Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нина Шишенкова – алерголог:

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да бъде животозастрашаващо състояние. Как да се предпазим от жилещите насекоми и какви действия да предприемем при нежелани реакции на организма? В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград ни консултира д-р Нина Шишенкова, алерголог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София.

„За степента на алергичния отговор при ухапване от насекоми определяща е генетичната предиспозиция на някои от болните. Тези, които имат генетика по отношение ухапване от оси, пчели и го носят в себе си –  могат да направят много тежка животозастрашаваща алергична реакция. Обикновено тези хора знаят всичко това и имат  готовност с нужните медикаменти да си помогнат сами. Не е голям процентът на болните с генетична предиспозиция за това, но човек винаги трябва да мисли за рисковете от ужилване от оса или пчела, които са най-опасни. По отношение на комарите, бълхи, дървеници и всички други насекоми, ситуацията е малко по-спокойна. Те оставят траен алергичен обрив, който е неприятен – сърбят, понякога се получават неприятни рани, но не застрашават живота на болния“.


   Д-р Шишенкова посочи, че най-опасни по отношение алергична реакция са стършелите. Едри насекоми, които се привличат от аромати – парфюми, цъфнали букети. Имат изключително тежка токсоалергична реакция, поради което болни с такова ужилване незабавно трябва да се насочат към спешните центрове и да уведомят, че са ужилени от тези насекоми. Обикновено стършелите са на рояци и ако са провокирани от силни миризми, човекът трябва да потърси възможност да се скрие, да няма пряк достъп до тези насекоми, доколкото е възможно. Да влезе в затворено помещение.

  „При първо ужилване от пчели е възможно човек да изпадне в тежък алергичен шок, тъй като до 20-30 минути може да се получи оток, задух, тежък обрив по крайниците,  лицето, да падне кръвното налягане, което е основно. Възможно е да получи позиви за повръщане, да загуби съзнание. Това се случва в рамките на половин час. Особено при тежката алергична компонента на пчелната отрова. При такива ситуации човек незабавно трябва да потърси лекарска помощ. Когато това се случи в планината обикновено хората ходят подготвени с медикаменти. Тези, които са нямали оплаквания, но при 1-2 ужилвания създават т.нар. специфични антитела, които при следващо ужилване могат да провокират тежката реакция.“


   Когато алергичната реакция при ужилване от оса или пчела е лека – отокът е само на мястото на ужилването и има проява на зачервяване.  Няма оток по лицето, езика, очите, клепачите. Налице е обрив, който преминава сравнително бързо, но е сърбящ и зачервен от типа на копривната треска. Реакциите са локални, които в рамките на няколко дни отшумяват в зависимост от възрастта на човека.

  Алергологът посочи, че тигровите комари атакуват Европа и България. Реакцията при ухапване е по-различна -  зачервяването е по-голямо. На мястото на ухапването са възможни промени по кожата от типа на пъпка. „ Зелените площи трябва да се третират, както и зоните около водоизточници, за да не се размножават комарите. Когато посещаваме такива места, задължително трябва да имаме репелент и  подходящ медикамент от типа антихистаминов препарат“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

При халукс валгус хирургията по повод козметика не е препоръчителна

Халукс валгус, бунион, „кокалче“ са все наименования на един и същи проблем, изразяващ се в деформации в предния ходилен отдел на стъпалото. Процентът хора, които страдат от подобни деформации съвсем не е малък, но голяма част от тях избират да не им обръщат внимание, докато не започне болезненост и проблемна деформация на другите пръсти. Много..

публикувано на 22.10.24 в 13:48

Ранно диагностицираният карцином на гърдата е напълно лечим

Октомври е известен като Международен месец за борба с рака на гърдата – време, в което светът се обединява около важната мисия да повиши осведомеността и да насърчи ранната диагностика и превенция на това сериозно заболяване. Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред жените, но когато бъде открит на ранен етап,..

публикувано на 22.10.24 в 13:21

„Здравей, здраве“ в Благоевград

Петото издание на фестивала „Здравей, здраве“ ще се проведе на 19 и 20 октомври в Благоевград. Фестивалът  популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Тази година фестивалът ще се проведе на площад „Македония“ в обновената сграда, споделяна от Камерна опера и Народно..

публикувано на 14.10.24 в 11:00

Доц. д-р Радин Цонев: Вирусните хепатити са „тихите убийци“ в обществото

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г, 2 години отбива военна служба като авиолекар. Има 2 специалности-Вътрешни болести и Гастроентерология. 5 години стаж в МБАЛ-гр. Лом-Вътрешно отделение. 13 години стаж в Пета Градска болница, Клиника по Гастроентерелогия под ръководството на проф. Григор Мечков. От 2007г е член на екипа на МБАЛ-Токуда,..

публикувано на 08.10.24 в 13:46

Лекарства от вендинг апарати – решение за отдалечените райони или риск за здравето?

Дебатът за въвеждането на вендинг машини за продажба на лекарства в България предизвика разнопосочни реакции сред обществеността и представители на фармацевтичния бранш. Партия "Възраждане" предложи законопроект, който бе приет на първо четене в пленарната зала, и който предвижда вендинг апарати за лекарства да бъдат разположени не само в аптеките,..

публикувано на 20.09.24 в 11:22

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на гражданите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:52

Проф. Тодор Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна

"България вече е свободна от морбили страна. България е страна, в която няма вътрешно разпространяване на инфекцията морбили. Повече от 21 дни от последния случай нямаме регистрирани нови случаи на морбили и сме една от много малкото държави в Европа, където няма вътрешно разпространение на морбили". Хубавата новина съобщи пред БНР проф. Тодор..

публикувано на 10.09.24 в 09:27