Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Събуди деня" с Бойка Браткова

Слушайте на 15 август от 07.00 до 11.00 часа

В ранните часове на празничния 15-ти август ще отидем до скулптурата „Параклисът“ в местността Рупите. Художникът от Кюстендил, Емил Попов, ще ни разкаже за нейното сътворение.

След това ще посетим няколко малки населени места от Югозападна България. За делниците и празниците ще разговаряме с нашите събеседници.

За подготовката на поредното издание на Международния фолклорен фестивал „Изгрев от Айдара“ ще се срещнем с организаторите от благоевградското село Изгрев.

Как се чувстват хората от Малешевско след потушаването на големия пожар в района, и за празника на село Игралище ще ни каже кметът Венцислав Дамянов.

Ще отидем и до радомирското село Извор. Кметът Емил Стефанов очаква гости от страната и чужбина на предстоящия фестивал „Лято в Извор“.

Бизнесът в туризма и подготовката на кадри за този важен стопански сектор – ще включим преподавателя от Стопанския факултет на ЮЗУ, проф. Мария Станкова.

Бизнес средата и  местните общности – по темата ще разговаряме със заместник – кмета по образование и бизнес развитие на Община Благоевград, Боряна Шалявска.

Ще станем съпричастни и с тържествения ритуал по освещаването на хляба в Кюстендил. Що е то „Панагия“ ще разберем от репортажа на Ангел Павлов.

На Голяма Богородица ще отидем и до благоевградския Катедрален хлам „Въведение Богородично“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Възможни и невъзможни политически обединения два месеца преди предсрочните парламентарни избори: темата ще дискутираме с проф. Вили Лилков от дясната коалиция “Синя България” и Симеон Славчев, председател на МИР и част от новото широко ляво обединение. Актуалните вътрешнополитически теми от седмицата ще коментираме с Нидал Алгафари,..

публикувано на 16.08.24 в 04:00

„Сюжети от деня“ с Агнес Манова

Храмов празник и традиционен събор в благоевградското село Бело поле. Репортаж. В деня на църковния празник Успение на Света Богородица Невестино отбелязва Празника на общината.  Инвестират ли българските курорти и градове в спортния туризъм, с който целогодишно да привличат гости? Коментира Константин Занков, главен експерт към..

публикувано на 15.08.24 в 08:30

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

Община Благоевград разработва план-сметки за новия модел за изчисляване на такса смет. Ще проработи ли новата система за отпадъците? Коментар на кмета Методи Байкушев. Жители на община Гърмен искат с петиция разширяване на пътя Гоце Делчев-Доспат. Срещаме ви с Искра Стоилова – сарач и авантюрист, която превърна стара плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 08:25

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Икономика под напрежение: Анализ на икономическото състояние на България в условия на политическа нестабилност - разговор с доц. Григор Сарийски, икономист. Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство. Актуалните политически теми ще коментираме с проф. Антоанета Христова, политически психолог ...

публикувано на 14.08.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

За продължаващите военни конфликти в района и сигурността на страната ни – разговор с експерта по геополитика проф. Нина Дюлгерова. Сероизните демографски проблеми на България. Комисията по демографска политика, децата и семейството на Народното събрание проведе свое заседание в най- малката община на страната – Трекляно. Позицията на..

публикувано на 13.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Агнес Манова

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. По темата Румяна Киризиева от сдружението. Среща със семейство пътешественици Нели и Колин, които разказват с документални филми за недостъпните и красиви места в нашата страна и света.  В рубриката „Старите нови..

публикувано на 13.08.24 в 03:00

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

Защо дигиталната реклама е задължителен елемент за всеки бизнес? Припомняме разговор Данилина Станчева, маркетинг експерт. Какво свърши 50-ото Народно събрание за краткия си политически живот? Гост в студиото Георги Георгиев, народен представител от ПП ГЕРБ. Готови ли са общините да въведат новия модел за определяне на такса..

публикувано на 12.08.24 в 08:30