Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празник в болницата в Гоце Делчев

100 годишен юбилей отбеляза болницата в гр. Гоце Делчев с поредица от събития. Вековният юбилей бе уважен от заместник-министъра на здравеопазването д-р Петър Грибнев, заместник-председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. д-р Костадин Ангелов, народния представител Екатерина Димитрушева, областния управител на Благоевградска област Валери Сарандев, доц. д-р Борислав Ацев – заместник-директор на болница „Света Екатерина“, бивши и настоящи лекари, медицински сестри и служители в лечебното заведение.

Преди 100 години, родолюбиви и предприемчиви българи откриват първата болница в гр. Неврокоп, наречена „Второстепенна болница”. Новооткритата болница разполагала с 14 легла и малко персонал, а първият лекар е бил д-р Васил Марков от София.

През всичките тези 100 години, в болницата са работили много лекари, зъболекари и фармацевти, фелдшери, мед. сестри, помощник фармацевти, лаборанти, акушерки, зъботехници, санитари, шофьори и други административни служители.

Отбелязването на годишнината започна с откриване на напълно обновеното отделение по образна диагностика в болницата. Вложени са средства в размер на 1 милион и 800 000 лв. и отделението вече разполага с висококачествена техника, която включва рентген, скенер, ехограф, мамограф и мултифункционален графично–скопичен апарат, подходящ за диагностика в кардиологията, пулмологията, гастроентерологията, гинекологията, урологията, ортопедията и др.

По повод вековния юбилей бе открита и фотодокументална изложба, събрала в снимки историята на болницата. Тя е създадена със съхранявани фотоси и документи в Общинския исторически музей в Гоце Делчев, архива на болницата, както и личните архиви на бивши и настоящи лекари, медицински сестри, санитари, служители и пациенти на лечебното заведение.

По-късно на официално тържество, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи награди за принос в развитието на здравеопазването на бивши управители на здравното заведение, на дългогодишни партньори за безрезервната им подкрепа към общинската болница.

За изключителен принос в развитието на болницата и материалната й база, Владимир Москов връчи посмъртна награда на Иван Скендеров.

Управителят на здравното заведение д-р Петър Филибев връчи награди за цялостeн принос в развитието на лечебното заведение на дългогодишни началници на отделения, както и на кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Тържественото отбелязване на 100 – годишнината на болницата в гр. Гоце Делчев завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.


По публикацията работи: Весела Сукалинска
Вижте още

Мигранти с таланти

„Мигранти с таланти“ е една от програмите, по която екипът на неправителствената организация „Мулти култи колектив“ работи активно от 2021 година. „ Това по същество е комуникационна програма. В България мигрантите  са около 2% от населението. Но нека да се замислим дали те заемат 2% от медийното време. Истината е, че много чужденци никога не са..

публикувано на 29.06.22 в 11:32

Радмила Рангелова: Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи доказа ефективността на доброволчеството

„ Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи се превърна в един от най-успешните модели за инвестиции с участието на гражданското общество. Практиката доказа ефективността на доброволчеството  в подобряване на средата за обитаване, за развитие на общественото съзнание за опазване на изграденото от вандализъм “, подчерта за Радио..

публикувано на 28.06.22 в 16:27

Михаела Маринова избухва с нов имидж и нова песен

Животът в един момент може да заприлича на затваряне на очи и влизане в тунела на собственото ни подсъзнание, където се блъскат образи от миналото, страхове, мечти. Най-важното е да имаш сила да излезеш от собствения си тунел и да продължиш да се движиш напред. И така до безкрай.  Това е смисловият център на новото видео на Михаела Маринова към..

обновено на 26.06.22 в 15:06

Първият център за интензивна терапевтична помощ на зависими по модела “Минесота” започва работа в България

Моделът „Минесота“ е създаден и работи в САЩ вече повече от 70 години. От 30 години този метод успешно прилагат и в Полша. „ Най–големият резултат в Полша е, че здравната каса поема заплащането по този модел на лечение. Освен това ефективността на лечението е над 53%, като тези хора, които преминават през този тип терапията и спазват насоките на..

публикувано на 26.06.22 в 14:59

Гражданското сдружение „Благоевград диша“ е сред учредителите на националното обединение за чист въздух „Дишай, България“

Граждански организации от десет града на страната преди броени дни създадоха националното обединение за чист въздух „Дишай, България“. Благоевград и Перник са сред учредителите, наред със София, Пловдив, Русе, Девня, Велико Търново, Димитровград,  Павликени и Сухиндол. „ Основните цели на това обединение е да се подпомагаме взаимно чрез опита,..

публикувано на 26.06.22 в 12:59

Селата в подножието на Беласица – непозната дестинация

Малко познати, но набиращи турстически интерес за лятото, са дестинациите в подгорските села на община Петрич. Богат и разнообразен арсенал от природни и културно-исторически забележителности предлага най-голямото населено място в Подгорието – Коларово. Историята за името на селото е свързана с пътя към билото на Беласица и прохода..

публикувано на 24.06.22 в 12:47

Благоевградчани: Има държава, но няма държавници

След като отново попаднахме в задънената социално-политическа улица на българския 30-годишен преход, продължаваме да се чудим накъде вървим и накъде отиваме. Предсрочни нови парламентарни избори са най-вероятния последващ процес в обществения хаос. Политическите надцаквания си продължават, и отново се върнахме там, откъдето тръгнахме..

публикувано на 23.06.22 в 14:02