Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лазер от най-ново поколение в ИСУЛ лекуват бъбречно-каменна болест

Д-р Еленко Попов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с презентации на световен форум за бъбречно-каменна болест

Доц. д-р Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на елитния форум „Експерти в бъбречно-каменната болест“, който събра в гръцката столица Атина най-добрите специалисти по бъбречно-каменна болест в света. Той презентира опита на българските уролози в областта на флексибилната уретроскопия – един от водещите методи за лечение на камъни в горните пикочни пътища и най-вече в бъбрека.



  В предаването „Здравен компас“ на Радио Благоевград-БНР, доц. Еленко Попов акцентира върху предимствата на този метод. „Това е един от водещите методи за лечение на камъни в бъбреците, по който България от над 10-15 години се съизмерва с всички центрове в Западна Европа и света. В България има няколко центъра, които извършват такава дейност. „Флексибилна“ означава гъвкава, т.е. инструментариума, който се използва е мека, гъвкава камера, за да може да следва кухините и ходовете на пикочните пътища. „Уретероскопия“ означава поглед на пикочопровода и на горните пикочни пътища. В огромния брой от случаите този метод се използва за третиране на камъни в горните пикочни пътища. Неговата огромна сила е, че не нанася травма на меките тъкани на пациента. Метод, който основно се дължи на големия напредък в технологиите през последните 20 години в две направления.  Много качествените, гъвкави, с добро качество на образа уретероскопи, и второто – многото нови, все по-съвършени и лесни за работа лазери“.

  По думите на доц. Попов  единственото ограничение за прилагането на този метод е камъкът да не надвишава 2-2.5 см.  Над тези размери се обмислят и други методи, но всички камъни до този размер са абсолютно  удачни за прилагането на метода . „В много случаи той се използва и за по-големи камъни, но тогава от самото начало се приема тактиката за процедура на няколко стадия – т.е. разбива се част от камъка, след няколко месеца се третира и останалата част, защото ако се работи прекалено дълго в бъбрека нараства възможността за развитие на инфекции. Няма камък, който е достигнат с лазера да устои и да се противопостави на силата му“.


  По време на интервенцията пациентът е под пълна анестезия. Гъвкавата камера стига до бъбрека за минути ако няма други проблеми. „Това е и критичния момент, в който има два варианта – или става изключително  лесно, или много трудно ако са налице предхождащи увреждания на уретера, стеснения или предходни манипулации. Самата процедура най-често отнема 30-40 минути. От гледна точка на това, че трябва да се има предвид рисковата инфекция, е забранено тази процедура да продължава повече от час и половина“.

Урологът уточни, че процедурата е изключително щадяща за пациента, той си тръгва без никакъв разрез, няма хирургична травма, а възстановяването му е много бързо. По думите му това е много популярен метод в България, прилага се на много места, но сериозните референтни центрове, които го прилагат насочено и са достигнали сериозен опит в страната са малко.

  Клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с най-новото поколение хибриден тулиев лазер. „Това е един от най-новите инженерни вариации на лазера, много успешно от около 1 година го използваме, както за меки тъкани за простатната жлеза, така и за бъбреците и се справя чудесно и с двете предизвикателства. Уредът успя да се превърне в джобното ножче на урологията, т.е. той да бъде единственият лазер, който е необходим в операционната и покрива целия обем проблеми в урологията. Лазерът, който имаме в ИСУЛ от ноември миналата година е с фабричен номер 27, което означава, че когато е получен е имало още 26 произведени в света. През настоящата година този тип лазери започнаха да се утвърждават като хит в лазерните технологии. Огромни презентации бяха направени на Американския конгрес по урология, а след няколко дни ще има и Европейски конгрес по урология, тъй като колегите като нас вече работещи около една година вече добиха опит, който ще могат да представят“.

  Освен филмчето, представящо резултатите на българската клиника в областта на флексибилната уретроскопия, доц. д-р Еленко Попов е имал още три участия /с презентации и като модератор на дискусия, свързана с ролята на нефролозите и уролозите в лечението на бъбречно-каменната болест/.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19