Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27.08.2022 г., 14:00 – 17:00 ч., „Арт сезони” с Любима Бучинска

„Откровения – в търсене на вечното”, самостоятелна изложба на Илияна Тошева

Сюжети от Кюстендил и Перник: Ангел Павлов с актуална информация от Кюстендил; Eлена Тамакярска за акцентите в културния календар на Перник през месец септември.

13-то издание на Банско опера фест, който се провежда на 26 и 27 август на сцена под открито небе – режисьорът Сребрина Соколова за снощното представление на мюзикъла „Брилянтин” на Държавна опера Варна.

Спектакълът „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”, продукция на независимата компания „Паник бутон театър”, по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии” и разказващ четири истории за битката с диагнозата рак на гърдата, открива осмото издание на Международния театрален „Our Festival” на 30 август в Атина -  режисьорът Василена Радева разказва за изграждането на този своеобразен „квартет от мигове, живот, фантазия, слово и светлина”, в резултат от съвместната работа с актрисите Невена Калудова, Богдана Котарева,  Юлиана Сайска и Елена Димитрова.

„Алиса в страната на...” – минутите на Таня Спасова.

„Откровения – в търсене на вечното” – разговор с Илияна Тошева за самостоятелната й изложба нетрадиционна иконопис и живопис, представена вчера в Градската художествена галерия в Благоевград.

Покана да видите операта „Ромео и Жулиета” от Шарл Гуно, рядък пример, в който музиката превъзхожда драматургията с красотата на мелодиите и изящната оркестрация, която ще бъде представена в съботната заключителна вечер на Банско опера фест – диригентът на Варненската опера Светослав Борисов за солистите и за работата си по това произведение в интервю на Мила Иванова.

Спомяме си за Валери Петров, един от най-талантливите български поети, сценарист, драматург и преводач, получил изключителната чест да бъде номиниран за Нобелова награда, който се тръгва от нашия свят на този ден преди осем годони -  споделено от него за писането и целеустремеността към доброто в човека. Записът е от златните ленти на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Сюжети от деня" с Бойка Браткова

Икономическата картина на българското национално стопанство на фона на политическата криза – ще очертае проф. Преслав Димитров от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Имотният пазар в страната и какво сочат последните статистически данни – ще чуем анализа на експерта Добромир Ганев. Обстановката на Балканите и защо в Северна Македония не бяха..

публикувано на 26.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Биляна Славчева

“Актуално” България е най-силно засегнатите от горски пожари страни-членки в Европейския съюз от началото на 2024 година. Какви са последствията за горите и как можем да се справим с тях? Костадин Вълчев- старши експерт програма "Гори" на WWF - България. Видео с известни български личности в подкрепа на Кампанията „Клетките са..

публикувано на 26.08.24 в 04:00

„На отворен прозорец“ с Ива Сеизова

Време за православие: Словото на отец Светослав Кючуков Синоптична прогноза Пътна обстановка Защо един благоевградчанин се премести да живее в Кочериново и се оказа начело на протест срещу безводието. Разговор с Кирил Кирилов. В рубриката „Премини на зелено“:   През огромни кратери до красива екопътека.  Сигнал от..

публикувано на 25.08.24 в 05:00

„Студио спорт“ с Петрана Кимчева

Рубриката „Време за шампиони“: Разговор с треньора Иван Велчев, чийто състезател  Мартин Стоилов от Семеен кодекс "Ипон" - Благоевград завоюва бронзов медал от Световното състезание по ММА за кадети до 16 години в Абу Даби, ОАЕ.   Рубриката „Футбол от региона“: Треньорът на ФК „Пирин“ коментира представянето на отбора до момента във Втора..

публикувано на 24.08.24 в 08:10

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

„С ОГЪНЯ ШЕГА НЕ БИВА“ – Пожарите в Благоевградска област през лятото – комирас Валентин Василев – директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Какви оправдания намират политиците за евентуалния си неуспех на предстоящите избори още сега? Разговор с политолога Даниел Стефанов. Изградено бе скоростно..

публикувано на 23.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев - темата ще коментираме с политолога доц. Иво Инджов. Конституционните асекти на политическите събития през седмицата ще дискутираме с доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право. Политическата криза:..

публикувано на 23.08.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Ваня Бахчиванова

Разложкото село Бачево се подготвя за второто издание на „Бачево празнува“. Каква ще бъде програмата тази година ни разказва един от организаторите Ивайло Стоянчев. В Световния ден на фолклора ще се срещнем с Фондация „Българските корени“, която готви да издаде уникален по рода си албум с повече от 150 снимки на традиционни български..

публикувано на 22.08.24 в 08:30