Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Баймакова:

При бруцелозата усложненията настъпват в късните прояви на заболяването

   Бруцелозата е инфекциозно заболяване от групата на зоонозите, бактериален причинител. Нарича се още малтийска треска, средиземноморска треска или ондулираща треска. Характеризира е с полиорганно засягане и хронично-рецидивиращо протичане. Като зооноза се среща  сред хората и животните. Инфектираните животни са източник на инфекцията – основно кози, овце, говеда, свине, кучета, елени, лосове, камили.

  „Механизмът за  предаване на инфекцията, която досига до хората: инфектираните животни развиват клинична симптоматика, като при животните най-честата проява свързана с честите аборти. Трансмисията от животните към хората основно става чрез консумацията на недобре обработени млечни продукти.  Консумацията на сурови и непастьоризирани млека и всичките им производни – сирена, меки сирена, масло, сладолед. Всичко, в което е вложено недобре термично обработено мляко основно от кози, овце, говеда. Това е единият от механизмите. Възможно е също така патогенът да го инхалираме – чрез вдишване. При грижа за болни животни или по време на раждане, на аборт инхалираме тези продукти. Макар и по-рядко е възможно и при наранена кожа – при директен контакт с кръв и телесни течности от животните, при които се съдържа патогенът“ – каза в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на БНР-Радио Благоевград,  гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника на Военномедицинска академия – София. Тя уточни, че хората, които са изложени на най-голям риск са животновъдите, ветеринарните лекари, работещите в кланници, ловците.


 Инкубационен период

 Инкубационният период е по-дълъг – от седмици до 2-3 месеца.

Симптоми

При бруцелозата в началото симптоматиката е неспецифична, приличаща на грипоподобна. Температура, отпадналост, слабост, диария, общо неразположение, липса на апетит, възможни леки мускулни болки. Тук възникват проблемите при това заболяване, тъй като този остър период е възможно да премине в т.нар. под остро и хронично състояние. Усложненията настъпват при късните прояви на заболяването. Най-често са свързани с опорно-двигателния апарат – прояви на артрити, свързани с костите и ставите, спондилити. Засягане на пикочо-половата система, възможнио е засягане на черен дроб, слезка. Макар и рядко е възможно засягане на нервната система – мененгити, енцефалити.

Терапия

Лечението се извършва чрез комбинация от антибиотици и е продължително във времето. В началото е около 45 дни, възможно е повтаряне на комбинацията с 2-3 медикамента, понякога в рамките на 3 месеца.

Контрол

В България има стриктен  превантивен контрол, периодично се взимат проби от животни, от различни рискови райони, които се изследват. Най-ефективна е ваксинопрофилактиката при животните, която се провежда във високорискови страни и райони. В България не се прилагат ваксини. Проблемите настъпват при нелегален трансфер на  рискови животни от съседни страни.Галерия

Вижте още

Лидерството е много важен баланс между ума и сърцето

Владимир Борачев е професионален сертифициран коуч със солиден професионален опит в развитието и мотивирането на успешни екипи.  Автор е на книгата за себепознание и управление на хора „Пътешествие за лидери“, чести са срещите му със студентите от АУБ в Благоевград, изнася лекции и в Българското училище за политика „Димитър Паница“. „ Тук виждам..

публикувано на 31.03.23 в 11:23

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40