Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сюжети от деня" на 31 август 2023г. с Ваня Бахчиванова

Спомен за Тодор Александров. За живота и делото на революционера, в деня, когато отбелязваме 99-ата годишнина от смъртта му,  разказва Иван Стоянов, уредник в отдел “Нова и най-нова история” в Регионален исторически музей – Благоевград.

Друга актуална тема в навечерието на месец септември – започването на ясла или детска градина – за адаптацията на децата и грешките, които допускат родителите, в този стресов за цялото семейство момент, разговаряме с Цвети Христанова, автор на наръчника „Пътеводителят на детските градини“.

Стоян Петров от Сандански пък ще ни разкаже за онлайн платформата „Има рима“ и настолните игри, които е създал, с цел децата да научават нови неща и да тренират ума си, забавлявайки се.

В рубриката „На прицел“ – Нова дрога заля българския пазар и се ползва свободно от тинейджъри, под формата на течност за електронни цигари. Разговаряме с Магдалена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Един живот като песен – Веселина Бойчева от Логодаж за любовта към народния фолклор и завещаването й като наследство за поколенията.

Ансамбъл „Веселие“ от град Симитли се завърна с наградата „Златна брадва“ от най-стария фолклорен фестивал в Европа в полския град Закопане. Разговор на репортера Ива Сеизова с ръководителя на ансамбъла – Любомир Марянски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

„С ОГЪНЯ ШЕГА НЕ БИВА“ – съвместна рубрика на Радио Благоевград и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград. Разговор за обстановката в Благоевградска област с главен инспектор Юлиян Петров – началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в дирекцията. Пожарът в Рила високо над Самораново..

публикувано на 30.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Водещите политически теми на седмицата ще обобщим и коментираме с политолога Георги Киряков. Разривът в ДПС: Ахмед Доган изключи Пеевски и други влиятелни фигури – легитимно ли е решението и какво следва за партията? Коментар на Илхан Кючюк, евродепутат и зам.-председател на ДПС. Изтича срокът за номиниране на кандидати за..

публикувано на 30.08.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Бойка Браткова

Каква е макроикономическата картина в страната и предизвикателствата пред местните власти – ще разговаряме с макроикономиста, проф. Ганчо Ганчев от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Културният туризъм като възможност за подпомагане на местната бизнес среда: Ще чуем заместник-председателя на Сдружение „Дестинация Сандански“, Георги Кунчев...

публикувано на 29.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Мария Благоева

Планински спасители настояват автомобилите им да бъдат със специален режим на движение и за промени в Закона за бедствията и авариите. Коментар на Георги Ботев от отряда в Благоевград. Ще успеят ли общините да въведат реформата на системата за управление на отпадъци? Разговор с Наталия Попова, началник отдел „Екология“ в Община..

публикувано на 29.08.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Биляна Славчева

„Потребителска рубрика“ ЗНП измества БДС за млечните продукти в детското и ученическо хранене. Влизат ли в противоречие двата стандарта, какви ще бъдат ползите за децата и последствията за млекопроизводителите? Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите в България. Ще има ли достатъчно..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Елизабет Александрова

Популярният мюзикъл „Дух“ и  класическата опера „Травиата“ са в програмата на 15-тото издание на Банско Опера Фест. Разговор с  Магдалена Сотирова от Монте мюзик. По инициатива на кмета на община Земен, в града бе открита дългоочаквана аптека. Разговор с кмета Михаил Златанов. За 14-та поредна година клуб BELA Extreme в Петрич..

публикувано на 28.08.24 в 02:00

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

Новото служебно правителство поема управлението на страната – разговори с юриста Иван Брегов, както и с политолога до. д-р Милен Любенов. Доколко успяхме през най-топлите месеци да опазим водните ресурси на страната? – Емил Димитров – Ревизоро – бивш народен представител и министър на околната среда. Община Дупница е в частично..

публикувано на 27.08.24 в 08:30