Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословно хранене по време на коледните пости

Здравословното хранене по време на рождественските пости бе акцент в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград. Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, планираното,  балансираното и разнообразно хранене по време на постите през зимния сезон, има огромни ползи за организма. Затова трябва да прибягваме към него, когато сме подготвени и добре информирани.

„Разнообразното хранене през този период е много важно, защото ще излъчим от организма различни разградни продукти на белтъчната и мастната обмяна. С отделителната система ще изхвърлим различни токсични агенти, даже остатъци от различни лекарства. Ще подобрим холестерола, триглицеридите, ще намалим нивата на кръвната захар и кръвното налягане, ще подобрим нивото на пикочната киселина. Все полезни въздействия на метаболизма“, коментира проф.Байкова.

Това означава, че ако един индивид от 18 до 75 г., не е преболедувал наскоро и не се намира в оздравителен период, не е рисково за неговото здраве да предприеме този пост. Ще липсват мляко и млечни продукти, месо и яйца, които можем да заместим с полезни растителни алтернативи.

„Млякото и млечните продукти, които са богати на калций, можем да си набавим от различни растителни продукти. Богати на калций са всички, зърнени и бобови храни, както и семената. Второто, което ще ни бъде дефицитно е белтъкът, но пълноценния белтък. Можем да си го набавим като комбинираме бобова и зърнена храна. Например – боб и хляб, ориз и грах, нахут и просо. По този начин, аминокиселинните аспекти се балансират“, допълни експертът по хранене и диететика.

Професор Байкова обърна внимание на факта, че по време на постите, организмът ни може да изпита дефицит на желязо. Можем да си го набавим от бобовите храни, ядките и семената. Витамин В12 за кръвотворенето и имунната защита на организма, можем да си осигурим чрез мекотелите и морските дарове. А християнската религия позволява тяхното включване. Витамин Д е също много важен през зимния сезон. Той е имуностимулатор и модулатор, може да си го осигурим чрез различни хранителни добавки. 

„Много важно е захранването след приключването на постите. Нашият съвет звучи така: в никакъв случай да не сменяме модела на хранене с всички изолирани до момента храни. Например, сутринта да хапнем баница, на обяд месо със зеленчуци, на вечеря – риба. По този начин ще дадем възможност на организма да се справи с всеки позабравен хранителен продукт. В противен случай, може да затрудним работата на органите, което ще отключи болестен или възпалителен процес на организма. Да не забравяме да пием много течности, билкови отвари, чайове и вода“, допълни проф. Донка Байкова.

По повод 50-годишния юбилей на Радио Благоевград, тя ни пожела да бъдем все така актуални и полезни за слушателите.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:
БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Изложба икони – дърворезба на Димитър Димитров представят в Кюстендил

В кюстендилското читалище „Братство 1869 “ представят изложба от икони-дърворезба на Димитър Димитров. Изложбата включва 37 икони с образите на различни светци. Димитър Димитров е от Кюстендил, работил дълги години като служител на Министерството на финансите - Агенция „Митници”, а с дърворезба започва да се занимава преди 20 години...

обновено на 03.03.24 в 15:36

Самоковските светлописци и Анастас Карастоянов

Книга, посветена на пионера на българската фотография Анастас Карастоянов издаде Исторически музей Самоков. Книгата е дело на Любомир Николов, уредник в музея. Редактор е историкът Невена Митрева. По книгата за Анастас Карастоянов Любомир Николов работи в продължение на две години. Тя ще бъде първата от музейна поредица под надслов..

публикувано на 03.03.24 в 14:18

Как да използваме разумно изкуствения интелект?

Изкуственият интелект може да бъде един добър помощник при разумното му използване. Това каза проф. д-р Анна Лекова, дългогодишен изследовател в областта на човеко-машинния интерфейс на науките в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград. По време на интервюто проф. д-р Анна Лекова разговаря за работата с роботите, прилагането..

публикувано на 01.03.24 в 11:28
С директора на Центъра за високи постижения проф. Танев и с представител на МОН - Недялко Ташев

Ще заменят ли роботите човека?

Специалисти от различни области и студенти ще изследват изкуствения интелект и роботите. Това коментира професор Майяна Митевска в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград .  В отговор на въпросите свързани с технологиите, изкуствения интелект и роботите се създава психологически Център за иновативни интегративни модели на..

публикувано на 01.03.24 в 11:16

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания  „Подари природа. За нашето бъдеще“ . Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 13:54

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари.  Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Съдебната система у нас се нуждае от промяна

На Общото събрание на адвокатурата в България е обсъждано състоянието на съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса . Голяма част от представителите на съдебната система в България работят спазвайки законите и Конституцията на страната. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Мария Георгиева – председател на..

публикувано на 28.02.24 в 09:29