Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Култура в рестартов режим

Снимка: БТА

Въпреки очакването на трета пандемична вълна в цяла Европа, на този етап се дава лек рестарт на културния живот в страната. При изключително намален капацитет, до 30 % посещаемост, можем да ходим освен на театър, но и на кино. Основното условие, което трябва да спазват организаторите в тези институти е свързано с осигуряването на санитарна безопасност и задължителното ползване на предпазните маски от съответната публика.

Благоевградчани са зажаднели за духовен и културен живот.

Всички сме наясно, че липсата на зрелища, каквито по принцип са театралните постановки и филмовите прожекции, води до психологически последствия върху емоционално интелигентния човек. Освен че трябва да се грижим за материалната си обвивка, е също толкова необходимо да даваме храна на духа. Това е общото становище на част от запитаните жители на областния център на Пиринска Македония.

Ако се върнем към историята и към крилата фраза на римския поет Ювенал за „хляба и зрелищата“, няма да бъдем далеч от истината, че днес сме в подобна ситуация. И макар, навлизането в предизборен период и политически драматизации донякъде да  отвлича вниманието от сериозните житейски проблеми, човек се нуждае и от стойностни преживявания. Констатацията е на собственика на музикално и звукозаписно студио, Благой Гошев. Този сектор е сред най-засегнатите в системата на културата и изкуството.

Човекът по природа е естет. Това е заложено в нашия генофонд. Друг е въпросът, как ще развием по естествен начин сетивата си към красивото. То пък носи своя лечебен ефект върху ценностната система на всеки един от нас. Това е мнението на директора на Градската художествена галерия в Благоевград, Иван Милушев.Вижте още

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33