Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Слушайте на 9 октомври от 07.00 до 11.00 часа

Тревожност, гняв, отчаяние или надежда: Как българите изживяват политическата нестабилност в последните три години? Какви са емоциите на избирателите преди поредните парламентарни избори? Интервю с Пламен Димитров, психолог, който ръководи екипа учени, изготвили тематично проучване.

Разговорът ще илюстрираме с мнения на гласоподаватели от Благоевград.

Бюджет 2025: Увеличение на разходите с 18%, дефицит над 12 млрд. лева, перспективи за данъчно увеличение – какво ни очаква и какви са опциите? - анализ на доц. Григор Сарийски.

Предстои поредното издание на Европейската нощ на прилепите - с какви активности ще се включи Регионалния исторически музей в Благоевград? Отговорът от музейния работник Тоня Тодорова. 

За поредна година “Заедно в час” търси успешни и иновативни примери от класните стаи в страната в конкурса “Добрите практики на фокус” - разговор с Петко Иванов, от организаторския екип.

Евранет Плюс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Сюжети от деня“ с Иван Лазов

След 1010 години какво сравнение можем да направим за времето на цар Самуил и днешната действителност? – Проф. д-р Георги Николов – председател на Македонския научен институт. Проектът на държавен бюджет за 2025-та година все още не е представен. Според част от експертите трудно ще се изпълнят препоръките на  Европейската комисия –..

публикувано на 11.10.24 в 08:30

"Сюжети от деня" с Агнес Манова

Жители на дупнишките села Баланово и Палатово готови на протести и блокиране на пътя Дупница-Кюстендил заради негодна за пиене и битови нужди вода. Ще чуем позициита на кмета на село Баланово Явор Митов и на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. В село Дрен ще се проведе  Академия „Перник на младите“ , организирана от..

публикувано на 10.10.24 в 08:30

„Приемна в ефир“ с Райна Ванчева

Закрила, подкрепа и реинтеграция на жертвите на трафик на хора. По темата ще разговаряме с Любка Костадинова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора Благоевград, с прокурор Елица Калпачка, заместник на административния ръководител на Районна прокуратура Благоевград, с Моника Николова, изпълнителен директор на Фондация „Кампания..

публикувано на 10.10.24 в 08:15

"Събуди деня" с Мария Благоева

6- метрова скулптура на Богородица ще закриля Разлог. Разказва кметът Красимир Герчев. 112 учени с призив за разширяване приема в математическите гимназии. Разговор с д-р Тодор Тодоров, математик. Защо менталната аритметика е полезна за децата и за 9-годишния Георги Генчев от Банско, който спечели бронз на международна олимпиада в..

публикувано на 10.10.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Биляна Славчева

Жители на Брежани и Коларово се подготвят за традиционните празници, посветени на кестена. Какво е новото тази година? Репортаж. Производители на мляко и млечни продукти ще покажат продукцията си на есенния Празник на киселото мляко в село Студен извор. С какви други събития ще бъде отбелязан празникът на град Трън. Цветислава Цветкова,..

публикувано на 09.10.24 в 08:25

„Аз, Буки, Веди“ с Елизабет Александрова

МОН обяви тест по природни науки за деветокласниците. На какво трябва да наблегнат учениците в подготовката за теста? Разговор с Мустафа Кунгьов, старши учител по физика и химия в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Якоруда. Учени от 24 държави от цял свят се включват в четвъртото издание на научния симпозиум „Мегалитни паметници и култови..

публикувано на 09.10.24 в 08:15

„Сюжети от деня“ с Иван Лазов

Има ли неизяснени въпроси с организацията на изборите на 27-ми октомври? – Цветелина Пенева – член на Обществения съвет на ЦИК. Анкета с жители на Благоевград. Злоупотребата със средствата от държавния бюджет – икономиста проф.Боян Дуранкев. Неизбежна ли е войната в Близкия Изток? Разговор с експерта по геополитика проф.Нина..

публикувано на 08.10.24 в 08:30