Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословно хранене по време на коледните пости

Здравословното хранене по време на рождественските пости бе акцент в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград. Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, планираното,  балансираното и разнообразно хранене по време на постите през зимния сезон, има огромни ползи за организма. Затова трябва да прибягваме към него, когато сме подготвени и добре информирани.

„Разнообразното хранене през този период е много важно, защото ще излъчим от организма различни разградни продукти на белтъчната и мастната обмяна. С отделителната система ще изхвърлим различни токсични агенти, даже остатъци от различни лекарства. Ще подобрим холестерола, триглицеридите, ще намалим нивата на кръвната захар и кръвното налягане, ще подобрим нивото на пикочната киселина. Все полезни въздействия на метаболизма“, коментира проф.Байкова.

Това означава, че ако един индивид от 18 до 75 г., не е преболедувал наскоро и не се намира в оздравителен период, не е рисково за неговото здраве да предприеме този пост. Ще липсват мляко и млечни продукти, месо и яйца, които можем да заместим с полезни растителни алтернативи.

„Млякото и млечните продукти, които са богати на калций, можем да си набавим от различни растителни продукти. Богати на калций са всички, зърнени и бобови храни, както и семената. Второто, което ще ни бъде дефицитно е белтъкът, но пълноценния белтък. Можем да си го набавим като комбинираме бобова и зърнена храна. Например – боб и хляб, ориз и грах, нахут и просо. По този начин, аминокиселинните аспекти се балансират“, допълни експертът по хранене и диететика.

Професор Байкова обърна внимание на факта, че по време на постите, организмът ни може да изпита дефицит на желязо. Можем да си го набавим от бобовите храни, ядките и семената. Витамин В12 за кръвотворенето и имунната защита на организма, можем да си осигурим чрез мекотелите и морските дарове. А християнската религия позволява тяхното включване. Витамин Д е също много важен през зимния сезон. Той е имуностимулатор и модулатор, може да си го осигурим чрез различни хранителни добавки. 

„Много важно е захранването след приключването на постите. Нашият съвет звучи така: в никакъв случай да не сменяме модела на хранене с всички изолирани до момента храни. Например, сутринта да хапнем баница, на обяд месо със зеленчуци, на вечеря – риба. По този начин ще дадем възможност на организма да се справи с всеки позабравен хранителен продукт. В противен случай, може да затрудним работата на органите, което ще отключи болестен или възпалителен процес на организма. Да не забравяме да пием много течности, билкови отвари, чайове и вода“, допълни проф. Донка Байкова.

По повод 50-годишния юбилей на Радио Благоевград, тя ни пожела да бъдем все така актуални и полезни за слушателите.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03