Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Савина Топурска: Африка те учи да даваш!

10
Савина Топурска
Снимка: личен архив

Визуалният артист Савина Топурска гостува на предаването „Ефир за приятели“. 

Савина е от Благоевград, от години живее и работи във Франция, където в момента следва докторантура. В Париж младата жена работи по арт проект свързан с летните олимпийски игри 2024. Съвсем наскоро се завърна от далечно пътуване до Африка.

В столицата на Сенегал - Дакар Савина работи в Музея за африканско изкуство по научна програма със заглавие „Разказите на предметите“. Този проект е задача и част от нейния докторски труд в Униврситета Париж-VIII: Венсен-Сен Дени.

„Опитът, който получих в Сенегал, промени моята гледна точка за света. Африка те учи да даваш! Понеже се сблъскваш с липсите, с малките неща, малкия комфорт на който си свикнал, него го няма, най - елементарни неща като дори душ например. Това те възпитава и приземява. Пожелавам на всеки да може да отиде в централна Африка, поне един път, за да види и осъзнае, че всъщност ние европейците, в това число и българите сме част от 10% най-богати хора в света“, разкзава Савина Топурска.


Благоевградчанката работи и по още една много сериозна и любопитна задача - атр проект,  свързан с летните олимпийски игри в Париж, които ще бъдат открити на 26 юли в Париж.

„Става за въпрос за една държавна поръчка, за която кандидатсвах миналата година, заедно с една писателка. Френският проект е озаглавен „Разказите на игрите“ и той свързва текст и фотографии. Решихме да работим по темата за олмпийския басейн, който е единсвеното съоражение, което ще остане за общността и след игрите“, обяснява Савина.

Савина Топурска може да чуете в звуковия файл.

Снимките в галерията са на Савина Топурска.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53