Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Велинова:

Ще въведем нови услуги за гражданите на тел. 112

Работещите в  Национална система 112 отбелязват днес  своя професионален празник. Хората, призвани да бъдат първите, които получават тревожен сигнал за извънредна ситуация. 24 часа в денонощието са посредник между гражданите, изпаднали  в беда и спасителните служби.

По идея на Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел, Европейският ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 (ЕЕНСП 112) ще бъде отбелязан под мотото „HeroesUnveiled“. 

Програмата включва излъчване на кратък видеоматериал, визуализиращ координацията между ЕЕН 112 и службите за спешно реагиране при постъпване на сигнал за домашно насилие с разширена мобилна локализация и благотворителна изложба базар с творби на служители на ДНС 112 и възпитаници на Националния дворец на децата. Набраните средства ще бъдат преведени по Единната банкова сметка за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители на МВР.

11 февруари е обявен за Европейски ден на ЕЕНСП 112 със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

Единният номер функционира у нас вече 16 години.

В интервю за БНР-Радио Благоевград директорът на Дирекция „Национална система 112“ Марина Велинова коментира  днешните предизвикателства пред работещите в системата, нововъведенията, направени от 2008 г. до днес, планираните новости.

„За изминалата 2023 година  приетите повиквания са 3 милиона 760 хиляди, или с над 4.5 процента са се увеличили спрямо предходната година. През последните години повикванията на тел. 112 надхвърлят 3.5 милиона годишно, като в годините този брой варира. Като пример мога да посоча 2012 година, когато бяха получени над 6.4 милиона повиквания, което се дължи на факта, че в края на 2011 година спешните номера 150, 160 и 166 бяха пренасочени към 112. При големи природни бедствия и катаклизми трафикът от обаждания рязко се увеличава“.


Марина Велинова посочи, че за предходната година регламентираните повиквания към единния телефон за спешни повиквания, свързани с конкретни искания за помощ са 2 милиона и 30 хиляди, или 54% от всички повиквания. „Нерегламентираните повиквания са тези, които не са свързани със спешните служби.  Отбелязваме спад на база предходната година с 5.4%. Това се случва благодарение на съвместната ни работа с областните дирекции на МВР  и налагането на санкции, съгласно закона за тел. 112. За тези 16 години услугата стана обществено разпознаваема и гражданите имат рефлекса при инциденти  да търсят спешния телефон. Но  проблем в нашата работа продължават да бъдат нерегламентираните обаждания. Голяма част от българите продължават да смятат, че тел. 112 е универсален номер, от който могат да получат справка или определена информация. Когато звънят с подобни искания, заемат излишно спешната линия и препятстват обажданията на хора, които реално се нуждаят от помощ.Възползвам се от възможността, която БНР-Радио Благоевград ми предоставя да се обърна към слушателите: Използвайте тел. 112 само в случаи на внезапна реална опасност за вашето здраве, живот, сигурност и имущество!“

По думите на Марина Велинова работата на операторите е динамична, често стресираща и е натоварена с много обществени очаквания.  За 12-часово дежурство един оператор приема от 150 до 300 обаждания. Средно на ден за Национална система те са над  10 000.

За изминалата 2023 г. най-голям е процентът на обажданията към полицията – над 46%, следвани от спешната медицинска  помощ – над 38%, над 4.5% са сигналите за пожари, около 10% са обажданията към други служби и ведомства – Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Планинска спасителна служба, големите общини.

 Въведените през последните години нови услуги и функционалности в Национална система 112: систаметаe Call – спешно автоматично повикване от превозно средство към тел.112 чрез активиране на бордовите сензори на автомобила или чрез ръчно набиране. Чрез мобилните мрежи се предава набор от данни – марка, модел, цвят на автомобила и се осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и оператор на тел. 112.


През 2019 г. е въведена услуга за  достъп на хора със слухови и/или говорни увреждания. Те използват уеб базирано приложение. Приложението е достъпно от смартфон, таблет и компютър. При свързването с тел. 112 потребителят може да опише в чат сесия проблема или чрез наличните икони за спешна медицинска помощ, полиция и пожарна директно да изпрати сигнал към оператора. С изпращането на сигнала в Национална система 112 се получават GPS координатите от устройството. Необходимо условие за услугата с цел установяване местоположението на гражданите, е GPS-ът на телефона и уеб браузъра да са включени.

  От 2021 година е внедрена услуга, която  повишава точността на локализиране на обажданията с 4000 пъти. Това е услуга на новите операционни системи на смартфоните.При повикване към тел. 112 от смартфона, на който услугата е разрешена - телефонът автоматично активизира услугата си за местоположение, установява позицията си и изпраща тази информация къмтел.112. Точността на локализацията на открито е до 5 м., в затворени пространства до 50 м.

  „През настоящата година предвиждаме въвеждане на съвременни технологични възможности и услуги в системата като комуникация с видеоразговор, текст в реално време,  следващо поколение еCall, въвеждане на системи за масово оповествяване и връзката им с единния европейски номер 112, достъп до спешния телефон от онлайн платформи и други, които ще разширят нейния обхват и функционалности. Ще се работи в посока изграждане на единна комуникационна и мрежова инфраструктура, която да осигури много по-добра комуникация и по-бърз достъп до информация в реално време. Това от своя страна ще оптимизира разходите и ресурсите и на службите за спешно реагиране“.БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Подписват анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в болница и по-високи цени на клиничните пътеки са заложени в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности. Документът ще бъде подписан днес от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър. Ще бъде подписан и анекс към..

публикувано на 20.02.24 в 09:08

Д-р Котевска: Необходими са много грижи за сухата кожа през зимата

Смяната на сезоните винаги е свързана с промяна в състоянието на кожата ни като част от общите промени, които настъпват в човешкия организъм. Това налага и съществени промени в грижите за нея. Как да се грижим за кожата през зимните месеци според типа кожа и какви кожни заболявания провокира студеното време? В предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.02.24 в 14:10

Вече и специалист ще издава направление за ЯМР

Важното в промените и много същественото за профилактичните прегледи не е само профилактиката, а възможността да се увеличи достъпа до Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за откриването на по-тежките заболявания в ранен стадий. Това коментира пред БНР д-р Гергана Николова от БЛС. Тя обясни, че досега пациентът се изпращаше при специалист, той пише молба до..

публикувано на 19.02.24 в 09:14

Заболеваемостта от грип се увеличава, но няма основания за обявяване на епидемия

Повишават се нивата на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Благоевград – 234 на 10 000 души към днешна дата. Седмица по-рано този показател е бил 141 на 10 000. Нивата не са критични, за да бъде обявена грипна епидемия – каза в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 31.01.24 в 10:45

Медицинските бележки за учениците отново причина за разногласия

Идеята на здравното министерство да отпаднат медицинските бележки за извиняване на отсъствия в училище, а вместо тях родителите да представят амбулаторния лист от прегледа, се сблъска с притеснения от страна на лични лекари. Според д-р Костадин Сотиров, който има практика в Пловдив, в медицинския документ има твърде много информация, която ще става..

публикувано на 30.01.24 в 11:37

Расте броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания

Расте броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в страната. От днес до 2-ри февруари учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради повишена заболеваемост. От днес учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради повишена заболеваемост Грипна ваканция може да бъде обявена и в София, ако има предписание от Регионалната..

публикувано на 29.01.24 в 09:20

Сдружение „Хроника срещу рака“ инициира дарителска кампания

От края на миналата година Сдружение „Хроника срещу рака“ в град Гоце Делчев инициира дарителска кампания под мотото „С обич и добро сърце“, която ще продължи през цялата 2024 година. Кампанията набира средства чрез дарителски SMS с текст: DMS DOBTOTA на номер 17777 на цена 2 лева, за да осигури допълнителни безплатни прегледи, освен полагащия се..

публикувано на 25.01.24 в 15:52