Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нина Шишенкова – алерголог:

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да бъде животозастрашаващо състояние. Как да се предпазим от жилещите насекоми и какви действия да предприемем при нежелани реакции на организма? В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград ни консултира д-р Нина Шишенкова, алерголог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София.

„За степента на алергичния отговор при ухапване от насекоми определяща е генетичната предиспозиция на някои от болните. Тези, които имат генетика по отношение ухапване от оси, пчели и го носят в себе си –  могат да направят много тежка животозастрашаваща алергична реакция. Обикновено тези хора знаят всичко това и имат  готовност с нужните медикаменти да си помогнат сами. Не е голям процентът на болните с генетична предиспозиция за това, но човек винаги трябва да мисли за рисковете от ужилване от оса или пчела, които са най-опасни. По отношение на комарите, бълхи, дървеници и всички други насекоми, ситуацията е малко по-спокойна. Те оставят траен алергичен обрив, който е неприятен – сърбят, понякога се получават неприятни рани, но не застрашават живота на болния“.


   Д-р Шишенкова посочи, че най-опасни по отношение алергична реакция са стършелите. Едри насекоми, които се привличат от аромати – парфюми, цъфнали букети. Имат изключително тежка токсоалергична реакция, поради което болни с такова ужилване незабавно трябва да се насочат към спешните центрове и да уведомят, че са ужилени от тези насекоми. Обикновено стършелите са на рояци и ако са провокирани от силни миризми, човекът трябва да потърси възможност да се скрие, да няма пряк достъп до тези насекоми, доколкото е възможно. Да влезе в затворено помещение.

  „При първо ужилване от пчели е възможно човек да изпадне в тежък алергичен шок, тъй като до 20-30 минути може да се получи оток, задух, тежък обрив по крайниците,  лицето, да падне кръвното налягане, което е основно. Възможно е да получи позиви за повръщане, да загуби съзнание. Това се случва в рамките на половин час. Особено при тежката алергична компонента на пчелната отрова. При такива ситуации човек незабавно трябва да потърси лекарска помощ. Когато това се случи в планината обикновено хората ходят подготвени с медикаменти. Тези, които са нямали оплаквания, но при 1-2 ужилвания създават т.нар. специфични антитела, които при следващо ужилване могат да провокират тежката реакция.“


   Когато алергичната реакция при ужилване от оса или пчела е лека – отокът е само на мястото на ужилването и има проява на зачервяване.  Няма оток по лицето, езика, очите, клепачите. Налице е обрив, който преминава сравнително бързо, но е сърбящ и зачервен от типа на копривната треска. Реакциите са локални, които в рамките на няколко дни отшумяват в зависимост от възрастта на човека.

  Алергологът посочи, че тигровите комари атакуват Европа и България. Реакцията при ухапване е по-различна -  зачервяването е по-голямо. На мястото на ухапването са възможни промени по кожата от типа на пъпка. „ Зелените площи трябва да се третират, както и зоните около водоизточници, за да не се размножават комарите. Когато посещаваме такива места, задължително трябва да имаме репелент и  подходящ медикамент от типа антихистаминов препарат“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Защитавайте кожата си през лятото с подходящи слънцезащитни продукти

Независимо дали сме на море, планина, или в басейна – слънчевите лъчи освен хубавите летни емоции и приятния загар, който ни дават, влияят върху състоянието на кожата ни.  Как слънцето влияе върху човешката кожа и кои са правилните навици и специфичните грижи, за да избегнем негативните ефекти? Коментира ги в предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван..

публикувано на 07.06.24 в 11:43

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16