Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Илчев:

НДСВ е рационална партия, с исторически опит и сериозен капацитет

Снимка: БГНЕС, архив

„НДСВ е рационална, трезва  партия, с исторически опит и капацитет, който тепърва ще се разгръща. НДСВ ще тества потенциала си и затова се явява самостоятелно на тези извънредни парламентарни избори“, поясни в интервю за Радио Благоевград Станимир Илчев, председател на НДСВ.

За кандидат-депутатските листи

„Композирането на кандидат-депутатските листи изисква доста старателно усилие. То е съпроводено с грижа за всеки  от участниците, но не просто на приятелска основа, както се получава в някои партии. И не на основата на конфликтното противопоставяне на един спрямо друг, което наблюдаваме в някои партии. При нас би трябвало този процес да е по-плавен и по-благоразумен, защото си даваме сметка, че не можем да гледаме просто като на едно състезание от спортен тип. Това е състезание, но политическо състезание, от което трябва да произтекат резултати  с проекция в следващите месеци и години.

В листите ще има хора от различни етапи  на НДСВ, министри и заместник-министри, областни  управители, знакови лица, като Христина Христова – министър на социалната политика и труда, председателят на НС – проф. Огнян Герджиков, бившият председател на партията – д-р Антония Първанова. Палитрата е много разнообразна – има икономисти, юристи, педагози, спортисти, музиканти“.

Съставът на листите ще стане ясен до края на тази седмица, а крайният срок за регистрацията  е 28 февруари.

За протокола с изборните резултати

„Виждам проблем, виждам опасност. Бих могъл дори на език на политическите знаци и образи да го нарека последен щрих върху без друго мрачния портрет на  едно действие, което започна в Парламента. Беше преднамерено  да се върнем отново съм хартиената бюлетина.  Бяха направени целенасочени стъпки  да се неглижира допълнително машинното гласуване. Сега виждаме как това неглижиране е в последна фаза“.

За емигрантския натиск

„Трябва да се промени цялостната формула на защитата на Югоизточната българска граница. Трябва да се предприемат мерки, които да се огласят пред обществото незабавно, за да се тества нагласата те да се възприемат,  защото някои от тях ще бъдат, ако не непопулярни, то поне доста специфични. 

България някак си не в положение да покани решително няколко държави, в това число Турция,  Румъния, Сърбия, Унгария и Австрия и да им предложи изграждането на консорциум на най-засегнатите държави и да осигури фонд за изграждане на мрежа или ограда, а на много ефективно съоръжение. Ние не бива да се страхуваме да го наречем стена“.

За войната в Украйна

„Посещението на американския президент в Киев е знак, че тази война ще продължи  и никой не може да каже колко, с какви темпове и мащаби. Знак за това е, че Украйна не е изоставена, което пък е знак за разбирането, че Украйна е предмостие към Европа, двустранна врата: към Изтока и Русия и към Запада и света. Тази врата не може да се остави да бъде счупена“.

Интервюто със Станимир Илчев чуйте в звуковия файл. 
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53