Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба в ЕП разказва 20-годишната история на Парка за мечки край Белица

3
Снимка: Четири лапи

20 фотоси разказват вълнуващата история на Парка за мечки край Белица са експонирани в Европейския парламент в Брюксел. Фотоизложбата под надслов „Спасените: 20 години история“ ще бъде открита тази вечер от 18 ч., като идеята е да бъде разказана впечатляващата еволюция и мисия на мечото селище, управлявано съвместно от Фондация „Четири лапи“ и Фондация „Бриджит Бардо“.

Експозиция може да бъде разгледана от всички посетители, гости и работещи в европарламента до петък на обяд, 22 март.

„Вълнуваме се много екипът на Фондация „Четири лапи“ и ръководството на Парка за мечки, защото такава изложба се случва за първи път за „Четири лапи“ като международна фондация, защото това за нас е доста голям успех и постижение. Това е много повече от една изложба и повод за гордост. Това за нас е призив за обществено действие и подкана към публиката за по-голяма колективна отговорност към всички живи същества“, съобщи за Радио Благоевград Деница Славова от отдел Комуникации на Фондация „Четири лапи“.

Изложбата показва тежкото минало на мечките, но и тяхното спасение и е символично доказателство, че съвместните усилия на гражданското общество и различните институции, на отделните индивиди, реално могат да помогнат за изграждането на един свят, изпълнен със състрадание и съпричастност към животните, към който „Четири лапи“ се стреми и иска да работи.

„Неслучайно, европейските избори са тази година, надявам се да привлечем внимание и към нашите теми, надявам се да успеем. Очакваме на официалното откриване да присъстват представители на Европейския парламент, колегите от Фондация „Бриджит Бардо“, представители от град Белица. От Белица до Брюксел разказваме историята на Парка за мечки“, допълни Деница Славова.

Фотоизложбата ще бъде показана и на различни места в България. В момента Паркът за мечки е затворен за посетителите, защото мечките продължават да спят зимен сън. Най-вероятно ще бъде отворен по традиция на 1 април, но всичко зависи от метеорологичната обстановка. В момента обитателите на мечото селище са 17, като през тези 20 години там са били спасени много животни.

През тази година в Парка за мечки край Белица предстоят да се случат много нови неща, повечето от които ще имат образователна насоченост.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Деница Славова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31