Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Околийски:

Профилактиката на болестите е един от основните ми приоритети

В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград заместник министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. д-р Михаил Околийски поздрави българските лекари по повод 19 октомври – Деня на българския лекар.  Хората, които съчетават в професията си наука, изкуство, умения, търпение. „Бих добавил и тяхната неуморна мотивация да работят за здравето на пациентите. Казвам го не като клише, а наистина в тези много трудни условия за упражняването на лекарската професия, те продължават да показват висок професионализъм и високи професионални стандарти – както лекарите, така и другите медицински специалисти. Свидетели сме на това, че много специалности стават изключително дефицитни. Естествено е хората да искат да се развиват, да имат най-добрите възможности за специализация и реализация,  за работа. В българските условия, особено в държавните лечебни заведения, където заплатите не са така високи, както в частните, понякога е героизъм да се упражнява тази високо отговорна професия“ – каза доц. Околийски и  посочи, че профилактиката на заболяванията и промоцията на здравето е един от най-големите му приоритети. От една страна да не стига до лечение и да се влиза в разходи, да има доплащане за лекарства и други интервенции, от друга – хората да запазят живота си без заболявания.


 

 Доц. Околийски акцентира върху работата на Министерството на здравеопазването по отношение профилактиката на заболяванията.  „Това, което ние правим до голяма степен касае изпълнението на няколко национални програми за превенция и борба с незаразните хронични заболявания, с някои инфекциозни заболявания. Активно работим по т.нар. профилактичен календар. Оказва се, че хората, които са длъжни веднъж годишно да провеждат профилактичен преглед – само 38% го правят. Според мен основната причина хората да не провеждат този преглед е, че не осъзнават ценността му за здравето и възможността да се възползват от безплатни прегледи и скрининг изследвания. Това касае както жените, така и мъжете. Тези изследвания могат да ги предпазят от рак, сърдечно-съдови заболявания. Ние чрез включването на общопрактикуващите лекари, но и с директна връзка с пациентите, ще ги убедим, че е от ключово значение провеждането на подобен тип профилактичен преглед.

  Това, което  също искаме да направим е да основем профилактичен фонд, за който имаше разговор и с министъра на финансите. Този акциз, който се дължи от индустрии, които имат вредно влияние върху здравето, каквито са тютюневата и алкохолната – там се отчислява 1% финансови средства, които до този момент по закон би трябвало да се дават за профилактика, но някак потъваха в държавния бюджет. Ние искаме в отделен фонд тези средства да бъдат налични за подобен тип профилактични програми.


    Третото, което е изключително важно е въвеждането на здрнавно образование в училищата. Ние го направихме част от Плана за възстановяване и устойчивост. Има малко забавяне, но се надявам част по-скоро във всяко българско училище, съобразено с възрастта на детето от 1 клас, да се чуват определени послания за това как да запази здравето си, защо е важно да не практикува вредни поведения като тютюнопушене, липса на физическа активност, затлъстяване, да не се заседява пред смарт телефона или пред компютъра. Защото тези деца, които така се научат да живеят като малки, след това стават възрастни, които пушат, затлъстели са, и са в много по-голям риск от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Това, което искаме да направим е да прекъснем тази вредна зависимост“. Доц. Околийски посочи, един от приоритетите на МЗ е да бъдат облекчени здравните професионалисти, лекарите, за да се запази  психичното им здраве и да ги предпазят от бърнаут синдрома.

  Заместник-министърът заяви, че има недостиг на специалисти в болнични заведения по определени специалности като патоанатоми, анестезиолози и болници трудно поддържат нивото на компетентност. „Търсят се възможности да запазим младите хора в системата, не след завършването да мигрират, за да специализират в чужбина. Това не е свързано само с пари, моите наблюдения сочат, че трябва да имат добри условия на труд – човекът да види своя интерес и да остане по възможност в населеното място, от което е и там да практикува, да бъде при семейството си. А не немил-недраг да отиде някъде в чужбина, където също има определени плюсове, но трябва  тепърва да се доказва. Аз съм завършил в Германия и съм живял 10 години там – знам какви са предимствата, но избрах да се върна в България, защото смятам, че тук има чудесни възможности да практикува човек професията, която има.“

  Доц. Околийски изрази надежда, че ще  има приемственост и при следващи управляващи да бъдат продължени проектите, по които сега се работи, както  и добрите практики.



По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10