Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рестартирай Европа“: ЕС с мерки срещу Омикрон

Снимка: архив

Новият вариант на COVID-19 - Омикрон вече е регистриран в десетки страни по цял свят. Той навлезе и в Европа. Най-малко 11 държави членки на Европейския съюз са регистрирали случаи на варианта Омикрон на коронавируса, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията. Изучаването на Омикрон е в ход, но към момента все още няма плътна информация за новия вариант, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Двете неща, които са притеснителни са високата степен на заразност, защото това значи, че новият вирус ще е много лесно разпространим, особено сега при зимни условия. Неясно е засега какво е отношението му към тежест на протичане и второто неясно е до каква степен ваксините защитават от него. Тези данни ще се получат в рамките на около седмица-две. Ще имаме някаква първична информация и ще можем да дадем много по-балансирано мнение. Може да е много притеснителен, ако води до тежко протичане и не се покрива от ваксините. Това на практика ще е рестарт на пандемията. Същевременно ако е много заразен, но предизвиква по-леко заболяване и се покрива от ваксините, тогава той може пандемията да изчезне по-бързо, защото замествайки Делта варианта с по-леко протичане всъщност ще предпазва от по-тежко протичане. Много са наеяснотите около новия вариант Омикрон“.

Според проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести – Софияне може да се направи окончателно заключение дали Омикрон е по-заразен и доколко "заобикаля" имунитет, създаден от ваксина или след преболедуване.

„Да се каже, че заобикаля изцяло имунитета не е вярно, но при всички случаи ще има по-намалена ефективност заради огромния букет мутации, които много бързо се появиха в този вариант“.

ЕС вече въвежда мерки срещу разпространението на новия вариант Омикрон, каза евродепутатът Цветелина Пенкова.

„Това, което се взе като много бърза мярка от страна на ЕС е прилагането на така наречения механизъм на аварийна спирачка. Вече е забранено влизането на лица от определени държави на територията на ЕС. Тези държави са Боцвана, мозамбик, намибия, Южна Африка и Зимбабве. Това е първата мярка, която е взета спрямо новия вариант. От края на ноември ЕК разглежда нов пакет от правила, които се очаква да влязат през януари 2022 година. Те засягат като цяло обновяване на ковид мерките. Има вариант да се намали срока на валидност на зелените сертификати“

Евродепутатът Цветелина Пенкова е категорична, че ваксинационният процес в държавите от ЕС и най-вече в България тябва да продължи. Към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон. Това заявиха от Световната здравна организация. Според САЩ, първоначалните данни за новия вариант са "обнадеждаващи". 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22