:00

Възроденото читалище в село Бобораци

Читалище "Самообразование - 1925" в радомирското село Бобораци е на близо 100 години, но в последните 30 години бе затворено. В резултат на усилията на жители на селото и на фондация „Арт Инициативи“, читалището бе съживено, дейността му – възстановена.  През октомври 2022 година става неговата пререгистрация като юридическото лице, избрани са и..

публикувано на 18.02.24 в 09:30