Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С лазер от най-ново поколение в ИСУЛ лекуват бъбречно-каменна болест

Д-р Еленко Попов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с презентации на световен форум за бъбречно-каменна болест

Доц. д-р Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на елитния форум „Експерти в бъбречно-каменната болест“, който събра в гръцката столица Атина най-добрите специалисти по бъбречно-каменна болест в света. Той презентира опита на българските уролози в областта на флексибилната уретроскопия – един от водещите методи за лечение на камъни в горните пикочни пътища и най-вече в бъбрека.  В предаването „Здравен компас“ на Радио Благоевград-БНР, доц. Еленко Попов акцентира върху предимствата на този метод. „Това е един от водещите методи за лечение на камъни в бъбреците, по който България от над 10-15 години се съизмерва с всички центрове в Западна Европа и света. В България има няколко центъра, които извършват такава дейност. „Флексибилна“ означава гъвкава, т.е. инструментариума, който се използва е мека, гъвкава камера, за да може да следва кухините и ходовете на пикочните пътища. „Уретероскопия“ означава поглед на пикочопровода и на горните пикочни пътища. В огромния брой от случаите този метод се използва за третиране на камъни в горните пикочни пътища. Неговата огромна сила е, че не нанася травма на меките тъкани на пациента. Метод, който основно се дължи на големия напредък в технологиите през последните 20 години в две направления.  Много качествените, гъвкави, с добро качество на образа уретероскопи, и второто – многото нови, все по-съвършени и лесни за работа лазери“.

  По думите на доц. Попов  единственото ограничение за прилагането на този метод е камъкът да не надвишава 2-2.5 см.  Над тези размери се обмислят и други методи, но всички камъни до този размер са абсолютно  удачни за прилагането на метода . „В много случаи той се използва и за по-големи камъни, но тогава от самото начало се приема тактиката за процедура на няколко стадия – т.е. разбива се част от камъка, след няколко месеца се третира и останалата част, защото ако се работи прекалено дълго в бъбрека нараства възможността за развитие на инфекции. Няма камък, който е достигнат с лазера да устои и да се противопостави на силата му“.


  По време на интервенцията пациентът е под пълна анестезия. Гъвкавата камера стига до бъбрека за минути ако няма други проблеми. „Това е и критичния момент, в който има два варианта – или става изключително  лесно, или много трудно ако са налице предхождащи увреждания на уретера, стеснения или предходни манипулации. Самата процедура най-често отнема 30-40 минути. От гледна точка на това, че трябва да се има предвид рисковата инфекция, е забранено тази процедура да продължава повече от час и половина“.

Урологът уточни, че процедурата е изключително щадяща за пациента, той си тръгва без никакъв разрез, няма хирургична травма, а възстановяването му е много бързо. По думите му това е много популярен метод в България, прилага се на много места, но сериозните референтни центрове, които го прилагат насочено и са достигнали сериозен опит в страната са малко.

  Клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с най-новото поколение хибриден тулиев лазер. „Това е един от най-новите инженерни вариации на лазера, много успешно от около 1 година го използваме, както за меки тъкани за простатната жлеза, така и за бъбреците и се справя чудесно и с двете предизвикателства. Уредът успя да се превърне в джобното ножче на урологията, т.е. той да бъде единственият лазер, който е необходим в операционната и покрива целия обем проблеми в урологията. Лазерът, който имаме в ИСУЛ от ноември миналата година е с фабричен номер 27, което означава, че когато е получен е имало още 26 произведени в света. През настоящата година този тип лазери започнаха да се утвърждават като хит в лазерните технологии. Огромни презентации бяха направени на Американския конгрес по урология, а след няколко дни ще има и Европейски конгрес по урология, тъй като колегите като нас вече работещи около една година вече добиха опит, който ще могат да представят“.

  Освен филмчето, представящо резултатите на българската клиника в областта на флексибилната уретроскопия, доц. д-р Еленко Попов е имал още три участия /с презентации и като модератор на дискусия, свързана с ролята на нефролозите и уролозите в лечението на бъбречно-каменната болест/.
Галерия

Вижте още

Кметът на община Невестино Димитър Стаменков с Почетния знак на Кюстендилска област

Почетният знак на Кюстендилска област бе връчен на кмета на община Невестино от областния управител Александър Пандурски на празника на общината. Поводът е дейността на кмета на общината, която е втора по площ в областта през последните години.  Димитър Стаменков подчерта в интервю за Радио Благоевград колко големи са трудностите в момента. Те..

публикувано на 18.08.22 в 16:15

Обявено бе решение от 2019 година във връзка с отношенията между Северна Македония и България

"Решението от 2019 година обяви македонската страна във връзка с двустранните отношения с България. То е взето на Съвместната историческа комисия между представители на двете страни и е странно, че едва сега от македонска страна обявяват тази договореност на пресконференция. Явно след отпадането на ветото на страната ни по отношение на началото на..

публикувано на 18.08.22 в 16:08

Започват научни изследвания на праисторически обекти в област Благоевград

Праисторикът д-р Малгожата Гребска-Кулов от Регионален исторически музей в Благоевград спечели престижен грант за археологически публикации, финансиран от фондация White and Levy към университета в Харвард, САЩ. Това е единственият отличен български проект сред 12 чуждестранни. През следващите две години предстоят сериозни научни изследвания на три..

публикувано на 16.08.22 в 12:51

Вековен юбилей на черквата в село Горно Лешко

  Жителите на благоевградското село Горно Лешко имат двоен повод да празнуват на 15 август, когато отбелязваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмът, изграден през 1922 година днес навършва 100 години. До скоро тънещ в забрава и разруха, с доброволен труд, дарения и много ентусиазъм, днес черквата „Рождество..

публикувано на 15.08.22 в 10:03

„Дъждовни спомени“ – новата песен на Галя Ичеренска

„Песента ми беше показана през зимата, веднага щом я чух, много я харесах. Кантото и текста бяха прекрасни. През пролетта „Дъждовни спомени“ беше готова. Имам голям сантимент към тази песен, защото тя е в стил боса нова, един от любимите ми“, обяснява Галя Ичеренска. Музикана и текста на „Дъждовни спомени“ пише Иван Беловски, а по аранжимента..

обновено на 14.08.22 в 14:33

Васил Софин представя „Малкото момиче“

„Малкото момиче“ – това е  заглавието на новата книга на Васил Софин. Това е първата книга със стихове за деца, която пише самоковският автор. Посветена е на неговата внучка София. За радост на малките читатели, книгата има красиви илюстрации. По корицата работи Ваня Попйорданова, а за графичното оформление се е погрижила Надка Вардарова...

обновено на 14.08.22 в 14:27

Доц. Стефан Дечев: Да се върнем към свидетелствата на участниците в събитията през 1903 г.

В дните, в които през 1903 г. (поне по "нов стил") в Битолско сраженията от Илинденското въстание  все още са в разгара си,разговаряхме с доц. Стефан Дечев за спора на интерпретациите за въстанието, за "различните Илиндени и след това". Предлагаме ви да чуете този разговор на Валентин Дишев с доц. Стефан Дечев: "В случая различните насилени..

публикувано на 14.08.22 в 12:24