Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неразказаната приказка „Да се родиш с инвитро“

За първи път в България ще се проведе национален форум за етичните и психосоциални въпроси на асистираната репродукция „Да се родиш с инвитро“. Това е и заглавието на книгата от Мириам Сажер и Катрин Долто, насочена към децата, заченати с инвитро и техните родители.

Предстоящият форум цели да отвори пространство за диалог между медицинските специалисти, психоаналитиците и родителите по отношение на деликатните емоционални и социални въпроси, с които семействата с репродуктивни проблеми се сблъскват през нелекия път до мечтаната рожба.

Бебетата инвитро не са по-специални бебета, а са по-дълго чакани бебета. И родителите преминават през различни етапи, до момента до който могат да имат бебе“, сподели в ефира на Радио Благоевград проф. Моника Богданова, психоаналитик и ръководител на терапевтично-обучителния център „Зеленият двор“.

Тя посочи, че оснвната цел на събитието е да се отвори пространство за среща между различни специалисти и да се заговори за етичните въпроси около решението на семейството да има бебе.

Проф. Богданова подчерта належащата нужда открито да се дискутират теми като самотното родителство, замразените ембриони, донорския т.нар. материал и всички по-сложни казуси, с които се срещат психоаналитиците и лекарите.

Да можем да помислим заедно и да създадем една перспектива за бъдеще, защото изглежда, че тази тема ще бъде все по-актуална“, поясни проф. Моника Богданова.

Специални гости на събитието ще бъдат д-р Мириам Сежер, френски психоаналитик и детски психиатър и д-р Джема Дюран, гинеколог и лекар-консултант по медицинска етика в болница „Фош“, Сюрен.

Националният форум ще се проведе в УМБАЛ "Токуда" в партньорство с терапевтично-обучителния център „Зеленият двор“. Събитието ще се състои на 6 април.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53

Кирил Ваклинов: Гърнето ври, нужна е нова политическа система

На България й трябва нова политическа система. Промяната на модела ще започне от горе надолу. Най-логично е властимащите да предизвикат подобни процеси, но не е невъзможно те да бъдат задействани от различни народни движения. Статистиката е брутална – 2,5 милиона пенсионери с минимални пенсии, до тях нареждаме над 1 милион българи, които живеят на ръба..

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Ръка за ръка за Радост!

Благотворителен концерт в подкрепа на 19-годишната Радостина Гергьовска подготвят от инициативата „Донеси – Вземи“ и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1866”. гр. Благоевград. От седем години младата жена е диогностицирана със заболеването множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 12.06.24 в 20:05

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08