Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови изследвания в извънболничната и болничната помощ

Нови изследвания в извънболничната помощ и промени по някои клинични процедури и пътеки се залагат в новия Национален рамков договор /НРД/ за медицинските дейности 2023-2025 г. Той бе подписан на 1 септември 2023 г. и някои основни моменти от него вече бяха оповестени подробно от Българския лекарски съюз. Подробности по НРД на свой ред дадоха и от НЗОК на среща с медиите.

„Постарали сме се да се увеличи диапазонът на дейности в извънболничната помощ, за да се осъществи реална превенция и профилактика в вразлични целеви групи и по възраст“ – заяви д-р Страшимир Генев, завеждащ дирекция „Методология на медицински и дентални дейности“ в НЗОК. По думите му това ще доведе до разширяване на скрининга на сърдечносъдови, неврологични и онкологични заболявания. С извеждането на някои дейности от болничната в извънболничната помощ се се доближим до високоспециализираната професионална помощ за населението и облекчаване на болничната помощ, посочи той.

С измененията се включват и нови видове изследвания в извънболничната медицинска помощ, които до настоящия момент не са покривани от НЗОК. Това касае изследвания от обхвата на медицинските специалности „Клинична лаборатория“ и „Клинична имунология“.

В пакета дейности по медицинската специалност „Клинична лаборатория“ това са:

·  маркери за сърдечна недостатъчност- Натриуретичен пептид /BNP/ и фрагмент на прохормона на натриуретичния пептид /NT pro BNT/.

·  Сърдечен тропонин

·  Витамин D

Маркерите за сърдечна недостатъчност и сърдечен тропонин отразяват степента на увреда на сърдечния мускул в резултат на различни етиологични причини и са включени в международните препоръки за проследяване на лечението присърдечна недотсатъчност. Изследването на Витамин D  е от значение както за деца във връзка с диагностично уточняване при рахит, така и при възрастни при диагностика и проследяването на различни заболявания – остеопороза, заболявания на паращитовидните жлези, имунната система и др.

В пакета дейности по медицинската специалност „Клинична имунология“ се включват:

·  Анти – dsDNA антитела

·  Панел ANA профил (NR NP/Sm Sm SS-A Ro-52 SS-B Scl70 PM-Scl100 Jo-1 CentrB PCNA dsDNA Nucleosomes His ribP AMA-M2 DFS70)

·  Определяне на антифосфолипидни антитела и серум – ИгГ клас

·  Определяне на антифосфолипидни антитела в серум – ИгМ клас


Изследванията се провеждат при диагностиката и проследяването на редица системни автоимунни и други заболявания.

Също така новородените бебета ще имат право на безплатна патронажна грижа вкъщи в продължение на 6 месеца вместо досегашните 14 дни. Разширява се и пакетът профилактични прегледи за бременни здравнонеосигурени жени.

В болничната помощ се предвижда нова клинична процедура за ендоваскуларно лечение на периферни съдове, което по думите на Генев ще подобри диагностиката и лечението в съдовата потология – процедурата ще е „Ендоваскуларно лечение на абдоминална аорта, долна празна вена и клоновете им“. Тя ще се изпълнява от специалисти в рентгенологични структури. До момента тя се извършва от специалисти по съдова потология, не се дава възможност да я извършват други специалисти.

В НРД се включва и нова клинична пътека за лъчелечение на деца, при които се налага анестезия. Касата ще настоява и за по-високи цени на пътеките за тромболиза и тромбекстракция, прилагани при лечение на инсулт. Отделна пътека ще има и за робот-асистирана рехабилитация при деца с ДЦП, но засега се планират едва две процедури, като от Касата ще настояват за увеличаване на цените и дните по пътеката.

Повишаване на обемите и цените в НРД ще е обект на анекс между БЛС и НЗОК, като преговорите ще започнат през ноември. За целта обаче е нужно изясняване на финансовите параметри на държавния бюджет и в частност на бюджета на Касата за догодина.

Припомняме ,че в НРД, който ще се обсъжда дали да бъде отново с едногодишен хоризонт, се планира още личните лекари да не са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера. Също така санкциите няма да се кумулират при еднотипни нарушения и при първа проверка. Друга новост в текстовата част на новия договор е, че болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Новост е и, че приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28