Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Слушайте на 9 август от 07.00 до 11.00 часа

Мнозинството в Народното събрание прие окончателно законопроект за забрана на "пропаганда, популяризиране или подстрекаване" на "нетрадиционна сексуална ориентация" в българските училища. – Разговаряме с Цвета Рангелова, народен представител от Възраждане

Защо множество неправителствени и образователни организации се противопоставиха на това решение на депутатите? – Мария Маринова – Алкалай, от сдружение “Възможности без граници” и “Платформа за толерантност”.

Актуалните политически теми от седмицата ще коментираме със социолога Елена Дариева.

Особености на българския парламентаризъм: защо отиваме на избори за седми път в рамките на три години? Ще промени ли вотът през октомври политическата ситуация в страната? – коментари на проф. Румен Гечев, бивш депутат от БСП, Асим Адемов, бивш евродепутат от ГЕРБ, Радостин Василев, лидер на МЕЧ.

9 август – Международен ден на любителите на книгата – припомняме разговор с Десислава Алексиева от Асоциация “Българска книга” и тематична анкета за младите хора и четенето на книги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

„С ОГЪНЯ ШЕГА НЕ БИВА“ – съвместна рубрика на Радио Благоевград и  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Разговор за пожарите в района с комисар Валентин Василев – директор на дирекцията. Според политолога Атанас Радев предстоят поне още три- четири години с извънредни избори – разговор...

публикувано на 09.08.24 в 08:30

„Сюжети от деня“ с Агнес Манова

Жителите на дупнишкото село Самораново организират протест заради системна липса на вода. Репортаж. Екологично сдружение „За Земята“ отбелязва 25 години с акции за почистване от отпадъци в Национален парк „Рила“ около хижите „Чакър войвода“ и  „Мусала“. Разговор с Елеонора Йосифова от екосдружението. Дните на планинския..

публикувано на 08.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Мария Благоева

Продължава проучването на древната арменска църква в Мелник. За работата на археолозите разказва доктор Методи Златков от Националния археологически институт с музей към БАН. Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет . Разговор на Милена Воденичарова от БНР с Александър Думанов. След хиляди доброволчески..

публикувано на 08.08.24 в 04:00

„Сюжети от деня“ с Елизабет Александрова

„Потребителска рубрика“: Пазарен ден в Благоевград. Репортаж. АУБ е домакин на Международната математическа олимпиада за студенти с участието на над 500 математици от цял свят. Д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се завърна от Х Световен конгрес на Интернационала на образованието в Буенос Айрес,..

публикувано на 07.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Решението на Конституционния съд, с което бяха отмени голяма част от последните изменения в Конституцията днес е публикувано в „Държавен вестник“. Така след дни на мястото на приетите от депутатите преди месеци текстове, ще бъдат върнати старите. Коментар на конституционния и правен експерт Велислав Величков. Нови предсрочни..

публикувано на 07.08.24 в 03:00

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

Предстоят седмите избори за Народно събрание за последните три години. Коментари на политолога проф. д-р Тодор Галунов и на юридическия експерт д-р Иван Брегов. Събитията в Близкия Изток през погледа на арабиста проф. д-р Владимир Чуков. Пресконференция на кмета на Благоевград Методи Байкушев. За предстоящата извънредна..

публикувано на 06.08.24 в 08:25

"Събуди деня" с Бойка Браткова

Ранен сутрешен урок к ак да управляваме финансите си ще ни даде финансовия т мениджър, Снежанка Шалганова. Успяват ли Летните олимпийски игри да изпълнят мисията си, че спортът обединява и е за „един мирен свят“ – ще включим от лекоатлетическата писта в Благоевград, олимпиеца от 1980—та, Йордан Янев. Местните власти –..

публикувано на 06.08.24 в 05:00