Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През пандемичната обстановка автобусният сектор е „по ръба на бръснача“

Снимка: БГНЕС

Поредната рестрикция в страната се отрази пряко на почти всички стопански сектори. Под особено напрежение са и автобусните превозвачески фирми. В последните дни те отчитат изключителен спад сред пътникопотока, който на практика през изминалата пандемична година, се е сринал с около 70%. Констатацията е на инж. Петър Демерджиев, собственик на автобусна компания в Благоевград.

Автобусният бранш е на ръба на оцеляването. Заедно със сектор „туризъм“, транспортът е сред най-засегнатите отрасли в света, вследствие на пандемичната обстановка. И въпреки финансовата подкрепа по различни гарантови схеми и държавни програми, системата едва се крепи, казва собственикът на автобусна фирма в Благоевград, инж. Петър Демерджиев.


Сериозно предизвикателство е запазването на работните места на заетите в сектора. Трудно се балансира, търсят се непопурлярни мерки, за да не се лиши браншът от своите професионалисти, градени назад в годините, подчертава инж. Демерджиев.


Превозът на пътници е двустранен процес. В него, освен че основното участие е на автобусните превозвачи, но другата важна част са пътниците. Пандемичният период понякога води до напрежение между двете страни. Най-вече при спазването на санитарните мерки за безопасност.


Другата важна промяна, която настъпи вследствие на кризата, е навлизането на 20-местните автобусни коли, които заместиха традиционните по-големи машини. Предвид отчетения спад в пътникопотока и оптимизиране на разходите, този ход е бил очакван, казва Петър Демерджиев.


Дали да очакваме промяна в цената на услугата предвид постоянно променящите се котировки на горивата – според собствениците на превозвачески компании на този етап - не. Но, категоричност и в това твърдение не може да се очаква, защото обстановката е непрогнозируема.
Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51