Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Данаилова: Обичайте себе си, грижете се за телата си!

В очакване на пролетта е необходимо да променим „зимните“ си навици и да направим пролетното прочистване на нашия организъм. Време е да се възползваме от пролетния сезон и да започнем да се храним правилно. Съвети за това сподели в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград Яна Данаилова, нутриционист, специалист по здравословно хранене и преподавател по йога.

 С идването на пролетта изпитваме преход от по-пасивен към по-активен начин на живот, което поставя тялото ни в период на адаптация. Какви са възможните начини да повишим нивата си на енергия, да постигнем физически и психически баланс? 

„Преходният сезон е свързан със стрес, предизвикателство е за тялото да се адаптира към все по-дългия ден, от друга страна по-добрата експозиция към слънчевата светлина, смяната на времето, но и промяна на хранителния режим. Зимата е период, в който се храним с по-тежка и в по-голяма степен животинска храна, липсват плодове и зеленчуци. Малко или много тялото ни  изчерпва  своите депа  от микроелементи, витамини и и минерали. Преходният сезон е свързан със състояние, категоризирано като пролетна умора. Това не е болестно състояние, но има характерна симптоматика – липса на енергия, отпадналост, възможни са апатични и депресивни състояния, отслабен имунитет.  Със сигурност имаме изчерпани нива на витамин Д заради по-ниската експозиция на пряка слънчева светлина, нивата на серотонин са по-ниски поради тази причина.


 Ето защо пролетта е времето, в което трябва да презаредим телата си. Природата е наш  съюзник и помощник в това отношение. Животът разцъфва, време е и ние да разцъфнем, да регенерираме, да възобновим телата си. На пазара скоро ще има свежи сезонни плодове и зеленчуци , които предлагат на телата ни изобилие от минерали с много висока концентрация, в комбинация с фибри и витамини, особено витамин С.  Желязото, в копривата, в лапада  - микроелементи, които са от съществено значение, както за настроението ни, така и за  нашия имунитет. Зеленолистните са носители на хлорофила – пигмент, който е аналогичен на нашия хемоглобин – съставката от кръвта, която реално транспортира кислорода към клетките. В този смисъл е време да наситим менюто си със свежа сезонна храна. Плодовете също не са за подценяване – очакваме със сигурност черешите – пъстроцветната палитна от свежи сезонни плодове и зеленчуци, които да наситят менюто ни и да презаредят телата ни. Повече време навън, сън, вода и движение – това е рецептата, която може да ни помогне по-лесно да се адаптираме и да преодолеем симптоматиката на лека уморяемост и липса на енергия и адаптацията на тялото ни към преходния сезон“. 

 Яна Данаилова посочи, че трябва да отделяме нужното внимание върху храната, която консумираме в ежедневието. „Често обичам да правя следната аналогия: след като слагаме качествено гориво в колата си и се наслаждаваме на добрия ход на двигателя, защо очакваме ако консумираме некачествена храна, тялото ни да функционира добре. То също се нуждае от добра храна. А храната е субстрат на здравето. Но храната може да бъде субстрат и на болестта, т.е. храната както може да ни оздрави, така може и да ни разболее“. Към негодната храна се отнася високоиндустриализирана, преработена, с консерванти, подобрители.  Когато е налице болестен процес, храната задължително трябва да бъде компонент от цялостния комплексен подход за лечение. 


 Специалистът по здравословно хранене сподели, че в своето хранене следва едно основно правило: храната да бъде максимално близко до природата, т.е. да е преминала през минимална индустриална преработка. „Ако ще консумирам – зърно, да бъде зърно, а не някакъв дериват от зърно. Ако ще консумирам киноа – да бъде киноа, а не чипс от киноа. Колкото по-проста е храната, толкова по-добре. Уважавам един автор – Майкъл Полън, който казва: „Не консумирайте храна, която баба ви не би разпознала като такава“. Т.е. всичко, което отваряме от пакетчета, бурканчета, от кутийка – може би не е храна. Ние сме единствените живи същества на планетата, които си правим експерименти с храната. Лъвът яде месо, кравата пасе – те така се хранят. Ние не можем да кажем, че сме всеядни, ние също трябва да ядем храната от природата – така, както е създадена, с минимална термична обработка. Едно е да консумираме месо, друго е деривати на месо, примерно колбаси. Съветът ми към слушателите: това, което природата създава, даровете и, благата и – това да бъде основната съставка на нашето меню.“


 Яна Данаилова сподели още, че пролетта предлага много възможности да влезем във форма като се отървем от няколко излишни килограма. На трапезата трябва да присъства приоритетно растителната храна – всички зеленолистни са бедни на калории, но богати на фибри, които създават усещане за ситост, регулират нивата на кръвната захар, понижават гликемичния индекс на храните и реално регулират и нивата на холестерол в тялото ни. Затова е важно да се увеличи консумацията на сурова храна – много лесен метод, чрез който можем да се освободим от излишни килограми. „Не съм привърженик на драстичните диети, които водят до нежелания йо-йо ефект. Драстичните диети объркват човешкият метаболизъм. Съветвам храненето да бъде балансирано, да е налице умерен калориен дефицит. Редуцираме храната, отстраняваме всички рафинирани, високопреработени храни – бяло брашно, захар, газирани напитки, десерти – заменяме ги с комплексни въглехидрати, които създават усещане за ситост. Вместо рафинирано брашно, ядем пълнозърнесто, вместо бял, ядем сладък картоф, т.е. с по-нисък гликемичен индекс. Ограничаваме наситените мазнини, изключваме трансмазнините, които се намират в маргарина, палмовото масло, всички десерти, бутер тестото, вафли, бисквитки. Ако ползваме мазнина – тя да бъде студено пресована. Да ползваме мазнина, която природата създава – ядки, семена, авокадо и маслини. Трябва да четем етикетите и да бъдем отговорни. Тайната е в балансирания режим, съчетан с движение.“


 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28