Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очните заболявания при деца и възрастни и тяхното лечение

По повод Световния ден на зрението – 13 октомври, д-р Веселин Даскалов от Медицински център „Пентаграм 2012“ коментира най-често срещаните заболявания на очите при деца и възрастни в специализираното предаване „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

„Най-честите очни проблеми при деца обикновено са рефракционните аномалии. Това са късогледство, далекогледство и астигматизъм. Не говорим за болести, това са аномалии, тъй като те могат да бъдат коригирани с изписване на очила. Други смущения, които се срещат в ранната детска възраст са възпалителните заболявания – различните пролетно-есенни конюнктивити, които по-често се  срещат при мъжкия пол, при малките момченца, и които отзвучават заедно с пубертета. Алергичните конюнктивити, и не на последно място са вродените заболявания на очите, които могат да доведат до трайно увреждане на зрението“. По думите на д-р Даскалов грижата към очното здраве на детето трябва да започне още след изписването му от родилния дом. Очен лекар трябва да го изследва, за да се разбере дали са налице определени смущения в очните дъна. Но това не се прави. До края на първата година родителите трябва активно да потърсят очен лекар за профилактичен преглед. „Ако не го направят – това, което се наблюдава е, че децата започват да гледат отблизо телевизора, или книжките и играчките да ги държат много близо пред тях. Това означава, че детето има някакви проблеми с диоптрите, с очилата. Или има нужда от такива, които трябва да му се изпишат“.  Това, което се наблюдава  в ранна детска възраст и може да насочи родителите към преглед от очен специалист, е изкривяването на очите. Много често между първата и третата година се среща т.нар. акомодативен страбизъм, при който очните ябълки се отклоняват най-често навътре, но е възможно и навън. Причината за това е наличието на диоптри. С поставянето на очила в 50% от случаите това кривогледство отзвучава. И не на последно място е симптомът на бялата зеница.  Симптомът  на бялата зеница, който за щастие се среща много рядко, е симптомът на вродената катаракта, което налага да се оперира колкото е възможно по-бързо.


  Катарактата е най-често срещаното заболяване при възрастните хора. „По статистика на Световната здравна организация, в 50% от слепотата в света се дължи на катаракта. И в България, въпреки че  през последните 30 години се направиха изключително много очни центрове и отделения, където може да се оперира катаракта – все още не можем да покрием нуждите. Тя е основната причина за слепота. Но смятам, че имаме достатъчно специалисти и това, което мога да кажа с болка е, че пандемията нанесе изключително  голям удар, особено възрастните. Защото дори и да работеха очните клиники отвреме-навреме, тъй като много често бяха затваряни по време на ковид пандемията, пациентите сами се стресираха. Не посещава редовно очни лекари и през последните 6 месеца може да се каже, че имаме бум на търсене от възрастни пациенти на очни лекари, които да им оперират пердетата, които са изключително презрели. Другият бич, който трябва да споменем за възрастното население – това е глаукомата. Също срещаме доста пациенти, които от страх да посещават очни лекари по време на пандемията, идват в терминален стадии на това заболяване. Нервът е атрофирал, налягането вече е 30, а трябва да бъде под 20, не са си слагали капките, или ако са ги слагали не са били ефективни, а при атрофирал нерв ние нищо не можем да направим. Т.е. не можем да възстановим зрението им, защото глаукомата е тихия крадец на зрението, при който – каквото вземе не връща“.


  Очният специалист коментира и доколко има напредък при лечението на глаукома в световен мащаб. „Постановките се смениха. Ако преди 10-15 години се появи един бум на очни капки, които действаха в различен етап на патогенезата на глаукомата – 6-7 вида, които се прилагаха при това заболяване, то сега неща се върнаха обратно и започваме да мислим за по-ранно оперативно лечение на глаукомата. Имаме вече достатъчно клиники в България, които са снабдени с лазери за глаукомата като първа линия за лечението на това заболяване, а също така имаме и нови импланти при лечение на глаукомата, с които доста по-ефективно е оперативното лечение.

  Отношението на българина към очното здраве, доколко мисли за превенция на очните заболявания?

  „Превенцията едва ли само при очните заболявания е недостатъчна. Както знаем българинът чака до последната минута за всичко. За съжаление нямаме особена превенция на очните заболявания и нямаме механизми, по които да задължим пациентите да ходят след 40-45-годишна възраст поне един път в годината на очен лекар. Защото тогава започват социално-значимите заболявания – подмлади се катарактата, глаукомата започва по-рано, имаме методики, с които по-рано я откриваме. Подмлади се макулната дегенерация – едно друго социално-значимо заболяване, което е основна причина за слепота в развитите страни над 70-годишна възраст. А за влажната форма на макулната дегенерация в България има медикаменти, които се реимбурсират 100% от НЗОК. Имаме достатъчно ефективен начин за връщане зрението на тези пациенти. Значително се подобри медицината – както в диагностично, така и в терапевтично отношение, но нямаме механизми, чрез които да накараме пациентите да ходят по-често на очен лекар“.


По повод Световния ден на зрението 13-ти октомври, Бългаското дружество по детска офталмология, невроофталмология и Офталмогенетика, Българският лекарски съюз, Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ в партньорство с благотворителната инициатива „Българска Коледа“ организират безплатен очен скрининг на деца в предучилищна възраст и на хора в пенсионна възраст, при които не е установен зрителен проблем. Прегледите за деца се извършват в детския очен кабинет на УМБАЛ „Александровска“ всеки петък между 14 и 17 часа, след предварително записване на тел. 02/9230 и 234 от 9до 14 часа.

  Прегледите за възрастни се осъществяват в очния кабинетна ДКЦ „Александровска“ всеки четвъртък от 14 до 17часа следпредварително записване на тел. 02/9230 2925 от 9 до 14 часа.

В очна клиника „Пентаграм 2012“ ще се извършват такива прегледи за по-възрастни пациенти със заболявания на ретината.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18