Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселин Даскалов: При глаукома имплантите намаляват постоперативните усложнения

През месец март отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се провежда всяка година през този месец по инициатива на Световната асоциация по глаукома и Световната глаукомна пациентска асоциация. Целта е широката общественост да се запознае с рисковете, симптомите и необходимостта от навременна профилактика на болестта, за да се предотврати слепотата. Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно  и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно налягане, и когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си. Причини, симптоми, оперативно лечение, профилактика при глаукома – темата коментира д-р Веселин Даскалов, управител на Специализираната очна болница „Пентаграм“ в София в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

„Все още важи това определение, за съжаление, че глаукомата е „тихият крадец на зрение“, тъй като при това заболяване, което вече не се води само заболяване с повишено вътреочно налягане, а и като невродегенеративно заболяване, при което се уврежда зрителният нерв. Увреждането на нервите по принцип - не само на зрителния, нямат пълно възстановяване. За съжаление, глаукомата каквото вземе не връща. Това се дължи на атрофията на зрителния нерв. Ако досега основно се смяташе, че глаукомата е заболяване с повишено вътреочно налягане, то от няколко години вече съвсем сериозно се дефинира като заболяване, при което очното налягане може да бъде нетолерантно към възможностите и компенсация на зрителния нерв. Т.е. има глаукома с ниско налягане, има глаукома и с нормално налягане. Но единственият патогенетичен механизъм, върху който можем да въздействаме е очното налягане. Затова и при пациенти с нормално, или с ниско вътреочно налягане – отново поставят капки за намаляване на вътреочното налягане“.


  


Д-р Даскалов посочи, че има пациенти, при които е налице повишено вътреочно налягане, но няма глаукомни промени, което се нарича очна хипертензия. Както понякога са налице повишени стойности на кръвното налягане, но няма хипертония. На същия принцип се дефинира и очната хипертензия, когато няма глаукомни обективни промени. При тези случаи подходът е много внимателен, тъй като повишеното вътреочно налягане може да доведе до глаукомни промени. А те, когато се установят – не могат да се върнат.

  Офталмологът поясни, че има връзка между повишеното артериално налягане и повишеното вътреочно налягане. „Доказано е, че пациентите с повишено артериално налягане са по-толерантни при глаукомно болните. Т.е. атрофията на зрителния нерв по-слабо прогресира. Тъй като тук -  образно казано,  е налице налягане с противоналягане. Високото артериално налягане помпи кръвоносните съдове, а високото очно налягане притиска тези кръвоносни съдове. По този начин се получава компенсация – т.е. някъде повишеното артериално налягане едва ли не е полезно за пациентите с глаукома“.

  Ако се диагностицира навреме глаукомата – доколко е лечима, какво означава „да се хване навреме“?

„Диагностиката на всяко едно заболяване е много важно, когато се диагностицира навреме, тъй като лечението е адекватно и особено, ако установим терапията, която ще приема болния. Болният с глаукома е хроничен пациент – хронично заболяване, което се поддържа и изисква наблюдение и лечение през целия живот. Когато капките не действат помагаме с лазери, когато и лазерите не действат – помагаме с  хирургично лечение на глаукомата“.

  Преди две години в Специализираната очна болница „Пентаграм“ за първи път в България бе въведен специален имплант при оперативното лечение на глаукомата, който спира прогресията ѝ.  „В България съществуват няколко импланта, които използваме при глаукомата. Идеята на всички импланти е да отведат вътреочната течност в субконюнктивното пространство и по този начин да намалим, или въобще да спрем капките на глаукомно болните. В днешно време има много капки, но някои от тях изключително много дразнят очите и се получават хронични конюнктивити. Има т.нар. рефрактерни глаукоми, при които консервативното лечение не влияе на това заболяване – тогава се пристъпва към операция. Този имплант, който използваме в момента е изработен от материал, който се използва и в кардиохирургията. При 70% от случаите -  пациентите след операция не използват капки“.


  Д-р Даскалов коментира и доколко имплантите имат противопоказания за определени болни с глаукома, както и при тези, които са диагностицирани и с макулна дегенерация.

  „Макулната дегенерация не е противопоказание за импланти. Щом капките не действат – поставяме импланти. Дали ще е имплант, или класическа операция за глаукома – не е най-важното. Какво е предимството на имплантите пред една класическа трабекулектомия? С имплантите намаляват със значителен процент постоперативните усложнения – кръвоизливите в предната камера, плитката предна очна камера – т.е. състояния, които биха вложили постоперативния резултат и биха намалили още зрението след операцията на тези пациенти. Това е ролята на имплантите“.


  Специалистът конкретизира, че не задължително ако човек е с глаукома, да е налице заболяването и в следващото поколение, но има 30% наследственост.  „Глаукомата започва да се развива след 40-годишна възраст. Има  детска и вродена глаукома, която се забелязва в  първите няколко месеца, когато родителите се радват на големите очи на бебетата, а се оказва, че са големи, защото е повишено вътреочното налягане. Тогава най-често личните лекари и родителите търсят помощ. След 40-годишна възраст глаукомата се среща при 1 процент от населението, а след 70 години  при 2.5% от населението. Колкото повече годините минават, толкова по-често трябва да посещаваме очен лекар. Винаги, когато си сменяме очилата и отиваме на очен лекар, трябва да изискваме да се измерва очното налягане. В България има 80 хиляди диспансерно болни с глаукома. Препоръчвам на пациентите редовно да си поставят капки, касата заплаща 4 пъти годишно прегледи, които да използват и да си измерват очното налягане редовно.“
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Д-р Станислав Балев

Д-р Станислав Балев: Изключително важно е в каква възрастова група е сколиозата

На 22 април 2024 г. екипът на проф. Яблански – началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда" и трима спинални хирурзи от САЩ и Испания  ще преглеждат безплатно деца до 18-годишна възраст с гръбначни деформации или съмнения за такива.   Прегледите ще се осъществяват след предварително записан час на..

публикувано на 12.04.24 в 10:54

Над 30 000 медицински сестри не достигат в цялата страна

Независимо от постигнатото увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в сектора остават почти същите. В много от детските градини медицинската сестра е само една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки. Работата е отговорна, а изискванията от страна на родителите са много. Мотивацията на..

публикувано на 11.04.24 в 09:41

Изследват безплатно кръвната захар в Разлог

Безплатно изследване на нивото на кръвната захар ще се проведе тази събота от 11 часа на централния площад в Разлог. Събитието се организира от Община Разлог и сдружение „Диабет без страх“ под мотото “За всяка премерена кръвна захар от захарче, Община Разлог подарява цвете на здравен работник”. Πo дaнни нa Meждyнapoднaтa диaбeтнa фeдepaция 1 oт 11..

публикувано на 06.04.24 в 08:18

Финансовото състояние на болницата е стабилно, увеличаваме заплатите

От скоро МБАЛ-Благоевград има своя нов изпълнителен директор. На „горещия“ стол седна хирургът д-р Димитър Димитров, досегашен началник на хирургичното отделение в болницата.  С какви амбиции тръгва към управлението на най-голямата болница в Югозапада, какви са проблемите, които трябва да бъдат  решавани, как ще  се справи с кадровия дефицит,..

публикувано на 04.04.24 в 14:01

Фестивалът "Здравей, здраве" за първа година в Сандански

Фестивалът "Здравей, здраве" ще се проведе за първа година в Сандански. Той е насрочен за  27 и 28 април. Фестивалът популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Освен това  е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична..

публикувано на 03.04.24 в 11:50

Забраната за разкриване на нови болници ще действа до май

Забраната за разкриване на нови болници у нас ще действа само до края на месец май – това е срокът, в който правителството трябва да одобри актуализирана Националната здравна карта, и който е обвързан с обявения от премиера в оставка мораториум. Текстовете са част от законопроект, внесен в Народното събрание. Според действащия Закон за лечебните..

публикувано на 02.04.24 в 09:10

Антибиотици вече се изписват само с е-рецепта

От днес лекарите изписват антибиотици само с електронна рецепта. Издадените до момента хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките. Отпадането на хартиената рецепта за антибиотици става факт на фона на притеснения от страна на спешни медици, че фелдшерите и лекарските асистенти не могат да изписват електронни рецепти,..

публикувано на 01.04.24 в 09:19