Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови два Центъра за настаняване от семеен тип изграждат в община Симитли

Две нови социални услуги предстои да бъдат разкрити в община Симитли – Център за настаняване от семеен тип,  в селата Брежани и Полена.  Непосредствено след успешно реализираната услуга в село Железница за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, общинската администрация подготвя разширяването на спектъра от социални услуги, обхващащи най-рисковите групи – хора с деменция, деца и възрастни с психически и физически увреждания. "Подкрепата на възрастните хора и децата от най-рисковите групи винаги е била приоритет за Община Симитли" – каза в ефира на Радио Благоевград Ивайло Гоцев – директор на Заведенията за социални услуги в Общината. 

В края на миналата година са отпуснати 800 000 лева за новите центрове, а съвсем скоро са предоставени авансово още 130 000 лева за започване на ремонтите на сградите. Сградите, които ще се ползват са бившото училище в село Полена и Здравната служба в село Брежани. Те ще бъдат напълно ремонтирани и реновирани като практически ще бъде изградена съвсем нова среда, адаптирана за нуждите на хората със специални потребности. "Предвижда се и изграждането на асансьори, които ще осигурят достъпната среда за тези хора." – каза Ивайло Гоцев. Той потвърди, че в момента текат процедури за избор на фирми изпълнители. 

"В средата на годината се надяваме да имаме настанени вече първите домуващи" – каза Ивайло Гоцев и изрази удовлетворение и благодарност от съвместната работа с Агенцията за социално подпомагане. Освен, че хора със специални потребности ще намерят новия си уютен и грижовен дом, положителното е, че в селата Брежани и Полена ще бъдат разкрити и нови работни места.

Ивайло Гоцев можете да чуете в звуковия файл – > 


Вижте още

Започна приемът на документи на кандидат-студентите в ЮЗУ

Над 60 кандидат-студенти са подали онлайн документите си за участие в класирането за прием в ЮЗУ “Н. Рилски“ Благоевград за учебната 2021-2022г. в началото на кампанията. Освен онлайн документи могат да се подават и в зала 1102 А на първия етаж на Учебен корпус №1.  За да участват в класирането, кандидат-студентите трябва да подадат комплект..

публикувано на 14.06.21 в 11:13

Разлог представя България в 42-дневния международен виртуален маратон за диалог

Разлог представя България в започналия 42-дневен международен виртуален маратон за диалог, организиран от фондация „Анна Линд“.  Мащабната и амбициозна инициатива започна на 19 май и ще продължи до 29 юни. Замислена е като възможност за обмен на добри практики, обсъждане на нови тенденции и приоритетни области в работата на членовете на..

публикувано на 14.06.21 в 10:35
Слънчеви панели върху църквата в Лос ан Гоел

На България е нужен добре планиран преход отвъд въглищата

„ Енергийната ни система разчита много на въглищата. Те обаче имат основен принос за увеличаване на въглеродните емисии и за ускоряването на климатичната криза. За това ние от години говорим за необходимостта от преход отвъд въглищата. Настояваме той да бъде добре планиран, за да могат едновременно да се заместят мощностите, но и да се..

публикувано на 14.06.21 в 10:30
Светлана Василева – STRELA

Светлана Василева – STRELA ни връща пролетта с песента „Люляково утро“

"Люляково утро" е песен, родена в малко селце, близо до София, уличка пълна с люляци… Музиката, и въобще изкуството си приличат с парите - те са средство за постигане на цели, но докато априте имат материални цели, изкуството, е проводник, който отвътре навън, цели да засити нуждите на всяка човешка душа. Надявам се че тази мисия е постогната с..

публикувано на 13.06.21 в 15:31

Обмен за добри практики в ПМГ „Янe Сандански“ – Гоце Делчев

ПМГ „Янe Сандански“ – Гоце Делчев беше домакин на обмен за добри практики за учители. Сега повече за това ще ни разкажат  част от преподавателите в училището . Започваме с г-жа Златка Милчева: Партниращите образователни институции се възползваха от възможността да популяризират своите идеи и да ги демонстрират на място в училището домакин...

публикувано на 13.06.21 в 15:07
Митко Петров – Матео

Митко Петров – Матео представя своя дебютен албум – "Различният"

Митко Петров – Матео представя първия си музикален албум.  "Различният" е  името на заглавната песен от дебютния албум на Матео. Песента е за промяната , която яовек преживява след голямата любов, за преоткриването и различния поглед към живота. В албума Митко Петров представя 12 авторски песни, от които 7 са съвместна работа с музикални продуценти и..

публикувано на 13.06.21 в 14:57

Кои са победителите във фестивала "Мелнишки вечери на поезията"

Мелник посрещна поети и творци от няколко страни, които представиха своето творчество в ХXII Международен фестивал "Мелнишки вечери на поезията - 2021". Голямата награда за цялостно творчество и развитие на културните и литературните връзки между славянските страни получи Лъчезар Селяшки. На Международния фестивал, който се осъществява с..

публикувано на 13.06.21 в 11:49