Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Баймакова:

Консумация на заразени консерви и меса водят до ботулизъм

Трима българи развиха ботулизъм, след като се подложиха на терапия за отслабване с ботокс в Турция. Според специалисти инжектирането на ботулиновия токсин в стомашно-чревния тракт е много опасно. Това бе повод в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на БНР-Радио Благоевград, инфекционистът от ВМА да коментира заболяването ботулизъм и неговите характеристики. Когато става въпрос за лечебни и козметични процедури, д-р Баймакова препоръча да се доверяваме само на лицензирани медицински центрове, в които има контрол на дейността. За предпочитане е да се търси медицинска помощ в страните-членки на ЕС, където има регулация и контрол.

  Характеристики на заболяването ботулизъм, какво го причинява?

Ботулизмът е остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на  хранителните токсикоинфекции. Важно е да се знае, че човекът не е заразен, т.е. той не подлежи на карантина, на изолация, и той не може да представлява опасност за околните. Говорим за заболяване с нервно-паралитични изяви. Причинителят е бактерий – грамположителен микроорганизъм, анаероб, който има способността да образува спори.  Проблемът, и това, което причинява заболяването, е отделяния екзотоксин от този бактерий. Токсинът, който отделя този  Clostridium botulinum, т.нар. ботулинов токсин, е най-силната биологична отрова в природата. Това е сигнална лампичка всеки един от нас да насочи своето внимание към заболяването.  Основният резервоар – там, където той се  развива и живее нормално е при домашните и дивите животни – коне, свине, едър рогат добитък, птици, риби, гризачи. Той живее в техния храносмилатен тракт и чрез изпражненията попада в околната среда. Този бактерий, попадайки в околната среда, преминава в спора. По този начин заразява плодове, зеленчуци. Намирайки благоприятни анаеробни условия, когато си приготвяме храна, консерви, суджуци, шунка, създаваме условия да се отдели този токсин, който е доста термостабилен. Това означава, че му трябва много високи температури  и продължително въздействие, за да го деактивира. В зависимост от това как ще попадне в човешкия организъм – най-често по хранителен път – тогава говорим за хранителен ботулизъм. Възможен е и кърмачески, при който е много важно родителите да знаят, че до 1 година  не се дава на бебето мед или да има контакт с почва, защото чисто физиологично гастроинтестиналният им тракт създава условия тези спори да освободят токсини и да заразят детето. Трети възможен механизъм за предаване на инфекцията и клинична изява е т.нар. раневи ботулизъм, който се дължи на инфектиране на рана с бактериите Clostridium botulinum. И точни този ятрогенен ботулизъм, за който се говори през последните години, когато с медицински козметични цели, голямо количество от токсина се инжектира“.


  Симптоми при ботулизъм

  Симптомите се проявяват в кратък период от време – от 12 ч. до 2-3 денонощия, в зависимост от количеството токсин, който е постъпил в човешкия организъм. Появяват се нарушения в зрението, свързани с двойно виждане, увисване на клепачите, нарушения в говора, затруднено произнасяване, затруднено преглъщане, нарушава се дишането, дихателна недостатъчност и смърт. Пациентът не е заразен, няма температура, в пълно съзнание е, контактен, има запазена сетивност.


   Диагностика и лечение

При парези и парализи при афебрилни пациенти  не трябва да изключваме заболяването, когато е налице клинична изява и епидемиологична връзка – т.е. консумация на храна и други хора с подобни оплаквания.

В терапевтичен план е важно максимално рано да се проведе етиологично лечение. То се изразява в приложение на специфичен противоботулинов антитоксичен серум, който да неутрализира циркулиращия в кръвта токсин. Антибиотици се прилагат при вторични бактериални инфекции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44