Между два от най-големите празници в годината – Рождество Христово и Нова година, които по традиция посрещаме с пищни трапези и вкусни ястия, нека не забравяме, че храната е не само физическа необходимост, но и наслада за душата, която може да ни носи радост и удоволствие.
„Можем да се храним здравословно и по празниците. Първо трябва да помислим за менюто. Можем да готвим с по-малко мазнина, да заменим обикновения ориз с пълнозърнест такъв, плънките могат да бъдат от булгур например, който е с много нисък гликемичен индекс, абсорбира се бавно и не води до бързото покачване на кръвната захар. Има много здравословни алтернативи в приготвянето на празничните ястия. Един съвет, който мога да дам е, да не се слива обядът с вечерята, или закуската с обяда, тоест, да похапваме често, но по малко, за да не превръщаме празничното похапваме в един безкраен маратон по хранене“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, консултант по спортно хранене, психолог и психотерапевт.
Според нея, трябва да внимаваме и с алкохола по празниците, защото нискокалоричен алкохол няма. Дозата, която е нормална за храносмилането при жените, е от 0.25 до 0,50 грама за дамите и до 100 града за господата.
„Но, това е трудно постижимо по време на празниците. Затова, нека не забравяме, че няма нискокалоричен алкохол, това е илюзия. Той е своеобразна калорична бомба. И никога не смесвайте алкохола с някаква енергийна напитка като кафе, кола или други подобни, защото комбинацията не е безопасна за нашето здраве“ – категорична е Любомира Димитрова.
Експертът припомни, че плодовете и зеленчуците са един прекрасен вариант за междинно похапване. По отношение на сладкишите, също имаме алтернативи – вместо тежките баклави, торти и други сладки изкушения, можем да си приготвим здравословни десерти като кисело мляко с мед и орехи, печена тиква с канела, парфе, сорбе, сладолед и други по-леки десерти.
Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
Любомира Димитрова припомни, че храната трябва да носи не само физическо засищане, но и духовна наслада, затова е много важно, как ще изглеждат празничната трапеза и ястията, които ще сложим на нея.
„Безспорно, вкусната трапеза гали окото, като Коледа и Нова година са прекрасни тематични празници, които позволяват съвсем обикновени блюда, да бъдат презентирани като украса на масата. Салатата можем да приготвим под формата на „Дядо Коледа“, както аз направих, или сега, какъвто е планът ми, като „Часовник“, който отброява часовете до 12ч. Пилешкото филе и месото, можем да сервираме като отрежем под формата на различни формички – като камбанки, например. Броколите, като предястие, задушени с кашкавал, можем да представим като елхичка, така че, трябва да развихрим въображението си, за да бъдат погалени окото и душата ни“ – посъветва още Любомира Димитрова.
Според нея, празничната новогодишна вечер можем да завършим с танци, които ще допринесат не само за по-доброто ни настроение, но и за по-бързото абсорбиране на храната.
След празниците, за разтоварване и пречистване на организма, можем да заложим на здравословна диета, която може да включва - разтоварващ ден с плодове и зеленчуци, както и консумация на топли крем супи, бульони и други течни храни. Този разтоварващ режим можем да приложим два – три дни.
Консултантът по спортно хранене препоръча още да се храним бавно, за да се насладим на храната и да не забравяме необходимото количество вода, която трябва да приемаме през деня, в зависимост от калорийния ни прием.
„Например, ако през деня сме приели около 2800 калории, трябва да приемем около 2,8 литра вода. Спрямо възрастта, необходимото количество вода се разпределя така - от 16 до 30 г. и от 31 до 54 г. се приемат приблизително 35 - 40 милилитра вода на килограм телесно тегло, а от 54 г. нагоре, милилитрите се намаляват“ – уточни още консултантът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.
Тя пожела на слушателите на Радио Благоевград много здраве, вкусни и усмихнати празници, да бъде светлина и една нова надежда през Новата година!
Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..
Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..
Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..
В седмицата на Прошки сме. Предстои и един от най-светлите християнски празници – Великден. Празниците са времето, в което се събираме с близките си традиционно на богата отрупана трапеза. Има обаче и хора, които нямат близки. Има хора, за които няма отрупана маса с различни блюда. За да направят точно тези хора щастливи и за да успеят поне малко..
Детски лекари от специалностите УНГ, ортопедия и травматология, урология, хирургия, кардиология, неврология, ендокринология, дерматология, обща медицина, образна диагностика, гастроентерология и офталмология ще преглеждат безплатно деца в Петрич. Инициативата е част от Програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от болница..
Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..
Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..