Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Велинова:

Ще въведем нови услуги за гражданите на тел. 112

Работещите в  Национална система 112 отбелязват днес  своя професионален празник. Хората, призвани да бъдат първите, които получават тревожен сигнал за извънредна ситуация. 24 часа в денонощието са посредник между гражданите, изпаднали  в беда и спасителните служби.

По идея на Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел, Европейският ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 (ЕЕНСП 112) ще бъде отбелязан под мотото „HeroesUnveiled“. 

Програмата включва излъчване на кратък видеоматериал, визуализиращ координацията между ЕЕН 112 и службите за спешно реагиране при постъпване на сигнал за домашно насилие с разширена мобилна локализация и благотворителна изложба базар с творби на служители на ДНС 112 и възпитаници на Националния дворец на децата. Набраните средства ще бъдат преведени по Единната банкова сметка за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители на МВР.

11 февруари е обявен за Европейски ден на ЕЕНСП 112 със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

Единният номер функционира у нас вече 16 години.

В интервю за БНР-Радио Благоевград директорът на Дирекция „Национална система 112“ Марина Велинова коментира  днешните предизвикателства пред работещите в системата, нововъведенията, направени от 2008 г. до днес, планираните новости.

„За изминалата 2023 година  приетите повиквания са 3 милиона 760 хиляди, или с над 4.5 процента са се увеличили спрямо предходната година. През последните години повикванията на тел. 112 надхвърлят 3.5 милиона годишно, като в годините този брой варира. Като пример мога да посоча 2012 година, когато бяха получени над 6.4 милиона повиквания, което се дължи на факта, че в края на 2011 година спешните номера 150, 160 и 166 бяха пренасочени към 112. При големи природни бедствия и катаклизми трафикът от обаждания рязко се увеличава“.


Марина Велинова посочи, че за предходната година регламентираните повиквания към единния телефон за спешни повиквания, свързани с конкретни искания за помощ са 2 милиона и 30 хиляди, или 54% от всички повиквания. „Нерегламентираните повиквания са тези, които не са свързани със спешните служби.  Отбелязваме спад на база предходната година с 5.4%. Това се случва благодарение на съвместната ни работа с областните дирекции на МВР  и налагането на санкции, съгласно закона за тел. 112. За тези 16 години услугата стана обществено разпознаваема и гражданите имат рефлекса при инциденти  да търсят спешния телефон. Но  проблем в нашата работа продължават да бъдат нерегламентираните обаждания. Голяма част от българите продължават да смятат, че тел. 112 е универсален номер, от който могат да получат справка или определена информация. Когато звънят с подобни искания, заемат излишно спешната линия и препятстват обажданията на хора, които реално се нуждаят от помощ.Възползвам се от възможността, която БНР-Радио Благоевград ми предоставя да се обърна към слушателите: Използвайте тел. 112 само в случаи на внезапна реална опасност за вашето здраве, живот, сигурност и имущество!“

По думите на Марина Велинова работата на операторите е динамична, често стресираща и е натоварена с много обществени очаквания.  За 12-часово дежурство един оператор приема от 150 до 300 обаждания. Средно на ден за Национална система те са над  10 000.

За изминалата 2023 г. най-голям е процентът на обажданията към полицията – над 46%, следвани от спешната медицинска  помощ – над 38%, над 4.5% са сигналите за пожари, около 10% са обажданията към други служби и ведомства – Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Планинска спасителна служба, големите общини.

 Въведените през последните години нови услуги и функционалности в Национална система 112: систаметаe Call – спешно автоматично повикване от превозно средство към тел.112 чрез активиране на бордовите сензори на автомобила или чрез ръчно набиране. Чрез мобилните мрежи се предава набор от данни – марка, модел, цвят на автомобила и се осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и оператор на тел. 112.


През 2019 г. е въведена услуга за  достъп на хора със слухови и/или говорни увреждания. Те използват уеб базирано приложение. Приложението е достъпно от смартфон, таблет и компютър. При свързването с тел. 112 потребителят може да опише в чат сесия проблема или чрез наличните икони за спешна медицинска помощ, полиция и пожарна директно да изпрати сигнал към оператора. С изпращането на сигнала в Национална система 112 се получават GPS координатите от устройството. Необходимо условие за услугата с цел установяване местоположението на гражданите, е GPS-ът на телефона и уеб браузъра да са включени.

  От 2021 година е внедрена услуга, която  повишава точността на локализиране на обажданията с 4000 пъти. Това е услуга на новите операционни системи на смартфоните.При повикване към тел. 112 от смартфона, на който услугата е разрешена - телефонът автоматично активизира услугата си за местоположение, установява позицията си и изпраща тази информация къмтел.112. Точността на локализацията на открито е до 5 м., в затворени пространства до 50 м.

  „През настоящата година предвиждаме въвеждане на съвременни технологични възможности и услуги в системата като комуникация с видеоразговор, текст в реално време,  следващо поколение еCall, въвеждане на системи за масово оповествяване и връзката им с единния европейски номер 112, достъп до спешния телефон от онлайн платформи и други, които ще разширят нейния обхват и функционалности. Ще се работи в посока изграждане на единна комуникационна и мрежова инфраструктура, която да осигури много по-добра комуникация и по-бърз достъп до информация в реално време. Това от своя страна ще оптимизира разходите и ресурсите и на службите за спешно реагиране“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Контролът е много важен при бронхиалната астма

7 май е Световният ден за борба с астмата. Организира се от Глобалната инициатива за астма с целподобряване информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Надежда Таковска – специалист клинична алергология, коментира причините, диагностиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:56

Възпалителните чревни заболявания засягат предимно млади българи

Безплатни консултации за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания ще се провеждат от 7 до 31 май т.г. в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Май е Световният месец за борба с този тип заболявания.   С термина ХВЧЗ се означават група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са..

публикувано на 08.05.24 в 16:36

Безплатни прегледи в МБАЛ – Благоевград

Гастроентерологичното отделение на МБАЛ-Благоевград – АД организира безплатни профилактични прегледи за диагностика на заболявания на гастроинтестиналния тракт с висок клас ултразвуков апарат. „Предприехме тези прегледи, заради повишената заболеваемост, свързана с черния дроб – цироза, стеатоза, което е в резултат на затлъстяване,..

публикувано на 02.05.24 в 09:28

При епидемия от коклюш – какви мерки предприема МЗ? Как да се пазят хората?

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията, настоя пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му няма да има и толкова силен натиск върху здравната система. "Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от..

публикувано на 25.04.24 в 09:20

Три нови случая на коклюш в Кюстендилско

Три са новите потвърдени случая на коклюш в Кюстендилска област. Два от случаите са в Кюстендил, в едно семейство извън ромския квартал, където са заболели възрастен и дете. В Дупница има случай на едногодишно дете. "Постоянно има случаи със съмнения", каза д-р Кръстева от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Тя посочи, че всички новородени,..

публикувано на 24.04.24 в 11:15

9 случая на коклюш в област Благоевград от началото на годината

„Официално потвърдените случаи на коклюш в Благоевградска област от началото на годината до момента са 9. Заболелите са до 19 години – в ранната детска възраст и ученици. 3 от децата са под 1 година, които не са имунизирани, от 1 до 4 години – 1 дете, от 5 до 9 – 4, от 15 до 19 – 1 дете“ – каза за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 24.04.24 в 09:33

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17