Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомира Димитрова: Можем да се храним здравословно и по време на празниците

Между два от най-големите празници в годината – Рождество Христово и Нова година, които по традиция посрещаме с пищни трапези и вкусни ястия, нека не забравяме, че храната е не само физическа необходимост, но и наслада за душата, която може да ни носи радост и удоволствие.

„Можем да се храним здравословно и по празниците. Първо трябва да помислим за менюто. Можем да готвим с по-малко мазнина, да заменим обикновения ориз с пълнозърнест такъв, плънките могат да бъдат от булгур например, който е с много нисък гликемичен индекс, абсорбира се бавно и не води до бързото покачване на кръвната захар. Има много здравословни алтернативи в приготвянето на празничните ястия. Един съвет, който мога да дам е, да не се слива обядът с вечерята, или закуската с обяда, тоест, да похапваме често, но по малко, за да не превръщаме празничното похапваме в един безкраен маратон по хранене“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, консултант по спортно хранене, психолог и психотерапевт.
Според нея, трябва да внимаваме и с алкохола по празниците, защото нискокалоричен алкохол няма. Дозата, която е нормална за храносмилането при жените, е от 0.25 до 0,50 грама за дамите и до 100 града за господата.

„Но, това е трудно постижимо по време на празниците. Затова, нека не забравяме, че няма нискокалоричен алкохол, това е илюзия. Той е своеобразна калорична бомба. И никога не смесвайте алкохола с някаква енергийна напитка като кафе, кола или други подобни, защото комбинацията не е безопасна за нашето здраве“ – категорична е Любомира Димитрова.

Експертът припомни, че плодовете и зеленчуците са един прекрасен вариант за междинно похапване. По отношение на сладкишите, също имаме алтернативи – вместо тежките баклави, торти и други сладки изкушения, можем да си приготвим здравословни десерти като кисело мляко с мед и орехи, печена тиква с канела, парфе, сорбе, сладолед и други по-леки десерти.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова припомни, че храната трябва да носи не само физическо засищане, но и духовна наслада, затова е много важно, как ще изглеждат празничната трапеза и ястията, които ще сложим на нея.

„Безспорно, вкусната трапеза гали окото, като Коледа и Нова година са прекрасни тематични празници, които позволяват съвсем обикновени блюда, да бъдат презентирани като украса на масата. Салатата можем да приготвим под формата на „Дядо Коледа“, както аз направих, или сега, какъвто е планът ми, като „Часовник“, който отброява часовете до 12ч. Пилешкото филе и месото, можем да сервираме като отрежем под формата на различни формички – като камбанки, например. Броколите, като предястие, задушени с кашкавал, можем да представим като елхичка, така че, трябва да развихрим въображението си, за да бъдат погалени окото и душата ни“ – посъветва още Любомира Димитрова.

Според нея, празничната новогодишна вечер можем да завършим с танци, които ще допринесат не само за по-доброто ни настроение, но и за по-бързото абсорбиране на храната.

След празниците, за разтоварване и пречистване на организма, можем да заложим на здравословна диета, която може да включва - разтоварващ ден с плодове и зеленчуци, както и консумация на топли крем супи, бульони и други течни храни. Този разтоварващ режим можем да приложим два – три дни.

Консултантът по спортно хранене препоръча още да се храним бавно, за да се насладим на храната и да не забравяме необходимото количество вода, която трябва да приемаме през деня, в зависимост от калорийния ни прием.

„Например, ако през деня сме приели около 2800 калории, трябва да приемем около 2,8 литра вода. Спрямо възрастта, необходимото количество вода се разпределя така - от 16 до 30 г. и от 31 до 54 г. се приемат приблизително 35 - 40 милилитра вода на килограм телесно тегло, а от 54 г. нагоре, милилитрите се намаляват“ – уточни още консултантът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.

Тя пожела на слушателите на Радио Благоевград много здраве, вкусни и усмихнати празници, да бъде светлина и една нова надежда през Новата година!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11