Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитрина Иванова, директор на ПГТЛП: „Очакваме да печелим сърцата на учениците и техните родители, които ще дойдат да се запишат при нас и да усвояват страхотни професии“

Учебният ресторант се намира в двора на гимназията в бившата сграда на работилницата по текстил, използвана като склад. Министерството на образованието финансира проекта с 50 000 лв., а останалото е със средства от училището. 


Сменена е дограмата, поставени са плочки, стените са боядисани. Ресторантът разполага с модерна кухня, складово помещение, голям салон и санитарни възли. Ремонтирани са ВиК и електрическата системи. Доста пари струва аспирацията, плотовете са достатъчно, с отстояние между тях. Има подход за външни хора, входове и изходи. Уредите в кухнята са професионални и отговарят на всички технически изисквания по най-новите стандарти. Съдовете за готвене също са професионални – тигани, тенджери, сладкарски тави, за да могат учениците да работят с удоволствие.


 Кухнята разполага с конвектомат. „Той е абсолютно необходим, нямахме такъв в старата кухня. Когато учениците отидат да работят в ресторант, в професионална кухня, те не знаят как да работят с конвектомат. Нашите ученици работят още от 10-11 клас, особено през лятото, професиите им са много търсени. Когато по време на учебната практика им е обяснено и знаят за какво става въпрос, се чувстват много по-сигурни и добре“ – споделя директорът на гимназията Димитрина Иванова. Освен конвектомат, кухнята разполага с тестобъркачки, месомелачки, които са доставени от фирма, занимаваща се с професионално кухненско обзавеждане.

„Учениците от 12-ти клас ще бъдат първите, които ще влязат в новата кухня. Те са специалност „Производство на кулнарни изделия и напитки“, професия „Готвач“. Учениците от 11 клас са „Техник, технолог в хранително-вкусовата промишленост, хлебопроизводството и сладкарството“, а в 10 клас има отново „Производство на кулнарни изделия и напитки“, „Кетъринг“ и „Организация на туризма“. Ще започнем с производство на закуски. Имаме вход за външни хора, които могат да влизат. Очакваме да печелим сърцата на учениците и техните родители, които ще дойдат да се запишат при нас и да усвояват страхотни професии“- допълни директорът на гимназията Димитрина Иванова..

С какво още разполага ПГТЛП „Гоце Делчев“ Благоевград можете да чуете в звуковия файл.



Галерия

Вижте още
Дара Екимова

Дара Екимова издаде първи албум

Дара Екимова  издаде първи мини албум (EP), озаглавен „Недей да ме будиш“, чиято премиера отбеляза с видеоклип към фокус сингъла - „ После ще му мислиш “. „После ще му мислиш“ е по музика, текст и аранжимент на певицата и Искрен Тончев – Искрата , с когото тя работи по всички свои проекти досега. Песента е естественото продължение на вълната..

обновено на 27.11.22 в 15:03

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата...

публикувано на 24.11.22 в 11:50
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения. Димитър..

публикувано на 23.11.22 в 14:46

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23