Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любомира Димитрова: Можем да се храним здравословно и по време на празниците

Между два от най-големите празници в годината – Рождество Христово и Нова година, които по традиция посрещаме с пищни трапези и вкусни ястия, нека не забравяме, че храната е не само физическа необходимост, но и наслада за душата, която може да ни носи радост и удоволствие.

„Можем да се храним здравословно и по празниците. Първо трябва да помислим за менюто. Можем да готвим с по-малко мазнина, да заменим обикновения ориз с пълнозърнест такъв, плънките могат да бъдат от булгур например, който е с много нисък гликемичен индекс, абсорбира се бавно и не води до бързото покачване на кръвната захар. Има много здравословни алтернативи в приготвянето на празничните ястия. Един съвет, който мога да дам е, да не се слива обядът с вечерята, или закуската с обяда, тоест, да похапваме често, но по малко, за да не превръщаме празничното похапваме в един безкраен маратон по хранене“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, консултант по спортно хранене, психолог и психотерапевт.
Според нея, трябва да внимаваме и с алкохола по празниците, защото нискокалоричен алкохол няма. Дозата, която е нормална за храносмилането при жените, е от 0.25 до 0,50 грама за дамите и до 100 града за господата.

„Но, това е трудно постижимо по време на празниците. Затова, нека не забравяме, че няма нискокалоричен алкохол, това е илюзия. Той е своеобразна калорична бомба. И никога не смесвайте алкохола с някаква енергийна напитка като кафе, кола или други подобни, защото комбинацията не е безопасна за нашето здраве“ – категорична е Любомира Димитрова.

Експертът припомни, че плодовете и зеленчуците са един прекрасен вариант за междинно похапване. По отношение на сладкишите, също имаме алтернативи – вместо тежките баклави, торти и други сладки изкушения, можем да си приготвим здравословни десерти като кисело мляко с мед и орехи, печена тиква с канела, парфе, сорбе, сладолед и други по-леки десерти.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова припомни, че храната трябва да носи не само физическо засищане, но и духовна наслада, затова е много важно, как ще изглеждат празничната трапеза и ястията, които ще сложим на нея.

„Безспорно, вкусната трапеза гали окото, като Коледа и Нова година са прекрасни тематични празници, които позволяват съвсем обикновени блюда, да бъдат презентирани като украса на масата. Салатата можем да приготвим под формата на „Дядо Коледа“, както аз направих, или сега, какъвто е планът ми, като „Часовник“, който отброява часовете до 12ч. Пилешкото филе и месото, можем да сервираме като отрежем под формата на различни формички – като камбанки, например. Броколите, като предястие, задушени с кашкавал, можем да представим като елхичка, така че, трябва да развихрим въображението си, за да бъдат погалени окото и душата ни“ – посъветва още Любомира Димитрова.

Според нея, празничната новогодишна вечер можем да завършим с танци, които ще допринесат не само за по-доброто ни настроение, но и за по-бързото абсорбиране на храната.

След празниците, за разтоварване и пречистване на организма, можем да заложим на здравословна диета, която може да включва - разтоварващ ден с плодове и зеленчуци, както и консумация на топли крем супи, бульони и други течни храни. Този разтоварващ режим можем да приложим два – три дни.

Консултантът по спортно хранене препоръча още да се храним бавно, за да се насладим на храната и да не забравяме необходимото количество вода, която трябва да приемаме през деня, в зависимост от калорийния ни прием.

„Например, ако през деня сме приели около 2800 калории, трябва да приемем около 2,8 литра вода. Спрямо възрастта, необходимото количество вода се разпределя така - от 16 до 30 г. и от 31 до 54 г. се приемат приблизително 35 - 40 милилитра вода на килограм телесно тегло, а от 54 г. нагоре, милилитрите се намаляват“ – уточни още консултантът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.

Тя пожела на слушателите на Радио Благоевград много здраве, вкусни и усмихнати празници, да бъде светлина и една нова надежда през Новата година!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

При майсторите Стефан и Стефани в Земен

Атрактивно магазинче за сувенири привлича всеки, които се разхожда в центъра на планинското градче Земен. Стефан Тодоров и неговата дъщеря Стефани Рашева разработват свой бизнес. Въвличат и останалите от семейството да се занимават с изработването на предмети от дърво, желязо, рисуване върху стъкло, керемиди и други предмети. Стефани Рашева..

публикувано на 22.01.25 в 14:41

Професия акушерка – орисана да помага на новия живот

На 21 януари се отбелязва Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). „ За професията на акушерката се изисква  любов и отдаденост към майките, бебетата и жените, много знания и умения “, сподели в ефира на Радио Благоевград  Ани Атанасова, специалист с дългогодишен стаж и опит в МБАЛ..

публикувано на 21.01.25 в 16:50

„Дъжд от Любов“ – новото музикално вдъхновение на Явор Велчев - Яви

Музиката на  „Дъжд От Любов” разказва история с поглед в бъдещето, където талант и дух се преплитат в жива и чиста музикална материя. Това сподели в ефира на Радио Благоевград независмият музикант Явор Велчев – Яви. Песента се ражда през 2011 г. в Антверпен, Белгия, на английски под името  „Love Shower”. Местни музиканти оставят своя..

публикувано на 21.01.25 в 16:35

Промените в Закона за ДДС ще изсветлят бизнеса с имоти

Физическите лица, които продават имоти в нови сгради, ще трябва задължително да се регистрират по ДДС. Това предвиждат внесените в парламента промени в Закона за данък добавена стойност . Промените са насочени основно към така наречените бартерни сделки на зелено, тъй като в момента масова практика е строителните компании да не купуват директно..

публикувано на 21.01.25 в 09:28

Красимир Герчев: „Старчевата“ е жива! Коренът ѝ е тук, в Разлог!

Деветият Международен кукерски фестивал „Старчевата“ събра в Разлог 24 групи от България и чужбина с над 2 500 участници. Атрактивният фестивал се проведе на централния площад „Преображение“, където дефилираха кукери от общините Тунджа, Ямбол, Благоевград, Симитли, Карлово, Павел баня, Елин Пелин, Земен, Перник, Кюстендил, Петрич и Разлог. В..

публикувано на 20.01.25 в 12:27

Инж. Богдан Милчев: Институциите трябва да вършат своята работа

При детайлен анализ на данните за 2024 година, свързани с безопасното движение в България, се  показва, че по време на снеговалеж, проливен дъжд и мъгла са загинали 10 души или 2 % от всички загинали по улиците и пътищата през годината. Докато, когато времето е било сухо, слънчево и благоприятно за движение са загинали 352 души или 73% от всички..

публикувано на 20.01.25 в 09:36

Параолимпиецът Михаил Христов: Може да съм без криле, но винаги в полет

"БЕЗ КРИЛА" е филм, вдъхновен от истинската история на лекоатлета, параолимпиец и трикратен шампион на скок дължина за хора с увреждания - Михаил Христов. Михаил на 14 години губи двете си ръце заради токов удар. След това става състезател по дълъг скок и печели световна титла за параолимпийци, а после измисля нов вид протези и започва да ги..

публикувано на 19.01.25 в 10:00